Minőség vagy mennyiség?

Agro Napló
Korábbi összeállításunkhoz szólt hozzá Csapó József a Nébih Szántóföldi Növények Fajtakísérleti Osztály osztályvezetője.

Augusztusi összeállításunkban szakértőink mondták el véleményüket abban a kérdésben, hogy mennyiségi vagy minőségi szempontok vezéreljenek kalászos fajta választásakor. Ehhez a cikkhez küldte el hozzászólását Csapó József a Nébih Szántóföldi Növények Fajtakísérleti Osztály osztályvezetője:

A fajtaválasztás során, jelen piaci körülmények között a gazdálkodók a minél magasabb termés elérését tűzik ki elsődleges célul. Amennyiben a termésátlagok mellé minőségi eredményeket párosítunk, differenciáltabb képet kaphatunk az egyes fajtákat illetően. Az MSZ 6383:2012 Búza Szabvány malmi II, malmi I és Prémium követelményeit figyelembe véve az alábbi diagram szemlélteti, hogy az egyes fajták termésátlagához mekkora nedvessikér-tartalom (mint hazánkban az egyik legfontosabb minőségi mutató) párosul. A diagram 3 kísérleti év átlagadatait mutatja. A két tengely metszéspontja: a kísérleti szemtermés átlag, valamint a Szabvány malmi I kategóriára előírt nedvessikér-tartalom mennyisége (30%). (A malmi II követelmény 26%.)

Az utóbbi évek felvásárlási árait vizsgálva megállapítható, hogy a takarmány minőségű, a malmi és a prémium minőségű termények felvásárlási árai között meglehetősen keskenyek az árrések. Eljutottunk oda, hogy a piac nem fizeti meg a minőséget, csak elvárja (azt vásárolja fel)! Ebből adódik, hogy azok a fajták lehetnek népszerűek a gazdálkodók körében (azt a terményt lehet eladni) amelyek a kimagasló termés mellett stabil malmi minőséget is adnak (nem csak éppen elérik a malmi II követelmények alsó határát).

A maga idejében a Pannon Búza Program célkitűzései között szerepelt, hogy olyan fajták kerüljenek köztermesztésbe, amelyek mind termés, mind minőség tekintetében jó eredményt érnek el. Az alábbi diagramról leolvashatóak azok a fajták, amelyek elsősorban malmi II kategóriában kimagaslóan átlag feletti szemtermés leadására képesek, az is látható, hogy a malmi I kategóriában is létezik egy hasonló, egyre bővülő fajtakör. A hazai nemesítés nagy eredménye, hogy mindkét említett körben élen járnak magyar nemesítésű fajták is!

1. diagram: államilag elismert őszi búzafajták szemtermés (t/ha) és nedves sikértartalom (%) eredményeinek összehasonlítása (2015-2017)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Heti fókusz: Az árpa sikerének titka

Heti fókusz: Az árpa sikerének titka

Az ideihez hasonló aszályos évjárat – amely egyre inkább trenddé válik – az árpa malmára hajtja a vizet. Szakértők mondják el véleményeiket, javaslata...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!