2024. április 19. péntek Emma

Mi lesz a gabonaárakkal?

Agro Napló
Az egy évvel ezelőt­tihez képest a világpiacon és Magyarországon is emelkedtek a búza- és a kukoricaárak. Az amerikai szójára kivetett kínai importvám ugyan árcsökkenést hozott, de a szakértők az árak további szilárdulását várják – írja a Világgazdaság pénteki számában.

 

A világpiaci nyersanyagár-emelkedés előbb-utóbb még feljebb viszi a gabonaárakat – mondta a Világgazdaságnak Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. A tavaly márciusi időszakhoz képest minden jelentős árutőzsdén és a magyar fizikai piacon is emelkedtek a terményárak. A világpiacon azonban azt követően, hogy Kína 25 százalékos vámot vetett ki az USA-ból érkező szójababra, e hét szerdán némi gellert kapott az áremelkedés – emlékeztetett Petőházi Tamás.

Mivel Kína rászorul az amerikai szójára, a kínai takarmányiparra és sertéshizlalásra is súlyos hatással lesz a szójaimport korlátozása – vélik szakértők. Így az európai sertések versenyképesebbé válnak, ami közvetve a magyar takarmány- és kukoricapiacra is jó hatással lehet. A GOSZ-elnök szerint tavaly a 2016-osnál 2 millió tonnával kevesebb kukorica termett, ennek felhasználása biztosítva van, a készletek nem zavarják az idei termést.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) gabonapiaci jelentése március végi adatok alapján éves szinten 3-7 százalékos áremelkedést jelez. A chicagói árutőzsdén a búza fronthavi jegyzése tonnánként 165–170 dollár volt március második felében, szemben a tavaly ilyenkor mért 155-160 dollárral. A magyar fizikai piacon átlagosan 47 ezer forintot fizettek – áfa és szállítási költség nélkül – a termelőknek az étkezési búzáért március harmadik hetében, ami 3 százalékkal magasabb a 2017-es árszintnél.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A hét végéig maradnak a zivatarok

A hét végéig maradnak a zivatarok

A megnövekedett nedvesség a fejlődésben lévő nyári növények számára igen jól jön, ugyanakkor a sűrűbb állományú őszi vetésekben a kórokozók számára is...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!