2024. április 25. csütörtök Márk

Mennyibe fog kerülni a hagyma tavasszal?

Agro Napló
A szakértők nem tartják kizártnak az 50-60 százalékos áremelkedést sem, pedig a zöldség már így is majdnem dupla annyiba kerül, mint tavaly.

Újabb alapélelmiszer drágulhat a fájdalomküszöb fölé: a vöröshagyma kilónkénti ára már most 500 forint körül van, de szakértők szerint tavaszra 700-800 forint is lehet. „Magyarországon mindössze 1300 hektáron termelnek vörös- és lilahagymát, ami töredéke a néhány évtizeddel ezelőtti mennyiségnek. Hazánk jelenleg Ausztriából importálja a hagyma nagy részét, ami silányabb minőségű, de drágább árunak számít, ráadásul a kereskedőknek euróban kell fizetni az áruért, amiben a gyenge forint sem segít” – magyarázta az ATV Híradójának Forgács Barna, az Agrárgazdaság Kft. ügyvezetője, aki elmondta, hogy a tartós vízhiány óriási kieséseket okozott, de  a vetésterület nagyságának a csökkenése is szerepet játszik a drágulásban.

A szakértők szerint tehát tavaszra akár az 50-60 százalékos áremelkedés sem kizárt.

Az Agrárközgazdasági Kutatóintézet adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon az import vöröshagyma ára jelentős emelkedésbe kezdett, az októberi, 200 forintos ár után ezen a héten már 335 forintért árulták a zöldséget, ez éves szinten 139 százalékos drágulást jelent – értesült a HVG cikkéből az Agro Napló.

A hvg.hu havonta készülő bevásárlása alapján a vöröshagyma ára tavaly április és idén január között 95 százalékkal nőtt, az átlagos kilónkénti ár az előző hónap végén 570 forint volt a hazai kiskereskedelmi láncoknál.

(Forrás: HVG)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!