2024. április 26. péntek Ervin

Mélyben az élelmiszerárak – így kezdődött az év

Agro Napló
Az összes alapvető élelmiszer ára csökkent januárban; az idei gabona-előrejelzéseket az El Niño árnyékolja be.

Parmezán sajt vizsgálata Olaszországban. (Kép: ©FAO/Alessia Pierdomenico)

Tavaly decemberhez képest közel 2%-kal alacsonyabb szinten állnak a FAO által nyomon követett élelmiszerek világpiaci ára, főleg a cukor esetében jelentős a változás. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) élelmiszerár-indexében (150,4 pont) 2009. április óta nem mértek ilyen alacsony értéket.

A FAO élelmiszerár-indexet a globális szinten legfontosabb öt élelmiszert (szemes termények, húsfélék, tejtermékek, növényi olajok és cukor) tartalmazó élelmiszerkosár árának változása alapján határozzák meg.

A trend mögött a stabil mezőgazdasági készletek mellett a lassuló globális növekedés és az amerikai dollár erősödése állnak. A visszafogott fogyasztás és a jobbnak látszó tavalyi termés tükrében a FAO tovább erősödő készleteket prognosztizál a szemes terményeknél.

A cukor világpiaci ára egy négyhónapos emelkedést megtörve 4,1%-ot esett a Brazíliából, ami a világ messze legnagyobb cukor előállítója és –exportőre, érkező jó hírek után.

A tejtermékek 3%-kal kerültek kevesebbe decemberhez képest. Ennek fő oka az európai és új-zélandi stabil készletek és a gyenge kereslet kombinációja.

A teli raktárak, az erősödő exportpiaci verseny és amerikai valuta mellett a gabona esetében az 1,7%-os árcsökkenést regisztráltak.

A növényi olajok ára ugyanekkora mértékben változott köszönhetően a szójaolaj árcsökkenésének.

A hús árindex decemberhez képest 1,1 %-kal mérséklődött miután azzal, hogy az EU elérhetővé tette a magántárolási támogatást, a sertés kivételével az összes hús ára lejtmenetbe kezdett.

Vegyes kilátások 2016-ra

Az El Niño és az azzal összefüggő időjárási jelenségek komoly hatással lehetnek az idei gabonatermésre, főleg a déli féltekén, állapította meg a FAO legfrissebb Gabonakészletek és –igények gyorsjelentése.

Dél-Afrikában a búzatermelés akár 25%-kal is visszaeshet, miközben térségünkben és Oroszországban kedvezőek a körülmények. Az Egyesült Államokban és hozzánk közelebb, Ukrajnában is kisebb lett a bevetett terület aránya. Ez utóbbit jósolják szakértők Indiában is.

Bár a rizs esetében nem épp pozitívak a kilátások az Egyenlítő mentén és az attól délre található területeken hullott hol elégtelen, hol túl sok csapadéka miatt.

2015-re visszatekintve, a FAO valamelyest emelte a teljes globális gabona-előrejelzését, 2 531 millió tonnára. Ez nem meglepő, miután növekedett Kanadában és Oroszországban a gabona-, Kínában, Kanadában és Paraguayban a kukoricatermelés. A rizs esetében Kína, Vietnám és az Egyesült Államok zárt jó évet.

Ezzel párhuzamosan a korábbi becslésekhez képest visszafogottabb adatokkal álltak elő szakértők a világ a 2015-16-os szezonra vonatkozó gabonaigényéről (2 527 tonna), ami még így is közel 1 %-kal az előző évi fölött van.

Növekszik az igény a búzára, főként a fejlődő országok állattenyésztői miatt, a kukoricára és a rizsre is.

A számokat összevetve megállapítható, hogy 2016 év végére 642 millió tonna gabona lesz a raktárakban – több mint a szezon kezdetén. Az Európai Unióban, az Egyesült Államokban és Kínában jelentős búzakészletek halmozódnak fel.

Forrás: FAO

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!