MENÜ

Közepesen jó termés ígérkezik napraforgóból Békés megyében

2013.09.06.

Közepesen jó termés ígérkezik olajos napraforgóból Békés megyében. A növény tömeges betakarítása a jövő héten kezdődik, a termelők hektáronként 2,2-2,4 tonna termésre számítanak - tájékoztatta a Békés Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága az MTI-t csütörtökön.

Varjú Mónika igazgató elmondta: a napraforgó a kukoricánál sokkal jobban tolerálta a csapadékhiányos időszakot. Kiemelte: az idei évben a napraforgó betakarítása egybeesik a kukoricáéval, így a termelők egy része igyekszik felgyorsítani az érési folyamatokat, előrehozni a betakarítást.

Megjegyezte: az olajos növény ágazatban az idei évben nem a termés mennyisége okozza majd a gondot, hanem a felvásárlási ár.

A termelők 2013-ban tonnánként várhatóan 75-82 ezer forintért tudják majd értékesíteni a termést a feldolgozóknak, míg 2012-ben tonnánként 115-125 ezer forint volt az átvételi ár. A napraforgó területe Békés megyében az idei évben 77 300 hektár, míg 2012-ben 73 160 hektár volt, ahonnan összesen 158 020 tonna termést takarítottak be, az átlag hozam hektáronként 2,16 tonna volt.

A betakarításra váró napraforgónak Békés megyében több mint kilencven százalékát a növény-olajipar dolgozza fel.

A napraforgónak eddig 1-2 százaléka került betakarításra a mezőgazdasági szövetség nagy és közepes üzemei részéről. A tömeges betakarítás várhatóan szeptember 9-10 között kezdődik - mondta el az MTI érdeklődésére a Békés Megyei Mezőgazdasági Termelők Szövetségének titkára.

Barabás Béla hozzáfűzte: napraforgóból jó közepes év várható, az előzetes becslések szerint 2-2,3 tonna hektáronként. Problémát okoz a betakarításnál, hogy a nyári aszály és a belvíz következtében a táblák egy részében rendkívül nagy a szóródást mutat a szemek víztartalma. Ezeken a területeken jelenleg is gyorsítják az érést a betakarítás idő optimalizálása érdekében. A nem egyöntetű táblákban a teljes érés bevárása terméskieséssel járhat, a tányérbetegségek elterjedése és a madárkárok miatt.

 

Forrás: MTI