Közepes minőségű termésre számítanak

Agro Napló
Közepes minőségű lehet az idei termés a szántóföldi növényeknél – vélekednek a  Concordia Közraktár Zrt-nél: a repce gyengébb lett a tavalyinál, árpából is voltak rosszabb tételek, a búzatermés a kedvezőtlen toxinhelyzet ellenére megfelelő – közölte a társaság az MTI-vel.

A Concordia tájékoztatása szerint az aratás után beküldött első tételek vizsgálatakor azt tapasztalták, hogy a takarmányárpáknál nem mindegyik minta hektolitertömege érte el a magyar szabványban szereplő, hektoliterenként 63 kilogramm értéket, a múlt évhez hasonlóan.

A búzaminták hektolitertömege átlagosan hektoliterenként 80 kilogramm felett volt, ami jónak számít, de nem kiugróan. Az étkezési búzák fehérje- és sikértartalma is megfelelő. A sütőipari értékcsoport szerint jellemzően B1 és B2-es besorolásúak, teljesítve ezzel a magyar malomipar követelményeit.

A tájékoztatás idézi Halmos Gábort, a Concordia vezérigazgatóját, aki szerint a korábbi találgatásokkal ellentétben a minőséget illetően úgy tűnik, nincs aggodalomra komoly ok, ugyanakkor az eredmények tájegységenként is jelentősen különbözhetnek. A csapadékos május miatt a termelők és kereskedők gyakran kérik az árpa és a búza dezoxinivalenol (DON) vizsgálatát, az idén előfordultak a megengedett határértéknél magasabb toxintartalmak. Az őszi káposztarepcék átlagos olajtartalma egyelőre elmarad a tavalyitól - közölte.

Kérdésre a társaságnál közölték azt is: a DON-toxin a Fusarium nevű, a gabonát is megtámadó élősködő gomba egyik toxinja. Az elmúlt 2-3 évben nagyon ritkán fordult elő, hogy ennek szintje meghaladta volna az előírt határértéket. De az idén ez gyakoribb lett. Ennek oka elsősorban, hogy a májusi időjárás a megszokottnál jóval csapadékosabb volt, ami ideális körülményt jelentett a gombák számára.

A korábbiakhoz képest nagyobb DON-toxin-jelenlét miatt idén is fokozottan ajánlatos a termelőknek és a kereskedőknek vizsgáltatni a termést, hogy ezzel bizonyítsák annak forgalomképességét a piacon – tartalmazza a tájékoztatás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Emelkedő árak a gabonapiacon

Emelkedő árak a gabonapiacon

Jól jártak azok a termelők, akik tartalékolni tudták a búzájukat, a terményre ugyanis nagy a belföldi és az exportkereslet is, az aratás óta jelentőse...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!