MENÜ

Közeleg a kötelező meggyfelvásárlási szerződéskötés határideje

2019.04.29.

A feldolgozási céllal értékesített alma- és meggy felvásárlásához kapcsolódó kötelező szerződéskötés bevezetése fontos lépés a termelők pozíciójának megerősítésére – közölte a szaktárca, hozzátéve, hogy kiemelten fontosnak tartja az alma- és meggytermelő gazdálkodók kiszámítható értékesítési környezetének megteremtése.

 

Az idei évtől minden magyarországi feldolgozásra beszállított almára és meggyre írásbeli szerződést kell kötni a  mezőgazdasági termékpiacok szervezésének egyes kérdéseiről, a termelői és a szakmaközi szervezetekről szóló 2015. évi XCVII. törvény módosítása 2019. április 28-ától hatályos módosítása szerint - hívta fel az érintettek figyelmét közleményében a szaktárca. Ezen kívül azok a feldolgozók, amelyek több mint 100 tonna meggyet vagy 200 tonna almát dolgoznak fel, az általuk feldolgozandó mennyiség legalább 60 százalékát kötelesek lefedni szerződésekkel.

A szerződések megkötésére meggynél legkésőbb május 15-ig, almánál legkésőbb augusztus 1-ig van lehetőség.

A szerződés írásba foglalását elmulasztó felvásárló vagy feldolgozó bírsággal sújtható. A rendelkezések betartásának ellenőrzése is szigorodik - hívta fel a feldolgozók figyelmét az Agrárminisztérium.

A feldolgozásra szánt alma és meggy értékesítését még az átadás előtt kell szerződésbe foglalni és a szerződésnek kötelező árat vagy olyan képletet kell tartalmaznia, amely alapján az ár egyértelműen kiszámítható.

Az európai uniós szabályozás lehetőséget biztosít a tagállamoknak arra, hogy kötelezővé tegyék a termelők és a felvásárlók, vagy a feldolgozók közötti értékesítési szerződések írásba foglalását. Az ipari alma piacán az elmúlt években tapasztalható kedvezőtlen folyamatok kiküszöbölése érdekében - hasonlóan a meggynél már korábban bevezetett szabályhoz -, indokolt előírni a szerződések írásba foglalását.

A kötelező szerződések rendszere időben széthúzza az alkuperiódust, és megszünteti azt a gyakorlatot, ami a feldolgozás megkezdésének halogatásával, a szóbeli árinformációkkal, a beszállításkor közölt „napi árral” kényszerhelyzetbe hozta a termelőket. Ezzel tervezhetőbbé és átláthatóbbá válik a betakarítási időszak.