2024. április 28. vasárnap Valéria

Ez most nagyon meggy!

Agro Napló
Elkezdődött az idei meggyszezon, a jó minőségű, finom, de az átlagosnál kevesebb meggytermésre számítanak ebben az évben a gyümölcstermelők; a meggyfogyasztás ösztönzésére az ugyanakkor ennek ellenére Agrárminisztérium (AM) és az Agrármarketing Centrum (AMC) elindította kampányát „Ez most nagyon meggy!” mottóval – amit a fogyasztásösztönző marketingakció szervezői június végén jelentettek be Budapesten.

A promóció célja, hogy minél többen termelőktől vásároljanak meggyet, ezzel is segítve az ágazatot, valamint megismertesse a fogyasztókat a meggy pozitív élettani hatásaival. A meggy a nyár egyik leghűsítőbb csemegéje, emellett kiváló antioxidáns, valamint természetes vírusölő, továbbá még sokféleképpen felhasználható gyümölcs.  

Az idei évben a negatív időjárási hatások miatt várhatóan mintegy 60-70 ezer tonna meggy teremhet, a szezon a nagyszemű Érdi bőtermővel indult.

Az AM mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón többek között arról beszélt, hogy a magyar meggy a második legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcs hazánkban. Azaz 3200 termelő, 4000 hektáron termeszti, a magyar meggy 80 százalékát exportálják befőttként.

Feldman Zsolt elmondta még azt is, hogy hazánkban az elmúlt időszakban nőtt a gyümölcsfogyasztás, viszont még mindig elmarad a napi 400 grammos európai átlagtól. Hozzátette: egészségesebb magyar táplálkozási tradíciót lehet ezzel a mostani kampánnyal elősegíteni és a vásárlók a magyar termelőket is támogathatják.

Giczi Gergely, az AMC ügyvezető-helyettese kiemelte: az idei meggykampány arra ösztönzi a fogyasztókat, hogy minél többen válasszák a piacokon és termelőktől vásárolt meggyet, ezzel is segítve az ágazatot. Magyarország Európa meggybefőtt-termelésében meghatározó export-szereplő, az évi 60-65 millió üveges befőtt gyártásával mintegy 60 százalékos piaci részesedést ér el az európai piacon, azonban az egy főre jutó hazai meggyfogyasztás nagyon alacsony.

Feldman Zsolt és Giczi Gergely

A nyári kampányban ezért 4 helyszínen fognak kóstoltatni meggyet, emellett életmódmagazinok online felületein receptekkel, valamint nyereményjátékkal is népszerűsítik a gyümölcsöt. Az őshonos gyümölcs minden fajtája gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban. Vasat, kalciumot, káliumot és magnéziumot is tartalmaz. Erősíti az immunrendszer és az idegek működését, segíti az emésztést és kiváló regeneráló hatással is rendelkezik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!