MENÜ

Kötelező a permetező drónok típusminősítése

Agro Napló 2022.01.12.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatja a növényvédelmi gépeket – különös tekintettel a permetező drónokat – gyártó és/vagy forgalmazó vállalatokat, hogy a múlt év december 1-jén hatályba lépett az Agrárminisztérium (AM) új rendelete, ami lehetővé teszi a permetező drónok típusminősítését – közölte honlapján az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság, felhívva a figyelmet, hogy a minősítési eljárást a gyártó és/vagy forgalmazó köteles kezdeményezni, annak érdekében, hogy Magyarországon kizárólag cseppképzési és szórástechnikai szempontból megfelelő növényvédelmi gépeket vehessenek használatba a termelők.

 

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szakemberei kidolgozták a rendelet hatálya alá tartozó növényvédelmi gépek – beleértve az 5 köbdeciméternél nagyobb névleges térfogatú permetlétartállyal felszerelt permetező drónokat is – minden szükséges részletre kiterjedő feltétel- és követelményrendszerét, amely elérhető a MATE Egyetemi Laborközpont honlapján.

A megadott linken lehet tájékozódni – egyebek mellett – a MATE részére benyújtandó dokumentumokról, a minősítési eljárás menetéről, az esetlegesen szükséges adatpótlás feltételeiről, valamint az eljárások időigényéről és díjszabásáról.

A Nébih felhívja az érintett, permetező drónokat gyártó és/vagy forgalmazó cégek figyelmét, hogy a korábban esetlegesen értékesített permetező drónok szintén típusminősítés-kötelesek.

A hatóság a már értékesített eszközök esetében 2022. április 30-ig biztosít lehetőséget a típusminősítési eljárás pótlólagos lefolytatására, azzal a kitétellel, hogy a forgalmazónak az eljárás eredményéről minden értékesített permetező drón tulajdonosát értesítenie kell.

A hivatal ez év május 1-jét követően – a jogszabályban foglalt kivételek figyelembevételével – a forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkező eszközök forgalmazóival szemben hatósági eljárást indít.

A részletes tájékoztató a Nébih honlapján olvasható.