Két új vidékfejlesztési pályázatot lehet véleményezni

Agro Napló
A borszőlő-ültetvények telepítéséről, illetve a mezőgazdasági és feldolgozó üzemek energiahatékonysági javításáról szóló pályázatokat lehet véleményezni – írta a Világgazdaság. A Miniszterelnökség a vidékfejlesztési forrás száz százalékát várhatóan jövő márciusáig leterheli.

Társadalmi vitára bocsátották a borszőlő-ültetvények telepítését, illetve a mezőgazdasági és feldolgozó üzemek energiahatékonyságának javítását elősegítő pályázatokat – hívta fel a Világgazdaság figyelmét Kis Miklós Zsolt. A Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkárának tájékoztatása szerint e két pályázat is idén fog megjelenni. 
A borszőlőültetvény-telepítési pályázatra november 19-ig várják a visszajelzéseket. Az államtitkár kiemelte, a kiírás keretében a felhívás feltételeinek megfelelő beruházásokat egyéni projekt esetén maximum 75 millió forint, kollektív projekt esetén maximum 150 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesítik a rendelkezésre álló forrás erejéig. Az előleggel kapcsolatos feltételeknek megfelelő támogatott projekteknek a megítélt támogatás elszámolható költségei legfeljebb 50 százalékának megfelelő előleget biztosít.

A támogatási kérelmet benyújtó szervezetek az együttműködés keretében vállalniuk kell, hogy projektjük megvalósításával hozzájárulnak a kertészeti ágazat versenyképességének javításához; a vállalkozáson belüli dolgozói létszámot az üzleti tervben bemutatott módon fenntartják és a kapott támogatáson felül önerőből finanszírozzák a projektet.

Az Európai Unió 2016. január 1-jén új szőlőtelepítési engedélyezési szabályozást vezetett be, amely már korlátozott mértékben megengedi a tagállamok számára a termelési potenciál növekedését. Ennek megfelelően minden tagország jogosult teljes szőlőterületének 1 százalékának tekintetében új telepítési engedélyt kiadni. Magyarország esetében ez évente mintegy 650 hektár új borszőlő ültetvény telepítését teszi lehetővé. Mindezért a mostani felhívás kizárólag az új telepítési engedéllyel rendelkezők számára biztosít támogatást. A felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 4 milliárd forint. A kiírás szerint előreláthatóan 1000 projektet fognak támogatni.

A „Mezőgazdasági- és feldolgozó üzemek energiahatékonyságának javítása” című felhívás tervezett keretösszeg 35 milliárd forint. Ebből 30 milliárd fordítható a kertészeti üzemek és állattartó gazdaságok energiafelhasználásának csökkentésére és az erőforrás-hatékonyság javítására, a maradék 5 milliárd forintot pedig az élelmiszeripari- és borászati üzemekben fordíthatják ugyanezen célokra. A felhívás feltételeinek megfelelő pályázatokat egyéni projekt esetén maximum 500 millió forint, kollektív projekt esetén maximum 1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesíthetik a rendelkezésre álló forrás erejéig.

Kis Miklós Zsolt elmondta, eddig már több mint 880 milliárd forintról született döntés. Emlékeztetett arra, hogy a Vidékfejlesztési Programban rendelkezésre álló 1300 milliárd forintból az éven túli kötelezettségek miatt időarányosan valójában nagyjából 1100 milliárd sorsáról dönthetnek. Vagyis már most biztosan kijelenthető, hogy a valóban rendelkezésre álló keret száz százalékát már jövő év márciusáig le fogják terhelni.

A két véleményezhető pályázat

1.) Borszőlőültetvény telepítés támogatása

A tervezet szerint:

  • Támogatható: Új borszőlőültetvény telepítése.
  • Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege: egyéni projekt esetén maximum 75 millió Ft, kollektív projekt esetén maximum 150 millió Ft.
  • A támogatás maximális mértéke: 40-70%.

Előkészítés (talajelőkészítés, tápanyagfeltöltés):

  • ha az érintett terület átlagos lejtése 12% feletti (nettó): 2 millió Ft/ha
  • ha az érintett terület átlagos lejtése 12%, vagy az alatti (nettó): 1 millió Ft/ha

Telepítés:

  • minimum 5 000 db oltvány vagy dugvány/ha és az felett (nettó): 1 millió Ft/ha
  • 5 000 db oltvány vagy dugvány/ha alatt (nettó) 500 ezer Ft/ha

Támberendezés létesítése (nettó)  1 millió Ft/ha

A támogatási kérelmek benyújtására 2018. február 15. napjától 2020. augusztus 31. napjáig lesz lehetőség.

További részletek ide kattintva

2.) Mezőgazdasági- és feldolgozó üzemek energiahatékonyságának javítása

A tervezet szerint:

Támogatható:

Az energiafelhasználás csökkentése, és az erőforrás-hatékonyság javítása kertészeti üzemekben, állattartó gazdaságokban, élelmiszeripari- és borászati üzemekben.

  • meglévő fóliaházak, növényházak, hűtőházak,… utólagos külső hőszigetelése, külső nyílászáró-csere/ korszerűsítése, fűtési, hűtési és használati melegvíz rendszereinek korszerűsítése, világítási rendszereinek korszerűsítése, stb.
  • állattartó gazdaságok épületenergetikai, épületgépészeti és energiaellátást érintő korszerűsítések, felújítások, valamint a megújuló energia felhasználására irányuló technológiák alkalmazása.
  • élelmiszeripari és borászati feldolgozáshoz kötődő erőforrás és energiahatékonyság javítását célzó projektek, megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazása.
  • Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege: egyéni projekt esetén maximum 500 millió forint, kollektív projekt esetén maximum 1 Mrd forint.

    A támogatás maximális mértéke közép-magyarországi régióban (KMR) az összes elszámolható költség 40%-a, a nem közép-magyarországi régióban (nem KMR) az összes elszámolható költség 50%-a.

    A támogatási kérelmek benyújtására 2018. február 19. napjától 2020. február18. napjáig van lehetőség.

    További részletek ide kattintva

    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!