Kedvező ajánlásokra van szükség az agrárgazdaság számára a Víz Világtalálkozón

Agro Napló
Fontos, hogy kedvező ajánlások szülessenek az agrárgazdaság számára a Víz Világtalálkozón, mivel ez nélkülözhetetlen mind a víz-, mind pedig  az élelmiszerbiztonsági szempontból – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az Agro Naplóval.

A Budapesten zajló Víz Világtalálkozón „a víz három drámájával - sok, kevés, szennyezett –„ foglalkoznak a szakemberek. A magyar kormány – Áder János köztársasági elnök fővédnöksége mellett – immár harmadik alkalommal rendezi meg a budapesti Víz Világtalálkozót, amelynek mottója: „Megelőzni a vízválságot”. Az eseményre október közepén kerül sor. A világtalálkozón tartják meg a Digitális és Természetközeli Fenntartható Megoldások című vízipari szakkiállítást, amelyen bemutatkoznak a vízválság kezeléséhez hozzájáruló innovatív vízipari megoldások.

Globálisan és Magyarországon is az agrárgazdasági ágazat az egyik jelentős vízfelhasználó. A klimatikus változások hatására a vízháztartás idő- és térbeli változékonysága, szélsősége, intenzitása fokozatosan nő. Ennek következtében Magyarország egyre kitettebb a belvíz és az aszály veszélyének, mivel jelenleg a termőterület alig 2 százalékán van kiépítve az ezt ellensúlyozó vízi infrastruktúra. A mezőgazdasági kibocsátás tartóssága a klímaszélsőségek ilyen mértékű jelenléte miatt nem biztosított. Az agrárágazat vízhiányból és víztöbbletből szármázó átlagos kárvesztesége évente 55 milliárd forint, ebből az aszálykár 40 milliárdra, a belvízkár 15 milliárdra tehető.

Agrárszakmai szempontból nem lehet megkérdőjelezni a klímaváltozást. Az éghajlati anomáliák miatt a vízügyi kérdések egyre inkább kihatnak a hazai mezőgazdasági termelés biztonságára, így a társadalom létfontosságú feladatainak ellátására is. Ezért a NAK számára kiemelten fontos, hogy a Víz Világtalálkozón víz- és az élelmiszerbiztonsági szempontból is konszenzusos és kedvező javaslatok, ajánlások, elhatározások szülessenek – tartalmazza a tájékoztatás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Végre mérséklődött az aszály!

Végre mérséklődött az aszály!

Az utóbbi napok csapadékosabb időjárásának és a nagy folyók vízgyűjtőjéről érkező vízmennyiségnek köszönhetően mérséklődött az aszály, emellett a szez...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!