2024. április 26. péntek Ervin

Izraeli víztakarékos megoldásokat mutatattak be

Agro Napló
Kölcsönös előnyöket ígérő magyar–izraeli vízügyi partnerség indulhat a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a MASHAV szemináriumának alapjain – véli Hezi Bilik, az izraeli vízügyi hatóság volt vezetője.

Olyan víztechnológiai megoldásokat fejlesztettek ki izraeli mérnökök, amelyek a világ minden részén hasznosíthatók, igaz, ezeket a napokban Budapesten főként a délkelet-európai vízügyi szakma – mint potenciális vevőkör – számára mutatták be. A Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a MASHAV, Izrael Nemzetközi Fejlesztési Együttműködésért Felelős Ügynöksége által szervezett szeminárium egyik előadója, Hezi Bilik, az izraeli vízügyi hatóság korábbi vezetője a Világgazdaságnak kifejtette:

Bár vízügyi szempontból az egyes országok adottságai eltérők, a városi vízellátás és szennyvízkezelés problémái jórészt azonosak. Az izraeli mérnökök azonban részben a különbségek, vagyis azon hátrányok miatt dolgozták ki megoldásaikat, amelyek miatt a víz náluk sokkal nagyobb kincs, mint Magyarországon.

Izraelben például az egyik fő alapelv a mérés. „Amit nem mérünk, azt irányítani sem tudjuk. Mérni kell a vízfogyasztást, a víz nyomását, veszteségét, a használatának időbeli eloszlását, hogy az így kapott adatok alapján döntéseket lehessen hozni, és azokat megvalósítani” – sorolta Hezi Bilik. Az izraeli vízfogyasztásmérők 30 százaléka már automata, naponta négyszer mért adataik alapján igazítható a víz nyomása a kereslethez, és történhet a számlázás is. További előnye, hogy a folyamatos használatra utaló adatokból vízvesztésre lehet következtetni, de abból is, ha egy többlakásos lakóház főmérője más adatokat mutat, mint amit a lakásonkénti fogyasztás összegzése ad.

Az izraeli vízhálózat tavalyi vesztesége 10,7 százalék volt, míg a londonié 30 százalék fölötti, a manilaié 66, és az európai átlag 25-30 százalék – mondta. Az izraeli cél 5 százalék. Egy másik eszközzel az olyan vízlopás ellen védekeznek, amelynél mágnessel kényszerítik megállásra, netán a ténylegessel ellentétes irányú vízáramlás mutatására vízórát.

Szintén izraeli eredmény a vezetékekre 500 méterenként telepített készülék, amellyel 1-2 százalékos hibahatárral kimutatható a csőrepedések helye. A kis, hangérzékeny készülékek minden éjjel kettőkor kapcsolnak be, mert akkorra a külső zajok már elültek. Csak Jeruzsálemben 600 ilyen akusztikus eszközt vetettek már be.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!