MENÜ

Ismét csúcson a mezei pocok kártétele, védekezni kell, de szabályosan

Agro Napló 2020.12.09.

Ismét jelentősen elszaporodtak a mezei pockok a szántóföldeken, rendkívüli károkat okozva a növényállományban: ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a gazdálkodók figyelmét, hogy bár szükség van a védekezésre, azonban, a kockázat minimalizálása érdekében fontos, hogy a gyérítést minden esetben a szabályoknak megfelelően végezzék.

 

A hatóság szakemberei rámutatnak: a házi és egyéb illegális módszerek alkalmazása nemcsak veszélyes, hanem valójában semmivel sem hatékonyabb, mint az engedélyezett megoldás.

Felidézik: a gazdálkodók az elmúlt hetekben több megyéből is jelezték, hogy számottevően túlszaporodtak a mezei pockok. A helyzet kezelése érdekében a Nébih szükséghelyzeti engedélyt adott a klórfacinon hatóanyagú Pocok Tox készítmény használatára. A szer – a megfelelő kockázatcsökkentő intézkedések betartásával – biztonságosan használható mezei pocok ellen. 

A Nébih ugyanakkor nyomatékosan szeretné felhívni az érintettek figyelmét, hogy az „egyéb”, illegális módszerek alkalmazása valójában nem jelentenek megoldást a gondokra. A két „legnépszerűbb” alternatív megoldás a háztartási patkányirtó (elsősorban a brodifakum tartalmú Prokum B készítmény) és a házi készítésű csalétek (például fagyállóval kevert gabonaszem, vagy egyéb méreggel kevert csalétek) kihelyezése.

Mindkét esetben elmondható, hogy sokkal veszélyesebbek a vadakra, madarakra, mint az engedélyezett klórfacinon hatóanyag, a hatékonyságuk viszont jóval kisebb. A háztartási patkányirtó szántóföldeken nem, kizárólag zárt térben használható, míg a házi készítésű csalétkek alkalmazása súlyos jogszabálysértésnek minősül – jelzik a Nébih szakértői.

A szükséghelyzeti engedéllyel rendelkező készítmény hatásmódjában és hatékonyságával megegyezik a brodifakum hatóanyaggal. Emiatt a Nébih nyomatékosan felhívja a figyelmet, hogy sem haszna, sem értelme nincs a háztartási patkányirtók szántóföldi felhasználásának.

Közös érdek, hogy a növényeket károsító szervezetek elleni fellépés a természeti környezet minél kisebb terhelésével és veszélyeztetésével történjen. Ennek érdekében fontos, hogy mindenki kizárólag legális növényvédő szert és a felhasználási utasításnak megfelelően használjon.

A mezei pocok elleni védekezés integrált módjáról bővebben olvashatnak a Nébih weboldalán – tartalmazza az összefoglaló.