Íme a részletek a gabonakiviteli korlátozásról és egy fontos határidő

Agro Napló
A hazai takarmányellátás biztosítása érdekében május 15-ig minden Magyarországról külföldre kivinni kívánt gabonát be kell jelenteni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál.

2022. május 15-ig minden, Magyarország területéről külföldre értékesíteni, illetve kivinni kívánt búzát, rozst, árpát, zabot, kukoricát, szójababot és napraforgót az értékesítést, illetve kivitelt tervező személynek vagy vállalkozásnak be kell jelentenie a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih). Az erre szolgáló nyomtatvány letölthető a Nébih honlapjáról – értesült az Agro Napló.

Az érintetteknek a kitöltött, aláírt és lepecsételt nyomtatványt, szkennelve kell beküldeniük a Nébih részére a gabonakivitel@nebih.gov.hu e-mail címre.

Ezen kívül elfogadható küldési mód az alábbiak valamelyike is.

Jogi személy / egyéb szervezet / egyéni vállalkozó esetén:
- elektronikus úton: 
NEBIHKER (KRID): 427392978 

Természetes személy esetén: 
- elektronikus úton:
NEBIHKER (KRID): 427392978 
- vagy postai úton:
1024 Budapest, Keleti Károly u. 24. 
1525 Budapest, Pf. 30

A nyomtatvány letölthető a Nébih honlapjáról, ide kattintva.

Fontos, hogy amennyiben a hivatal 30 napon belül nem jelez vissza a bejelentés tartalmával kapcsolatban, úgy az automatikusan elfogadottnak minősül.

Az intézkedés célja az, hogy a hazai takarmányozás és élelmiszerellátás biztonságához szükséges mértékben maradjanak a mezőgazdasági termények a hazai piacon, a külföldre történő értékesítés, illetve kivitel semmilyen mértékben ne veszélyeztesse vagy kockáztassa a hazai fogyasztók és az állattartók ellátását. A bejelentési kötelezettség nem vonatkozik a Magyarország területéről tranzitszállításként történő kivitelre és a humanitárius segélyekre.

Letölthető dokumentum:

Bejelentés a takarmány- és élelmiszer ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű mezőgazdasági termékek kiviteléről (doc)

Figyelem!

A bejelentőnek az űrlapon meg kell adnia a FELIR azonosítószámát. Amennyiben valaki még nem rendelkezik FELIR azonosítóval, úgy  a Nébih Ügyfélprofil Rendszerében (ÜPR)  közvetlenül igényelheti azt. Az elektronikus ügyintézési folyamatról a Nébih egy útmutatót is készített, amely letölthető a hivatal weboldaláról.

Jogszabályi háttér:

83/2022. (III.5.) Kormányrendelet a takarmány- és élelmiszer ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű mezőgazdasági termékek kivitelével kapcsolatos bejelentési eljárásról és kapcsolódó intézkedésekről

(Forrás: Nébih)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Mindjárt véget ér a nyári aratás

Mindjárt véget ér a nyári aratás

Az idei nyári aratási munkák a végéhez közelednek. A termés a tavalyi, rendkívül aszályos évhez képest kedvezőbb – közölte Feldman Zsolt mezőgazdaságé...

A hét végéig maradnak a zivatarok

A hét végéig maradnak a zivatarok

A megnövekedett nedvesség a fejlődésben lévő nyári növények számára igen jól jön, ugyanakkor a sűrűbb állományú őszi vetésekben a kórokozók számára is...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!