Heti fókusz: Valós alternatívája a cirok a kukoricának? Mit mutatnak a 2022. évi tapasztalatok?

Agro Napló
A szemes cirok a vetésforgó sikeres eleme lehet több okból kifolyólag is. A válaszokért kattintson!

Valós alternatívája a cirok a kukoricának? Mit mutatnak a 2022. évi tapasztalatok?

Kattintson a válaszokért!

 
Pintér János
KWS Magyarország Kft.
Kasza András Géza
Marton Genetics

Pintér János (KWS Magyarország Kft.) 

  • Nyelvészek egy közössége – idén a PKÜ Kazinczy Műhelyének közreműködésével – 2010 óta kiválasztja, megszavaztatja és közzéteszi az év szavait. 2022-es esztendő év szava első díj az: ársapka. Forrás: Magyar Hírlap
  • A mezőgazdaságban talán a legtöbb ember az emelkedő input árak, az elszabaduló energia árak és az aszály szóösszetételeket említené.
  • A KWS 2022 év szóösszetétele a „KWS az első számú alternatíva”

A KWS egy olyan független családi tulajdonban lévő vállalkozás, amely nem csak vetőmagot állít elő, forgalmaz és értékesít, hanem felkészült csapatával mindig ott van a gazdák közelében és szaktanácsot ad a hibridjei mellé. Támogatja partnereit és komplex rendszerben gondolkodva megoldásokat ajánl a felmerülő kockázatok kezelésére. Szántóföldi növényeink termesztése során eltérő kultúrák esetében is egyre gyakrabban kell számolni a szélsőségekkel. A kitettséget jobban elviselő növényfajok felértékelődnek és megtalálják helyüket a piacon. A kukorica és az őszi káposztarepce vetésterületében történő változások pozitívan hatnak a kalászosok a napraforgó, a siló és szemes cirok vetési szándékra és egyértelműen és mérhetően növelni fogja azt.

1. ábra: alacsonyabb vízhasználással az aszályos években is alacsony környezet terheléssel termeszthetünk cirkot

"A szárazság és hőség ellenállóképességével a cirok természeténél fogva képes támogatni a gazdálkodókat az éghajlatváltozás jelentette kihívásokkal szemben."
Dr. Magdalena Buschmann, Nemzetközi cirok termékmenedzser (KWS SAAT SE & Co. KGaA)

A KWS, mint a fenntartható mezőgazdaság elkötelezett növénynemesítő vállalata a konvencionális vetésforgót a szemes cirokkal kívánja bővíteni. A szemes cirok termesztése gazdaságosan előállítható élelmiszer-, takarmány- és üzemanyag-megoldásként is szolgál, valamint színesíti a biológiai sokféleséget. Gyengébb adottságú talajtípusokon, alacsony csapadék ellátottságú területeken hibridjeinkkel és megfelelő agrotechnikával a szemes cirok a vetésforgó sikeres eleme lehet. Célunk, hogy megfelelő számú és minőségű hibrid álljon partnereink rendelkezésre a sikeres gazdálkodáshoz. Régiónkban a KWS a korai és középérésű cirkok nemesítésére fókuszál.

A KWS továbbra is elhivatott a kutatás és fejlesztés terén, hogy előmozdítsa a genetikai fejlődést, és olyan új tulajdonságokat építsen be, amelyek elősegítik a cirok termelőinek termelékenységét és jövedelmezőségét a világon.

A szemes cirok előnyei:

  • Tolerancia:
    A cirok természetéből fakadóan szárazságtűrő.
  • Szükségletei
    A cirok alacsonyabb nitrogén szükséglettel rendelkezik és mérsékeltebb a vízigénye, növényvédelme alacsonyabb ráfordítással elvégezhető.
  • Felhasználhatóság
    A szemes cirok jó alternatíva az állati és a humán élelmezésben.

A világon kicsivel több, mint 40 millió hektáron termesztenek cirkot. Európában ez közel egymillió hektár. Magyarországon a szemes cirok léptéke újból növekszik, most közel 25 ezer hektár körüli ez a mennyiség. A silócirok vetésterülete stagnált egyrészt azért, mert csökkent az állatállomány, ami ezt a mennyiséget felvegye, illetve az új biogázüzemek beruházás fejlesztése megállt.

2. ábra: vármegyék, szemes cirok termő területe 2022 évben
Forrás: tájékoztató jelentés a tavaszi mezőgazdasági munkákról (gov.hu)

3. ábra: vármegyék, szemes cirok termő területének változása a 2020-2022 eltelt időszakban

 

4. ábra: Egyes cirokfajták felhasználásának lehetőségei.

A takarmányozásban előreláthatólag továbbra sem lesz elsődleges érdek kiváltani a kukoricát vagy egyéb fehérjenövényt a cirokkal. Az abiotikus tényezőkből adódó kockázatok kezelése végett viszont az érzékenyebb kultúrák mennyiségét csökkentve és a hosszútávú fenntarthatóságot szemelőt tartva, egy olcsóbban-biztonságosan (egyben gazdaságosabban) előállítható növény hangsúlyának a növelése lesz a cél. Én, azt gondolom, hogy azok az állat tartók főként baromfitartók, illetve sertéstartó gazdálkodók, akik tömegtakarmányként a receptúráikban eddig is használtak más alternatívát, tudnak és fognak a jövőben is cirkot használni. Akár őrlemény, liszt formájában, vagy a baromfi esetében kisebb háztáji gazdaságokban, szemes felhasználással.

További, a mennyiségi paramétereken felül álló értékmérője a szemes ciroknak, hogy a kukoricában jólismert betegségek és azok minőségre gyakorolt negatív hatásuk mérsékelt számban vagy ellenálló fajták esetében egyáltalán nem figyelhető meg. A veszélye annak, hogy toxinnal fertőzött végtermékünk legyen, és hogy később fertőzött takarmánnyal tápláljuk haszonállatainkat a szemes cirok felhasználásával minimálisra csökkenthető.

Számok nyelvére lefordítva egy kilogramm nitrogén közel 50 kilogramm szemtermést tud produkálni a szemes cirok esetében. Ez egy hektárra vetítve azt jelenti, hogy közel 5,5-6 tonna szemtermés lesz alacsonyabb vízfelhasználás és környezetterhelés mellett. Utóbbi abból adódik, hogy a cirok növényvédőszeres gyomirtása és gyommenedzsmentje lényegesen egyszerűbb a kukoricáénál, ahogy a rovarkártevők, illetve gombabetegségek elleni védekezés is. A cirok nagy vízfelhasználási hatékonysággal rendelkezik, és jobban képes megfelelni tápanyag- és vízigényének a felszín alatti vizek felvétele révén, mint más növények. A kukorica kritikus talajnedvesség-tartalma majdnem háromszorosa a cirok 200 mm körüli igényének.

A silócirok esetében 2023-ra szintén enyhe növekedést lehet prognosztizálni, továbbra is érdemes ballaszként, zöld tömegként cirkot keverni a kukoricához.

Ha a jövőben szembesülünk ezekkel a kérdésekkel…

A KWS válasza a kérdésekre: IGEN, első számú alternatíva, és nagy betűvel írjuk --> CIROK

KWS NEMESIS: Közép érésű szemes cirok. Tömött bugájú, szemtermése vörösesbarna krém színű. Széles körben adaptálható gazdálkodási rendszerekhez és talajadottságokhoz. Megbízható hibrid, amely a gazdálkodóknak termelésstabilitást és erős betegségekkel szembeni ellenállóképességet biztosít.

KWS LUPUS: Közép érésű szemes cirok. Félig nyitott buga, ami a Fusarium sp. ellenállóságot közvetve növeli. Szemcseszíne rézvöröstől barnáig terjed, alacsony tannintartalom és nagyon magas szárazanyag-tartalom jellemző a hibridre.

KWS TITUS: Sorghum bicolor, közepesen nyitott buga, átlagon felüli szárazanyag tartalom, kiváló szárazanyag termés, fővetésként javasolt.

KWS KALLISTO: Sorghum bicolor x Sorghum sudanense, közép érésű hibrid, fő és másodvetésben is ajánljuk.

NX 4264: Sorghum bicolor x Sorghum sudanense, közép érésű hibrid, fő vetésként javasolt. Kimagaslóan jó helminthosporium ellenállóság a hosszant tartó asszimiláták beépülését garantálja.

 

Tudj meg többet a KWS cirok hibridekről:
www.kws.com/hu/hu/termekek/cirok

kws #cirok #tények #minőség #jövőtvetni #ismerdmeg

Kasza András Géza (Marton Genetics) 

A cirok az ötödik a világon termesztett gabonák sorában. Magyarországon jelenleg a kisebb területen vetett növények közé tartozik. Vetésterülete az elmúlt években a 30.000 ha környékére tehető, ugyanakkor a 2000-es évek előtt elérte a 100.000 ha-t is. A területcsökkenés anno az agrárium átalakulása miatt következett be, most viszont az időjárási, éghajlati viszonyok változása, valamint a nemesítésben elért új sikerek újra indokolttá teszik a cirok termesztésének átgondolását.

A kukoricával ellentétben a cirok szárazságtűrése jobb és az aszályos években elérhető termése is biztosabb. Ugyanakkor egy kedvezőbb évjáratban a kukorica termesztésével nagyobb bevétel realizálható. Ha teljesen ki nem is válthatja jelenleg a cirok a kukoricát, de lehet társhibridje, legyen az siló- vagy szemes cirok. A Marton Genetics évek óta kutatja annak lehetőségét, hogy a kukoricatermesztést hogyan lehet sikeresebbé tenni.

A 2022-es évben hazánkat hatalmas aszály sújtotta, aminek a tavaszi vetésű kultúrák voltak leginkább kitéve. A kukoricában a most tapasztalt, az elmúlt 30 évben nem látott alacsony országos termésátlag arra késztetett minket, hogy újra gondoljuk a lehetőségeket és a szárazságnak kitett régiókba, valamint a biztonságot kereső gazdák számára alternatívát kínáljunk.

A cirok nem csak az előveteményre nem igényes, de talajigénye sem kiemelkedő. A vetésforgó is bővíthető a hibriddel, ezáltal a rovar- és betegségnyomás csökkenthető.

A Marton Genetics portfóliója a Lidea-val együttműködve két olyan szemescirkot kínál a gazdáknak, amelyek könnyen sikerrel termeszthetők és a biztos bevétel mellett megalapozza a jövőbeli ciroktermesztési kedvet is.

ES Armorik:

Az ES Armorik erőteljes kezdeti fejlődési erélye és nagyon korai érés idejével rugalmasságot biztosít akár a vetései időszakba való beillesztésre (amelynek hála május végéig biztonsággal vethető), akár a betakarítási idő előtervezésében. Termése széles körű felhasználásra alkalmas. Megfelelő feldolgozás után takarmányozási- (pl. sertés, baromfi, hal, madár), élelmiszeri felhasználásra, valamint egyéb termékek alapanyagaként (pl. liszt, sör, alkohol) is használható.

ES Monsoon:

Az egyik legnagyobb termőképességű cirok a középkorai éréscsoportjában. Meghálálja az intenzív technológiát, de a stresszes körülményeket is jól tolerálja. A magas terméspotenciált (10-12t/ha) erősíti a magas ezermagtömeg (átl. 34 g) és a betegségekkel szembeni ellenállóképessége.

További információért keresse kollégáinkat, vagy látogasson el weboldalunkra!
martongenetics.com

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!