Heti fókusz: Válaszok az aktuális (és a közeljövőben várható) környezeti hatásokra kalászosban és repcében

Agro Napló
Enyhe februári napok, hideg szelek, kevés csapadék. Mit tehetünk állományaink védelméért? A válaszokért kattintson!

Válaszok az aktuális (és a közeljövőben várható) környezeti hatásokra kalászosban és repcében

A hozzászólásokért kattintson!

Rácz Tibor
FMC-Agro Hungary Kft.
Gaál Orsolya
Nufarm Magyarország Kft.
Horváthné Tóth Ildikó
UPL Hungary Kft.

Rácz Tibor (FMC-Agro Hungary Kft.) 

Nincsenek könnyű helyzetben a szántóföldön gazdálkodók, az őszi csapadékhiány miatt az országban sokfelé láthatók gyenge gabonaállományok, melyeket az extrém szél és hideg sem kímél. Kalászosaink fokozott törődést igényelnek, azonban a műtrágyaárak növekedése miatt a tápanyagköltségek többszöröződtek. Ezért különösen fontos, hogy mivel és hogyan segíthetjük növényeinket a tavaszi indulásban.

Csapadékhiánnyal és viharos széllel induló év

Kedvezőtlenül alakultak az őszi időjárási viszonyok a szántóföldön gazdálkodók és növényeik számára. Az általános csapadékhiány miatt nagyon vegyes képet mutatnak az őszi kalászos vetések, sok gyengén fejlett, ritkás, alig bokrosodott állomány látható. Az eddig lehullott téli csapadék mennyisége sem ad okot a bizakodásra, minden bizonnyal vízhiányos talajokkal kezdjük majd a tavaszt. Kérdésként merülhet fel a gazdákban, hogy elfogadható költségszint mellett hogyan segítsék növényeiket hatékonyan a tél okozta stresszhatások mielőbbi leküzdésében, a tavaszi indulásban. Az FMC-Agro válasza erre a RhizoMagic™ talaj- és növénykondicionáló, stresszoldó készítmény!

Porvihar 2022.01.30

A növényeket ért abiotikus stressz (jeges szél, viharkár) a növények sejt szintű károsodását okozzák, csökkentik a fotoszintetikus rendszer hatékony működését, anyagcserezavart eredményeznek, így negatív hatással vannak a termés mennyiségi és minőségi paramétereire.

RhizoMagic™- Stresszoldás őszi árpában, Tiszavasvári 2021

A RhizoMagic™ már kora tavasszal is eredményesen alkalmazható

A RhizoMagic™ összetételének köszönhetően magában hordozza mindazokat az előnyöket, amelyek a jelenleg piacon lévő hasonló termékek esetében sokszor csak külön-külön érhetők el. Magas szervesanyag-tartalma, a növényazonos L-aminosavak, a tengerialga-kivonat, valamint a növénytáplálást közvetlenül szolgáló tápelemek összetett hatást eredményeznek. A kölcsönhatásuk révén létrejövő biológiai többlethatás egyszerre biztosít kiemelkedő stresszkezelést, hatékony kondicionálást és eredményes növénytáplálást. Hatására a növény tápanyagfelvétele fokozódik, a felvett tápelemek hasznosulása javul, ennek köszönhetően a kezelt növény életfolyamatai intenzívebbé válnak. Ezen hatások összessége teszi lehetővé, hogy a RhizoMagic™ már a kora tavaszi időszakban is hatékonyan segítse a regenerációt, növényeink telet követő újraindulását.

Őszi búza Nyírbátor, 2021.03.29. RhizoMagic™ kezelés előtt

Őszi búza Nyírbátor, 30 nappal RhizoMagic™ kezelés után 2021.04.28.

Az őszi vetésű kalászosok indítása

Őszi gabonáink a későn megérkező őszi csapadéknak és a kései kelésnek köszönhetően gyengébbek, bokrosodásuk kisebb mértékű a szokásosnál. Ennek oka sok esetben a nem elegendő mennyiségben rendelkezésre álló tápanyag, az ideálisnál szárazabb körülmények, valamint általában a növényt ért stresszhatások. Ezért minden olyan beavatkozás, amely segíti a növényt e káros hatások leküzdésében, valamint javítja a felvett tápanyagok hasznosulását, pozitívan hat a majdani termés mennyiségére. A RhizoMagic™ már ebben is rendkívüli hatékonysággal alkalmazható, de a készítmény kedvező élettani hatásait abban az esetben is ki tudjuk használni, ha állományunk pl. a talajadottságok, esetleg időszakos vízborítás miatt heterogénné válik. Kijuttatásával ezeken a számunkra kedvezőtlen viszonyokon is úrrá tudunk lenni, az elszenvedett kár ilyen módon mérsékelhető.

 

Mit érhetünk el a kalászos gabonánk növénykondicionálásával? (Somberek, 2021)

A RhizoMagic™ a talajon keresztül is segít

A kora tavaszi időszakban gyakorta maradnak el fontos beavatkozások a szántóföldön, ha a kezelendő növényállomány kevéssé lombos. Sok gazdálkodó fél ilyenkor attól, hogy a kijuttatott készítmény nagy része veszendőbe megy, annak hatása a talajon keresztül nem érvényesül. A RhizoMagic™ esetében ettől nincs okunk félni, a hatóanyagai között megtalálható alginit talajkondicionáló hatása révén ebben az esetben is segíteni fogja a kezelt terület növényállományát. Így a készítmény kijuttatása ilyenkor is hatékony, akár a lombozatra, akár a talajra kerül, a hatás nem marad el.

A jó keverhetőség csökkenti a munkamenetek számát

A RhizoMagic™ kedvező tulajdonságai miatt a keverhetőség szempontjából biztonságosan alkalmazható a legtöbb (nem perzselő típusú) gyomirtó, gomba- és rovarölő termék kombinációs partnereként. Az FMC-Agro kínálatából kalászos kultúrákban a Granstar® SuperStar gyomirtó szer, a Riza® 250 EW gombaölő szer, valamint a Rapid® CS rovarölő szerekkel együtt is a fitotoxicitás vagy a hatásvesztés veszélye nélkül alkalmazható.

Gyakorlati kérdéseivel forduljon bizalommal az FMC területi képviselő kollegáihoz.
További információk: www.fmcagro.hu/rhizomagic

A növénykondicionáló szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük, mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! A ™ és ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.

Gaál Orsolya (Nufarm Magyarország Kft.) 

Ismételten már február végén egy enyhe telet követő, nagyon korán induló tavaszt köszönthetünk. Bár éjjel előfordulnak enyhébb fagyok, napközben sokszor 10-15 °C fok körül alakul a hőmérséklet. A kiszórt műtrágya, némi csapadék és az enyhe időjárás hatására láthatóan beindult a vegetáció, a táblák kezdenek szépen bezöldülni, és a kártevők is mocorognak.

A repcetáblákra kihelyezett sárga tálak országrésztől függően egy-két hete fogják az ormányosokat, így hamarosan fel kell készülnünk az ellenük való védekezésre. Repcében a rovarok elleni küzdelemben továbbra is fontos szerepet játszanak a piretroidok. Ezeket akkor érdemes használni, amikor az ormányosok napközben, a felmelegedett időben a leveleken sütkéreznek. Ilyenkor a kontakt hatóanyaggal jól elérhetjük őket, és a gyors, taglózó hatásnak köszönhetően látványos eredmény várható. Amikor már van elegendő zöld növényi felület, amelyen keresztül a tartamhatással rendelkező hatóanyagok felszívódhatnak, ezek mellé a tankkeverékbe szintén érdemes gyors, taglózó piretroid hatóanyagú készítményeket beletenni. Ezzel fokozhatjuk a kezelés hatékonyságát és csökkenthetjük a rezisztencia kialakulásának veszélyét.

A Nufarm palettáján erre a célra két termék áll rendelkezésre, a Sumi Alfa 5 EC és a Kaiso EG. A Sumi Alfa 5 EC az egyik legtisztább úgynevezett monoizomeres piretroid, amely a fenvalerát rovarölő hatóanyagnál négyszer hatékonyabb eszfenvalerát optikai izomert tartalmazza. Az eszfenvalerát hatóanyag esetén jól érzékelhető az erős taglózó hatáson túl a többi piretroidhoz képest erőteljesebb repellens hatás, aminek köszönhetően napokig távol tartja a betelepülő egyedeket. A Sumi Alfa 5 EC dózisa repcében 0,2–0,3 l/ha. A Kaiso EG egy teljesen egyedi formulációja a lambda-cihalotrin hatóanyagnak, mely a szabadalmi oltalom alatt álló Sorbie® technológiával készül. Gyors hatású, széles hatásspektrumú rovarölő szer a repce legveszélyesebb rovarkártevői ellen. Dózisa 0,15–0,2 kg/ha. A Sumi Alfa 5 EC és a Kaiso EG hatékonyságának növelése érdekében adjuváns hozzáadását, Spraygard 0,2 l/ha dózisát javasoljuk.

A kalászosokban a bokrosodás elejétől nagyon fontos, a termésmaximumot megalapozó élettani folyamatok zajlódnak le. Ha a növény jól bokrosodik, több kalász várható, továbbá a kalász, a kalászkák és a virág diferenciálódásának sikere is alapvetően befolyásolja, mennyi lehet adott évben a maximális termés. Ezért ebben a korai stádiumban különös jelentőséggel bír, hogy mindenben segítsük, sőt stimuláljuk a növény kezdeti fejlődését. A tápanyag-utánpótláson túl növényvédelmi szempontból a gyommentes környezet és a regulátorok okos használata lehet ennek a kulcsa.

A regulátoroknak alapvetően az a szerepük, hogy csökkentsük a megdőlés kockázatát, és kevésbé ismert tény, hogy a jól időzített használatuknak direkt termésnövelő hatása is van. Kísérletek bizonyítják, hogy a bokrosodás elejétől 1-2 nóduszos állapotig kijuttatott klórmekvát hatóanyagú Stabilan SL 1,5–2,0 l/ha dózisa stimulálja a gyökérnövekedést, segíti a bokrosodást, növeli a mellékhajtások számát. Néhány centiméteres szárcsökkenést és 8-10%-os termésnövekedést érhetünk el a használatával. Ha az időjárás engedi, és az intenzív növekedés időszakában az állományt még felülkezeljük a trinexapac-etil hatóanyagú Optimus vagy etefon hatóanyagú Ephon Top legkisebb ajánlott dózisával, a szármagasság tovább csökken, ezzel párhuzamosan a vastagsága nő. Így a kétszeri kezeléssel azon túl, hogy megalapoztuk a maximális termés lehetőségét, a megdőlés megakadályozásán és a jobb tápanyag-beépülésen keresztül jobb minőséget és 14-15%-os terméstöbbletet érhetünk el. Egyszeri kezelés esetén az őszi búzában a Stabilan SL-t bokrosodás, 1-2 nódusz időszakában 1,5–2,0 l/ha dózissal, az Optimust 1-2 nódusztól az intenzív növekedés időszakáig 0,4–0,6 l/ha dózissal, az Ephon Topot ugyan ebben az időszakban 0,4–0,75 l/ha dózissal javasoljuk kijuttatni. Őszi árpában az Optimus dózisa 1-3 nódusztól a zászlós levél megjelenéséig 0,6–0,9 l/ha, az Ephon Top dózisa 0,4–0,75 l/ha. Mindkét termék egyéb más kalászoskultúrában is alkalmazható.

A regulátorok alkalmazása száraz időjárás, tápanyaghiányos terület vagy stresszelt állomány esetén nagy körültekintést igényel, illetve nem javasolt.

A gyommentes állományt leginkább az őszi gyomirtással tudjuk biztosítani. Azokon a területeken, ahol ezt nem végezték el, a cél, hogy kora tavasszal mielőbb elpusztítsuk az akkor már viszonylag nagy felületet borító és egyes fajok esetén már virágzó T1-es és T2-es gyomnövényeket. Kalászosban korai gyomirtásra javasoljuk a magról kelő kétszikű gyomok ellen a Saracen Deltát 0,1 l/ha dózissal. A benne lévő mindkét hatóanyag, a diflufenikán és a floraszulam is jól dolgozik hideg körülmények között is. Ugyancsak kiváló és egyben rugalmas megoldás a Nuance SuperB öthektáros csomag. A csomag a benne található Nuance Super tribenuron-metil és tifenszulfuron hatóanyagainak, valamint a Barclay Hurler fluroxipir hatóanyagának köszönhetően széles hatásspektrumban pusztítja a kalászos gabonákban károsító magról kelő kétszikű gyomokat, és a mezei acat ellen is megfelelő hatást biztosít. A Nuance SuperB technológiai csomagban Mystic Próval és Sumi Alfával együtt is megvásárolható.

További információk:
www.nufarm.hu

Horváthné Tóth Ildikó – Vasas László (UPL Hungary Kft.) 

A tél fogságából kiszabadulva végre ébredezik a határ, mozgásba lendülnek a traktorok. A sok esetben későn elvetett őszi búza vagy a vöröslő, liluló repce mutatja, hogy vízhiányos, hótakaró mentes talajokon nehéz új erőre kapni. Ehhez nyújtunk segítséget az UPL Hungary Kft. biostimulátoraival.

 Őszi, de tavaszi vetésű szántóföldi kultúráinkban (gabonafélék, repce, napraforgó, szója) a fejlettebb gyökérrendszer kialakulásáért a TONIVIT száll harcba (GA 142 algaszűrlet + P2O5 + K2O). Segíti a fejlődésben lemaradt állományok bokrosodását. A benne levő Ascophyllum alga oldja a stresszt, a könnyen felvehető friss foszfor (13%) és K (5%) tartalma megszünteti a tápanyagfelvételi zavarokat. Eredmény a nagyobb gyökér és levéltömeg képződés. Minden szántóföldi kultúrában 1,0-1,5 l/ha dózisban, a kultúrnövény 2-8 leveles állapota között használható.

Tonivit kezelés hatása a gyökértömegre repcében (Vácduka, Mezőfalva, 2019.). Értékelések ideje: december első dekádja.

Az őszi búzában és repcében tavasszal is az első vagy második kezelés kihagyhatatlan eleme az ATONIK. A betakarítandó termés mennyisége és minősége szempontjából nem mindegy, hogy a differenciálódott mellékhajtásokból a gabona mennyit tud kinevelni a rendelkezésre álló víz és tápanyag függvényében. Ebben segít a tavaszi szezonban - őszi búzában is engedélyt kapott –  ATONIK biostimulátorunk  (nitrofenolok, nitroguajakol Na-sói), amely akár egy menetben 0,6 l/ha dózisban kijuttatható szárszilárdító, gomba- és rovarölő szerekkel.  Használatával serkentjük a citoplazma áramlását, melynek következtében intenzívebb oldalág képződését idézhetjük elő az osztódó szövetek működésének befolyásolásával. Az ATONIK dózisa kora tavaszi kijuttatásnál 0,6 l/ha. Használatával nincs kockázat a keverhetőséget illetően sem, mert az ATONIK vizes bázisú. A kultúrnövényeket ért kora tavaszi gyomirtó stressz kezelésére, ellensúlyozására is kitűnő választás (1,0 l/ha dózisban repcében). A bekövetkezett kár mérséklésére lehetőleg 24-48 órán belül juttassuk ki.

Kalászosban a  Forthial (Ascophyllum nodosum) tengeri alga bázisú biostimulátor, amely a GA 142 alga-extraktum (oligoszacharidok, betain, vitaminok, hormonok) mellett a klorofill képződésben fontos mezoelemet, a magnéziumot tartalmazza (magnézium-nitrát formájában). A Forthial kijuttatását (1,0 l/ha) a kalászosok zászlóslevél kiterülésének időszakára pozícionáljuk, amikor a kalászosok energiaigénye a csúcson van. Ekkor a legmagasabb a növény tápanyag és asszimilátum igénye. A tápanyagfelvételért felelős enzimek stimulációján túl fokozza a talajon, illetve levélen keresztül felvett tápanyagok beépülését és ezáltal javítja a növények kondícióját. A tápanyag „felpörgetése” a talajból és a leveleken keresztül hatással van a zászlóslevél méretére, annak klorofill tartalmára és fotoszintetikus aktivitására, melynek következtében a Forthiallal kezelt növényekben több tápanyag jut a kalászokba. A zászlóslevél által nagyobb mennyiségben termelt asszimilátum a virágzás időszakában nagyban befolyásolja a kalászonkénti magszám alakulását, az ezermagtömeget pedig a szem kitelítődési időszakának tápanyag helyzete befolyásolja, amely a szárban és a levélben raktározott tápanyagok mennyiségétől és a zászlóslevél fotoszintetikus aktivitásának mértékétől függ.

Mind az ATONIK, mind pedig a Forthial biostimulátorok párban járnak a kalászosok esetében az Adob Extra Gabona (3-4 kg/ha) az olajos növények esetében Adob Napraforgó-Repce (2-6 kg/ha) lombtrágyáinkkal, a jobb kondíció eléréséért. A hatóanyagok levélen történő jobb terüléséért és felszívódásáért javasoljuk a Silwet Star adjuváns (0,1 %) használatát, amennyiben a kombinációs partner nem tartalmaz ilyen típusú adalékanyagot.

Repcében (és az összes olajos kultúrában) kritikus időszak a terméskötődés fázisa. A MULTOLEO (GA 142 algaszűrlet + 9,5 % bór) a repce zöld bimbós állapotában, 2,0 l/ha dózisban kijuttatva segít csökkenteni a bekötött becők abortálódását.

Horváthné Tóth Ildikó
Területi képviselő
UPL Hungary Kft.

A korai felmelegedések hatására idén szokatlanul korán jelentek meg az első, repce állományokba betelepedő repceszár-ormányosok. A legkorábbi sárgalapos észlelések Dunántúlról érkeztek, még február 9-én, amikor napközben a 15 oC-ot is elérte a hőmérséklet. A változatos időjárás megköveteli, hogy folyamatosan figyelemmel kísérjük a betelepedő kártevőket és amennyiben szükségessé válik, a megfelelő időben védekezzünk.

A Dunántúlon már február közepén megjelentek a repceszár ormányosok.

A UPL Hungary Kft. rovarölőszerei biztonságos és költséghatékony megoldást kínálnak a célzott védekezésre. A kontakt hatású piretroidok közül a cipermetrin hatóanyagú Cyperkill 25 EC és a Cyperkill Max, illetve deltametrin hatóanyagú Deltaphar 25 EC készítményeinket ajánljuk, a virágzást megelőző időszakban. A Cyperkill Max országunkban a legmagasabb hatóanyagú piretroid (500 g/l), így a repcében alkalmazandó dózisa mindössze 50 ml/ha. Virágzásban a lambda-cihalotrin hatóanyagú Markate 50 használható fel, méhkímélő technológia alkalmazásával (0,15 l/ha). Valamennyi fontosabb repce kártevő ellen a felszívódó hatóanyagú készítményünket, az acetamiprid hatóanyagú Aceptorro-t is ajánljuk (0,2 l/ha). A szer adagolását, felhasználást megkönnyíti, hogy korszerű, folyékony formulációjú. Mindemellett kategóriájában szinte az egyik legkedvezőbb hektárköltségű készítmény, így ezzel gazdaságosan és hosszú hatástartammal lehet védekezni a repce legfontosabb kártevői ellen.

Vasas László
Területi képviselő
UPL Hungary Kft.

További információ:
www.upl-ltd.com/hu

 

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!