Heti fókusz: Szempontok a megfelelő startertrágya kiválasztásához

Agro Napló
A műtrágyaárak drasztikus emelkedése okán a startertrágyázás szerepe felértékelődhet. A kiválasztás szempontjaira Tóth Máté, az FMC területi szakmérnöke világít rá.

Tóth Máté
FMC-Agro Hungary Kft.

Az inputanyagárak változását látva biztosan mondhatjuk, hogy a műtrágyák ára nőtt a legtöbbet az elmúlt évben. Ez a tény alapjaiban változtatja meg a műtrágyafelhasználási szokásokat. A kijuttatás időpontja, a műtrágya mennyisége és annak megfelelő hasznosulása még fontosabb lesz, a mikrogranulátum starterműtrágya használta egyre jobban felértékelődik. A közvetlenül a mag köré kijutatott starter, a talajnedvesség hatására is hatékonyan hasznosulhat.

Nagyon fontos elmondani, hogy különböző mikrogranulátum starterműtrágya készítmények között is hatalmas különbségek vannak. A készítmény kiválasztásánál érdemes arra figyelni, hogy minél szélesebb tápelemsor legyen a termékben (makro-, mikro- és mezoelemek). A vetéssel egymenetben történő mikrogranulátum starter kijuttatásának a célja, hogy gyors indítást adjon a növénynek. Azon készítmények felhasználását célszerű elkerülni, amelyek csak egy-egy makroelemet tartalmaznak. Az utóbbi termékek ára kedvezőbb lehet, viszont az ideális starterhatást kevésbé fogjuk elérni!

A biológiai startertrágya egyedisége abban rejlik, hogy a kiterjedt makro- és mikroelem tartalmán felül olyan egyéb összetevőket is tartalmaz (zeolit, algakivonat), amelyek a talaj és a növény biológiai életfolyamatait jelentősen serkentik. A zeolit segít a tápelemek és víz megtartásában a gyökérszőrök közelében. A tengeri algakivonat pedig megteremti a lehetőséget arra, hogy a tápelemek biztosan tudjanak hasznosulni, az intenzívebb mikrobaműködésnek köszönhetően.

A Radistart®* Gold biológiai startertrágya a növények fejlődésének legkritikusabb szakaszában, csírázáskor biztosítja a fiatalkori fejlődéshez legszükségesebb feltételeket, optimális talajkörnyezetet és tápelem-ellátottságot, aminek következtében az intenzív fejlődésből eredő kezdeti előny a termés betakarításáig nyomon követhető. Egy 2021-es Somogy megyei (Gyékényes) kukoricakísérletben 20 kg/ha Radistart®* Gold használatával 620 kg/ha extra termést tudtunk realizálni.

 

Radistart®* Gold 15 kg/ha hatása árukukoricában. A bal oldali kukoricák jóval fejlettebbek, mint a vele egyidőben, startertrágya nélkül vetett, kezeletlen állomány (jobbra). (Debrecen-Látókép, 2021. június)

A Radistart®* Gold biológiai hatású startertrágya és talajkondicionáló együttes hatására a könnyen hasznosítható szénhidrátok többszörösére növelik a mikroorganizmusok számát a műtrágyaszemcsék közelében. A mikrobák száma több mint hatvanszorosára is nőhet a kezeltelen talajban mérthez képest. A növény erőteljesebb gyökérzetet fejleszt, így az a talajlakó kártevőknek is jobban ellenáll. Rendszeres használatának köszönhetően a talaj könnyen művelhető, morzsalékos, kiváló vízháztartású, kórokozókban szegény, dinamikus tápanyagforgalmú termesztési környezetet alakít ki.

A Radistart®* Gold starterműtrágyával vetett napraforgóállomány (jobbra) jól láthatóan erősebb, egészségesebb még csillagbimbós állapotban is. Látókép, 2021. június.

A Radistart®* Gold startertrágya és talajkondicionáló rendszeres használata könnyen művelhető, morzsalékos és jobb vízháztartású talajt eredményez. A készítményben található makro- (nitrogén, foszfor, kálium), mikro- (cink) és mezoelemek (kalcium, magnézium, kén) közül a magnézium és a kálium mennyisége kétszeresére nőtt az elődkészítményhez képest. 16%-ban tartalmaz zeolitot (a jelenleg elérhető készítmények között legmagasabb arányban), mely különleges kőzet nagy felületmegkötő képességgel rendelkezik, így a talaj optimális tápanyag- és vízháztartását segíti elő. A Radistart®* Goldban található 2% tengerialga-kivonat is felel a biostimulátor hatásért. Összetevői segítségével biztosítja a betegségek és stressz elleni védelmet, erősíti a sejtfalat, stimulálja a növényi hormonok szintézisét.

Ezúton ajánljuk figyelmébe, hogy a Radistart®* Gold elővásárlási akció keretében március 15-ig (vagy a készlet erejéig) 10% kedvezménnyel beszerezhető a 2022-es szezonbeli listaárhoz képest!

 

www.fmcagro.hu
FMC-Agro Hungary Kft.

  A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei. * A Radistart a Plantaco Kft. márkaneve  
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!