Heti fókusz: Stresszfaktorok kivédése napraforgó fajtaválasztással

Agro Napló
A napraforgó hibridek felkészültek a hideg, a gyom, vagy akár a gombás betegségek elleni küzdelem kivédésére. Szakértőink mutatják be a stresszfaktorok elleni innovációik eredményeit.

Stresszfaktorok kivédése napraforgó fajtaválasztással

A válaszokért kattintson!

 
Szabó Gergely
Agromag Kft.

Fehér Gyöngyi
Caussade Semences Magyarország Kft.

Szűcs Péter
Syngenta Kft.

Szabó Gergely (Agromag Kft.) 

Ritkaság a madáreleség-napraforgó piacán

A szakirodalom szerint a napraforgó kultúrák esetében a fajtaválasztás 20-25%-ban határozza meg az elérhető termést. A piacon elérhető hibridek termőképessége egészen kiegyensúlyozott, ritka, hogy ebben a szoros versenyben olyan genetikai anyagra akadjunk, ami kiugróan jobban tud teljesíteni, mint az átlag.

Ilyen ritkaságot szeretnék bemutatni, ugyanis az Őszapó először 2015-ben szerepelt a NÉBIH kisparcellás kísérleteiben, azóta is minden évben elhozza a legnagyobb termésű napraforgó címet az étkezési és hántolási csoportban, melyben a madáreleségnek nemesített fajtákat is vizsgálják. Minden évben hatalmas különbséggel lett első, még a leggyengébb évében is több, mint 11%-al haladta meg az átlagtermést, de volt, hogy majdnem 25%-al!

Mi a titka az Őszapónak?

Kiváló genetikai potenciálja mellett a betegség-ellenállóságáról beszédes tény, hogy több évben, több helyen is a NÉBIH kísérleteiben fungicid használata nélkül is meghaladta az 5 t/ha átlagtermést. Kitűnő stressztűrő képességének köszönhetően megbirkózik a változó időjárás okozta nehézségekkel.

A napraforgó legérzékenyebb időszaka a virágzás idején van. Az Őszapó szétterjedt, mélyre hatoló gyökérzete miatt az aszályos virágzási időszakban is relatíve nagyobb mennyiségű nedvességet tud felvenni, megtartani, ezért a megtermékenyülést és a szemek kifejlődését is nagyobb biztonsággal tudja elérni. A nemesítője külön odafigyelt a kipergés-ellenállóság növelésére, csökkentve ezzel a betakarítási veszteségeket.

Közepes magasságú, a legnépszerűbb olajnapraforgók magasságát nem haladja meg, de széles, nagy levelei kiváló gyomelnyomó hatással rendelkeznek. Parlagfűvel erősen fertőzött területen nem ajánlott a termesztése, mert hagyományos gyomirtású hibridről lévén szó, szinte fegyvertelenek vagyunk ellene.

Próbálja ki Ön is az Őszapó hibridünket, győződjön meg a rendkívüli terméspotenciáljáról!

További kérdéseivel forduljon bizalommal területi képviselőinkhez!

További információ:
www.agromag.hu

Fehér Gyöngyi (Caussade Semences Magyarország Kft.)

  • A gyomok, kártevők, kórokozók, időjárási anomáliák okozta terméscsökkentő stresszhatások egy része előre tervezett hibrid választással, más része a kritikus körülményekre adott célzott agrotechnikai válaszokkal védhető ki. Ilyenek a vetés időpontjának helyes megválasztása, elvárt termésmennyiséghez igazított tápanyagutánpótlás, nem rutinszerű növényvédelem a növényt a kritikus időszakokon átsegítő kezelések. Az eltelt 3 évben a vetés előkészítés számos területen hiányos volt, vagy vetéskor száraz a talaj. Ezt ellensúlyozandó számíthattak termelőink napraforgóink „önvédelmi” vigorára, genetikai hátterére, alkalmazkodó és kompenzálóképességére a FUSHIA CL, MARBELIA CL esetében emellett a rugalmas vetésidő választásra is.

ELŐNYÖK stresszhelyzetekben
(extenzív körülmény, fertőzési nyomás,
időjárási anomáliák, stb.) 

CAUSSADE HIBRID

SUN POWER

ÉRÉSIDŐ

GENOTÍPUS

SZÁDOR
REZISZTENCIA

Egészséges, dőlésre nem hajlamos állomány

KALEDONIA CLHO

KÖZÉPKORAI

CL HO

IGEN

Agronómiai és környezeti alkalmazkodóképesség

KLARIKA CLHO

KORAI

CL HO

Gyengébb adottságok mellett is magas hozam

TOSCANA HO

 

KORAI

HO

IGEN

Komplex betegségtolerancia

CANARIA SU

 

KÖZÉPKORAI

EXPRESS 

IGEN

Kiváló termékenyülési mutató, tányér berakódás

EUROPA CLP

 

KÖZÉPÉRÉSŰ

CLP

Technológiai, környezeti rugalmasság 

FERIA CLP

 

KÖZÉPÉRÉSŰ

CLP

IGEN

A sekély termőrétegű talajokon is jó termés

CLERIA CL

 

KÖZÉPKORAI

CL

IGEN

Kiegyenlített hozamszint minden talajtípuson

MARBELIA CL

 

KÖZÉPKORAI

CL

IGEN

Évjárat stabilitás

FUSHIA CL

 

KÖZÉPÉRÉSŰ

CL

  • A kezdeti fejlődést visszafogó gyomok nagy része a terület előéletének ismeretében eredményesen kiiktatható a POSZT gyomirtású CL, CLP, Express toleráns és szádor rezisztens olajos növényeink életteréből. Ezzel párhuzamosan az egyöntetűen kelő, egyenletesen fejlődő állomány elérése is cél a majdani egységes termés érdekében. 
  • A juvenilis fejlődést, termékenyülést, beltartalmi mutatók kialakulását zavaró csapadékos vagy száraz időjárás okozta stresszhatásokkal szemben is fel kell vérteznünk növényeinket. A csávázás a kelés pillanatától támogatja a magas olajsavas KLARIKA CL HO és KALEDONIA CL HO hibridjeink fejlődést. A homogén kaszat méret és a kaszat felületén a tápelemek biostimulátorral kombinálva biztonságosabbá teszik a csíranövények fejlődését. Az egységes méretű kaszatok kevesebb leállási, tárcsa állítási idővel, gyorsabb vetési sebességet tesznek lehetővé, a kelés egységes, ezzel nő a várható termés mennyiségének és minőségének biztonsága. 

Utóbbi célokat szolgálják a betegség tolerancia és alkalmazkodóképesség növelésére irányuló genetikai fejlesztéseink is. Masszív betegség toleranciával , magas hektoliter súllyal párosul a CLP technológiai csoportba tartozó EUROPA CLP és a szádor rezisztens FERIA CLP hibridjeink gyomirtószer tűrőképessége, csakúgy, mint az évelő acattal vagy nehezen írtható kétszikűekkel fertőzött területen vethető Express toleráns napraforgóink. Fontos szerepe van a hibrid alkalmazkodó-, és tűrőképességének, vigorának, de a megoldást mindenképpen a „rendkívüli kultúrnövény-szelektivitás” jelenti, mely középkorai érésű, a klimatikus viszonyokhoz kiválóan alkalmazkodó CS CANARIA SU hibridünknek is  jellemzője.

Caussade hibridek

Szombathely

Eszterágpuszta

Szemely

Kiszombor

Székkutas

Jászboldogháza

Újfehértó

CS CANARIA SU

3,97

3,71

2,94

3,65

3,66

4,84

3,21

KALEDONIA CLP

3,80

3,48

3,89

4,12

3,55

4,46

3,57

CS FIESTA CLP

3,45

2,94

3,02

3,87

3,84

4,23

4,05

CS CLERIA CL

4,01

3,90

4,91

4,01

4,50

4,47

Caussade hibridek

Hódmező-vásárhely

Gyulatanya

Abaújszántó

Orosháza

Röszke

Földeák

átlag

CS CANARIA SU

2,74

2,10

3,02

*3,50

KALEDONIA CLP

3,34

3,23

2,33

3,38

4,10

3,63

CS FIESTA CLP

3,64

3,50

2,66

2,29

2,91

3,95

3,41

CS CLERIA CL

4,54

3,75

3,95

2,75

3,41

4,39

4,05

NÉBIH, 2020
*korrigált átlag
  • Termelői visszajelzések és az ország egészét átfogó kísérleti eredményeink alapján üzemi szinten is magas termésszintet adó, jó alkalmazkodóképességű, magas termés potenciállal bíró hibridjeinkkel a  csávázás előnyeivel élve és a környezet változásaihoz rugalmasan alkalmazkodó agrotechnika kombinációjával tudjuk legeredményesebben blokkolni a termést befolyásoló stressztényezőket 2021-ben is.

Vetőmagkatalógusunk elérhető ide kattintva!

További információ:
www.caussade-semences.hu

Szűcs Péter (Syngenta Kft.) 

A sikeres napraforgó termesztés egyik legfontosabb eleme a hibridválasztás. A különböző stresszhatások, szezontól függően, folyamatosan hatással vannak a napraforgó fejlődésére. Minden stressz faktorra toleráns hibrid sajnos még nem létezik, az egyes hibridek között kisebb-nagyobb különbségek vannak stressztűrés tekintetében.

A hideg stressz leginkább a kelés időszakában okozhat problémákat, hiszen a napraforgó ekkor a legérzékenyebb a különböző környezeti tényezőkre. A hűvös időjárás hatására, a kelés vontatottá válhat (5°C-os hőmérsékleten a napraforgó csírázása több, mint 2 hétig is eltarthat) és az állomány szétnőhet, heterogén módon fejlődhet tovább, ami a szezon végére biztosan terméskiesést eredményez. Ebben az esetben a fajtaválasztásnak nagy szerepe van, hiszen egy korai, jó termőképességű hibridet (NK Neoma, SY Neostar CLP, SY Onestar CLP) az ajánlott vetési periódus (április 10-május 20.) végén vetve, amikor még egy hűvös tavaszon is már megfelelő a talajhőmérséklet, biztonsággal betakarítható állományt kapunk a szezon végére.

Előfordulhat az is, hogy egyrészt a hideg, másrészt a nem megfelelő agrotechnika miatt bizonyos növények ki sem kelnek a talajból. A napraforgó általánosságban nagyon jól kompenzálja az egyenletesen kiritkuló állományból fakadó veszteségeket, de a hibridek között mégis vannak különbségek ilyen tekintetben is.

Fajtaválasztáskor a gyomirtási technológia is fontos szemponttá vált. Hagyományos gyomirtású (nem felülkezelhető) napraforgó állományt már alig találunk az országban, 8% körülire csökkent a területi részarányuk. A jó kultúrállapotú és alacsony gyomnyomású területekre az alapgyomirtású hibrideket ajánljuk (NK Kondi, Tutti, SY Genio).

A piacot azok a hibridek dominálják, amelyek időjárástól függetlenül, a gyomflóra keléséhez igazítva, állományban is permetezhetők. A különböző post gyomirtási technológiákban alkalmazható hibridek között is van különbség a gyomirtó szerekkel szembeni ellenállóság tekintetében. A posztkezelésre alkalmas napraforgó hibridek esetében a felülkezelések növelik a gyomszabályozás hatékonyságát. Amennyiben a terület csattanó maszlaggal, szerbtövissel fertőzött a Clearfield® hibridek (NK Neoma, SY Diamantis, SY Excellio, SY Experto), míg az erős parlagfű, libatop és kakaslábfű fertőzés esetén, a Clearfield® Plus hibridek választandók (SY Bacardi, SY Neostar, SY Onestar és SY Gracia). Ha a terület erősen mezei acattal fertőzött, mégis kénytelenek vagyunk napraforgót termeszteni a táblán, abban az esetben az Express® gyomirtási technológia nyújthat jó megoldást (Sumiko, Suman). Kiválóan szerepeltek kísérleteinkben a legújabb Express®-toleráns hibridjeink is: a linolsavas NX92357 és az új magas olajsavas hibridek, mint az NX92250, vagy az NX92251.

A különböző gombás betegségeket is a környezeti stressz faktorok közé soroljuk. A hibridek között itt is nagy különbségek lehetnek toleranciát tekintve. Az egyik legveszélyesebb kórokozó napraforgóban a peronoszpóra. A különböző hibridek, különböző szinten ellenállóak a peronoszpórával szemben. Kínálatunkban több olyan hibrid is van, amely magas fokú peronoszpóra ellenállósággal rendelkezik (SY Onestar, SY Experto, SY Excellio, Subaro, Sumiko).

A napraforgó jó természetes tápanyagfeltáró képességgel rendelkezik. Nagy kiterjedésű, jó szívóerejű és a tenyészidőszak végéig növekvő gyökérrendszerrel rendelkezik, ezért tápanyag stressz csak nagyon ritkán alakul ki az állományokban. Mikroelemek közül a bór utánpótlásra kell odafigyelni, mert bór tekintetében vannak olyan hibridek, amelyek érzékenyebbek a mikroelem hiányára.

A különböző biotikus és abiotikus stresszhatások tehát a tenyészidőszak során folyamatosan hatnak a napraforgó állományra. Minden termelő a saját termesztési körzetében és az általa választott gyomirtási rendszerben a legversenyképesebben termeszthető hibridet keresi. Büszkén mondhatjuk, hogy minden termelőnek tudunk megfelelő hibridet ajánlani, legyen az HO, vagy LO. Minden gyomirtási technológiában van hibridünk, továbbá a kínálatunkban szereplő, magas genetikai terméspotenciállal rendelkező hibridek közül vannak korai, szádor rezisztens (A-F rasszig) és a Magyarországon 2020-ig regisztrált, összes peronoszpóra rasszal szemben ellenálló hibridek is.

További információ:
www.syngenta.hu

Clearfield® a BASF bejegyzett védjegye.
Clearfield® Plus a BASF bejegyzett védjegye.
Express® az FMC bejegyzett védjegye. -an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!