Heti fókusz: Stabil repce, stabil piac

Agro Napló
Innovatív hibridekkel és technológiai fegyelemmel kiküszöbölhetjük a hatóanyag visszavonások és az időjárási viszontagságok következtében fennálló anomáliákat, hogy aztán a jól fizető piacon értékesíthessük terményünket. A válaszokért kattintson!

Stabil repce, stabil piac

A válaszokért kattintson!

Szalai Ferenc
Bayer Agro Science
Blum Zoltán
RAPOOL Hungária Kft.

Szalai Ferenc (Bayer Agro Science) 

A repcetermesztésben a stabilitás összetett dolog. Természetesen a termőképesség itt is elsődleges, hiszen a cél mindenkinél az eredmények maximalizálása, azonban más tulajdonságok szerepe is fontos. Mivel a repce vetéstől a betakarításig nagyon hosszú időt tölt el a földeken, nagy az esélye annak, hogy valamilyen stressz éri. Minél ellenállóbb a stresszfaktoroknak egy hibrid, annál nagyobb stabilitásról beszélhetünk.

A kelés és az őszi fejlődés az első kihívás, ha ez megfelelő, az első akadályt leküzdöttük. Az erőteljes őszi fejlődésű hibridek megoldást jelentenek akár megkésett vetések esetében is, emellett növényvédelmi szempontból jelentősek, hiszen hamar ki tudnak nőni a fiatalkori kártevők foga alól. A DEKALB kínálatában a kirobbanó őszi fejlődésű DK EXCITED a kiváló minőségű vetést segítő Acceleron PRECISION kezeléssel is szerepel.

Az állomány télállósága, a hibrid fagytűrőképessége mostanában ugyan háttérbe szorult, de az időjárási szélsőségek hozhatnak még kemény, téli időszakot. A kiváló télállóságú DEKALB hibridek ilyenkor is megállják helyüket.

Tavasszal újra előtérbe kerül a fejlődési erély. A DEKALB portfólió újdonságainak tavaszi regenerálódása korán megkezdődik, ezzel jó esélyt teremtenek a terméspotenciál optimális kihasználására.

Ha a tavaszi időjárás a termés szempontjából kedvező, nagyobb a gombafertőzések előfordulásának esélye is. Ilyenkor számít, hogy egy hibrid mennyire toleráns/rezisztens a kórokozókkal szemben. A DEKALB fajtajelöltek közül hagyományosan csak azok lehetnek később elismert hibridek, amelyek betegség-ellenállósága megfelel a gyakorlat elvárásainak. A kor elvárásainak megfelelve a DEKALB portfólió szinte minden új tagja tartalmazza a TuYV (tarlórépa-sárgaság vírus) elleni rezisztencia génjeit.

Az utóbbi években nem ritkák a nyári heves zivatarok, viharok, amelyek erős széllel és nagy intenzitású csapadékkal érkezve képesek romba dönteni a már majdnem teljesen kész, egyes estekben már a betakarításra váró táblákat. Ilyenkor a hibrid szárerőssége, megdőlés és kipergés-ellenállósága, szó szerint aranyat érnek.

Ha minden jól alakul, akkor pedig hatalmas előnyt jelentenek a kiemelkedő terméspotenciálú hibridek.

A DEKALB genetika termésbiztonsági előnyei és a Bayer jól bevált növényvédő szereinek védelme mellett a kelési kockázat-átvállalási program biztonságát is élvezheti a 2022-es szezonban is. Keresse területi képviselőinket, akik segítenek abban, hogy a termőhelynek és termesztési technológiának megfelelő ajánlatot találjon és maradjon Önnél is stabil a repce!

További információért látogasson el a dekalb.hu-ra és nézzen szét termékeink között, vagy lapozza fel friss katalógusunkat!

Blum Zoltán (RAPOOL Hungária Kft.) 

A klímaváltozás hatásait fokozottan érzékeljük: a tendenciájában egyre korábban elkezdődő virágzás a még jellemzően fejletlenebb, gyengébb vegetatív állapotú növények esetében nagyobb tavaszi fagykárveszélyt rejt magában; az április–júniusi időszakban hő- és szárazságstressz tapasztalható; a kártevők számára pedig kedvezőek a hosszan meleg és enyhe, fagymentes telek. Ezek az időjárási tényezők, kiegészülve a repce sikeres termesztését nehezítő növényvédelmi megszorításokkal, már eddig is a hazai repce-vetésterület csökkenését okozták. Sajnos napjaink politikai és gazdasági eseményei tovább fokozzák a mezőgazdaság és benne a repcetermesztés kihívásait.

Soha nem volt annyira fontos, mint éppen ebben a helyzetben, hogy olyan megoldásokkal tudjunk szolgálni partnereink számára, melyek segítségével képesek lesznek ezekhez a külső hatásokhoz – amelyek egy részére fel lehet készülni, más részükre nem – a leggyorsabban és rugalmasan alkalmazkodni.

Új hibridgeneráció

Az elmúlt években a RAPOOL Magyarországon megkezdte annak az új repcegenerációnak a bevezetését, amelynek hibridjei a megnövekedett időjárási és technológiai kockázatok ellenére is a korábbiaknál jobban képesek biztosítani a repcetermesztés magas szintű jövedelmezőségét. Ezt a munkát 2022-ben is folytatjuk, és a már bevezetett DUKE, DYNAMIC, DUPLO, TEMPO és TEMPTATION mellett ennek a generációnak a további tagjai is rendelkeznek tarlórépa sárgaságvírusa ellenállósággal, szemmel láthatóan vigorózusabbak, a környezeti stresszhatásoknak jobban ellenállnak. Ennek eredményeként a termésszintjük magasabb és stabilabb, mint a régebbi hibrideké, ami köszönhető bizonyítottan jobb tápanyag-hasznosító képességüknek is. Mindezeken túl pedig kedvező beltartalmi tulajdonságokkal, magasabb olajtartalommal rendelkeznek, ami érdemben növeli a repcetermesztés jövedelmezőségét.

Az idén bevezetésre kerülő hibridjeinkkel – MANHATTAN és MATRIX CL – tovább bővül a „klímastabil”, új generációs repcéink már eddig is széles köre. Ez a megbízható genetikai bázis biztosítja, hogy valamennyi repcetermesztő számára a területéhez, technológiai igényeihez legjobban illeszkedő hibridet tudjuk ajánlani. 

Átlag feletti olajtartalom 

A repcemag olajtartalmát alapvetően meghatározza a választott hibrid genetikája. A számos befolyásoló tényező ellenére az olajtartalom a terméshozamhoz viszonyítva kötöttebb genetikai tulajdonság, és kevésbé befolyásolják a termőhelyi viszonyok vagy az évjárati hatások. Ezért minden repcetermelőnek érdemes a hektáronkénti árbevétel maximalizálása érdekében kifejezetten magas olajtartalmú hibridet választania. Az olajbonifikáció igénybevételével ugyanis érdemben javulhat a repcetermesztés árbevétele. A DYNAMIC, a DUKE, a TEMPTATION és a MANHATTAN hibridek a NÉBIH fajtaminősítő vizsgálatai során kimagasló olajtartalom-eredményeket értek el. A hozam és az olajtartalom adatait figyelembe véve ezek a hibridek hektáronként 123-126 ezer forintos olajprémiumot jelentettek termesztőjüknek a jelzett három gazdasági év átlagában. (További információk korábbi cikkünkben ide kattintva!)

A járt utat nem elhagyva kitartani

A jelenlegi helyzetben rendkívül nehéz és kockázatos a felvásárlási árakra vonatkozó hosszú távú becslést adni. Csak a körültekintően megválasztott genetikai háttér és a technológia következetes betartása vezethet eredményre. A RAPOOL hazai körülményekhez adaptált, aktuális hibrid- és technológiai ajánlásai valamennyi gazdálkodó számára megfelelően stabil alapot nyújtanak ahhoz, hogy magas szinten biztosítani tudják a repcetermesztés eredményességét, megőrizve a repce kiemelkedő jövedelmezőségét más növényfajokkal szemben is.

2022-es repcevetőmag-katalógusunk ide kattintva letölthető.

További információ:
www.rapool.hu

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!