Heti fókusz: Van érvünk a repce mellett!

Agro Napló
A magas terményár ellenére jelentősen csökken a repce vetésterülete hazánkban, többek között a hatóanyag kivonás következtében fennálló növényvédelmi problémák miatt. Milyen hathatós érvek szólnak mégis a repcetermesztés mellett? A válaszokért kattintson!

Van érvünk a repce mellett!

A válaszokért kattintson!

Szalai Ferenc
Bayer Agro Science
Blum Zoltán
RAPOOL Hungária Kft.

Szalai Ferenc (Bayer Agro Science) 

2021 őszén az Európai Unióban sok helyen kedvezett az időjárás a vetési munkáknak, így összességében nőtt a repce termőterülete. Nálunk ezzel szemben ellentétes volt a trend, főként a vetésnek nem kedvező időjárás miatt több termelő választott kalászost a repce helyett, ami a vetésterületet jelentősen csökkentette.

A tavalyi vetés óta olyan tényezők hatottak az állományok és a terményárak alakulására, melyeket nehéz lett volna előre látni. Az idén nyáron betakarított repcék eredményét azonban könnyű lesz észre venni. A jelenlegi terményárak a sokévi átlagnál alacsonyabb termésátlagokkal és magasabb ráfordítással is jól jövedelmező növénnyé teszik a repcét. A globális repce terménykészlet előrejelzett csökkenése az árak magas szinten maradását sejteti. Bár a repce termesztése egyszerűbb nem lett, a megfelelő eszközökkel és odafigyeléssel akár a következő szezon sikernövénye is lehet. A vetésforgóban betöltött hasznos szerepe nem változott, így termesztését több szempontból is érdemes fontolóra venni.

A vetőmag választás lesz a következő lépés a repce termesztése mellett döntőknek. Tavaszi vetésű növényeinknél a vetőmagok elérhetősége volt már szűk keresztmetszet. A repce esetén ez a veszély nem áll fenn, a hibrid kínálat bőséges vetőmagból nincs hiány. A terméspotenciál mellett azonban érdemes a hibridek egyéb tulajdonságaira és a vetőmag kezelésre is figyelmet fordítani. A DEKALB portfólióból e szempontok alapján a DK EXCITED -et ajánlom a termelők figyelmébe.

DK EXCITED

A 2021. évi GOSZ-VSZT-NAK posztregisztációs fajtakísérletek középérésű csoportjának győztese. Ez eddigi legmagasabb terméspotenciálú hibridünk. Termésstabilitása bármely termőhelyen sikeressé teszi. Magas olajtartalom, homogén fejlődés és kiváló betegség ellenállóság jellemzi. Szélesebb időintervallumban is optimálisan vethető, kirobbanó kezdeti fejlődése révén akár megkésett vetésre is alkalmas. Középmagas, egyöntetű állomány jellemzi.

Acceleron PRECISION

A nemesítés és a csávázás szakértőinek új megoldásával megalapozhatja a termesztés sikerét: az Acceleron PRECISION a kártevők és betegségek elleni védelem mellett speciális technológiával kialakított nagyobb méretű, egyöntetű vetőmag tételt jelent.  Kiváló minőségű, egyenletes vetést tesz lehetővé anélkül, hogy befolyásolná a vetőmag csírázást, vagy a kelést. Szemenkénti vetéshez is jó választás. A DK EXCITED speciális Acceleron PRECISION vetőmag kezelési eljárással is elérhető!

A Bayer további kiváló DEKALB hibridekkel és megbízható védelmet nyújtó növényvédelmi megoldásokkal áll a repce termelők rendelkezésére. A Bayer jól ismert és bevált készítményei biztosítják a zavartalan és egyenletes kelést, az őszi és tavaszi regulátor és betegségek elleni kezeléseket, valamint a rovarkártevők elleni védekezést is segítik. 

A termesztés biztonságosabbá tételéhez a DEKALB repce kelési kockázat-átvállalási program 2022-ben is folytatódik.

A Bayer ajánlata a repce termesztéséhez

További információért látogasson el a dekalb.hu-ra és nézzen szét termékeink között, vagy lapozza fel friss katalógusunkat!

Blum Zoltán (RAPOOL Hungária Kft.) 

A minőségi felárnak köszönhetően az árbevétel jelentősen, hektáronként akár több tízezer forinttal nőhet.

A repcetermesztők árbevételét döntő mértékben a mindenkori termésmennyiség mellett a termény olajtartalma határozza meg. Felesleges nagyvonalúság, sőt szinte vétek olajbonifikáció nélkül leszerződni a terményt, hiszen 40 százalékos olajtartalom felett egy százalékonként 1,5 százalék minőségi felár érvényesíthető. Különösen beszédes számok ezek akkor, amikor sokak számára megkérdőjeleződik a repcetermesztés hosszú távú jövedelmezősége és jövedelemstabilitása. A RAPOOL nemesítési programjaiban a hozam növelése és a termésstabilitás javítása mellett a minőség, azon belül az olajtartalom emelésére is kiemelt figyelmet fordít, hiszen annak közvetlen hatása van a termelő árbevételére.

A repcemag olajtartalmát alapvetően meghatározza a választott hibrid genetikája. A megfelelő termőhelyi adottságokon túl a következetes és magas szintű termesztéstechnológia is közvetlenül hozzájárul az adott évjáratban elérhető olajtartalomhoz. A magas olajtartalom kialakulása szempontjából az ajánlott mértékű tápanyagellátás kulcsfontosságú, ezen belül a harmonikus nitrogén-utánpótlás, mivel a túl sok nitrogén kedvezőtlenül hat az őszi káposztarepce olajtartalmára. Az okszerű növényvédelem, a becők egészségesen tartása nélkülözhetetlen a magok optimális fejlődéséhez és kitelítődéséhez. A kipergés-ellenálló, jó rezisztenciális tulajdonságokkal rendelkező hibridek megválasztásával a betakarítás ideje kitolható, a repcemagok természetes módon érnek be, ami az olajtartalom növekedését eredményezi.

A számos befolyásoló tényező ellenére az olajtartalom a terméshozamhoz viszonyítva kötöttebb genetikai tulajdonság, és kevésbé befolyásolják a termőhelyi viszonyok vagy az évjárati hatások. Ezért minden repcetermelőnek érdemes a hektáronkénti árbevétel maximalizálásának érdekében kifejezetten magas olajtartalmú hibridet választania.

Az olajbonifikáció igénybevételével érdemben javulhat az árbevétele. A DYNAMIC, a DUKE, a TEMPTATION és a MANHATTAN hibridek a NÉBIH fajtaminősítő vizsgálatai során kimagasló olajtartalom-eredményeket értek el. A hozam és az olajtartalom adatait figyelembe véve ezek a hibridek hektáronként 123-126 ezer forintos olajprémiumot jelentettek termesztőjüknek a jelzett három gazdasági év átlagában.

Amikor hibridet választunk, ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy létezik negatív bonifikáció is. Ez azt jelenti, hogy egy bőtermő, de gyenge olajtartalmi mutatóval rendelkező hibrid miatt kedvezőtlenebb évjáratban hektáronként akár több ezer forinttal csökkenhet a terményértékesítésből származó bevétel. Ezért fajtaválasztáskor érdemes alaposan tájékozódni a piacon elérhető repcék beltartalmi tulajdonságairól is.

2022-es repcevetőmag-katalógusunk ide kattintva letölthető.

További információ:
www.rapool.hu

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?