Heti fókusz: Repcekísérleti eredményekből kínálkozó hibridajánlatok

Agro Napló
A tudatos hibridválasztás nélkülözhetetlen eleme az egzakt adatokat tartalmazó kísérleti eredmények nyomon követése. A szakértői hozzászólásokért kattintson a névre vagy a fotóra!

Repcekísérleti eredményekből kínálkozó hibridajánlatok

A szakértői hozzászólásokért kattintson a névre vagy a fotóra!

Dr. Kismányoky András
KWS Magyarország Kft.
Marsai Viktor
RAPOOL Hungária Kft.

Dr. Kismányoky András (KWS Magyarország Kft.) 

A repce termesztése Magyarországon hosszú múltra tekint vissza, és jelenleg is fontos növény a mezőgazdasági termelésben. A jövőben a fenntartható repcetermesztés kulcsfontosságú lesz, amely magában foglalja a környezeti hatások minimalizálását, valamint a termelékenység és a terméshozam növelését.

A KWS kutatás és fejlesztésben jelentős előrelépések történnek a repcetermesztés területén, amelyek segítségével olyan hibrideket lehet előállítani, amelyek ellenállóbbak a betegségekre és a környezeti hatásokra. Emellett a digitális technológiák alkalmazása, is nagy segítséget nyújthat a repcetermesztőknek a hatékonyabb termelésben és a terméshozam növelésében.

Az elmúlt évek termelési tapasztalatai rámutatnak a hibrid választás fontosságára. A repce fajta választása kulcsfontosságú tényező a sikeres repcetermesztésben. A megfelelő fajta termesztése hatással van a terméshozamra, a betegség- és kártevő-ellenállóságra és más fontos termelési paraméterekre.

HANNELI a KWS új generációs hibridjei közé tartozik, amelyek rendelkeznek az innovatív gazdálkodók által elvárt tulajdonságokat. A HANNELI magas terméshozammal bíró hibrid, nagyon erős őszi és tavaszi kezdeti fejlődéssel.

Erős szár biztosítja állóképességét. Középérésű hibrid, TuYV toleranciával, kipergés ellenállósággal és RLM7-es fóma rezisztenciával rendelkezik. Hannelit azoknak ajánljuk, akiknek fontos az erőteljes, egészséges állomány és a magas terméspotenciál. Több év tesztelés és kísérleti eredmények mutatják meg igazán egy hibrid valódi stabilitását és értékét. A HANNELI hibridünk három év átlagában kiváló eredményt nyújtott a KWS fejlesztési kísérleteiben (1. ábra).

1. ábra: HANNELI relatív terméseredménye (KWS fejlesztői kísérletek, 2020; 2021; 2022 évek átlagában)

A KWS GRANOS hibridünk kiváló alkalmazkodó képessége a termőhelyi viszonyokhoz és termés stabilitása jó választás lehet a hazai repce termesztőknek. 2022 évi fajtasor kísérleteinkben a legmagasabb terméseredményt érte el két erős versenytárs előtt (2. ábra). Szár erőssége és kipergés-ellenállósága biztosítja a betakaríthatóságot az egyre változékonyabb időjárási körülmények között.

A KWS GRANOS hibriddel jelentősen mérsékelhető a betakarítást megelőző szem kipergésből adódó termés veszteség. Olajtermése és beltartalmi eredményei is magas értéket képviselnek. Rlm7-es génnel rendelkezik, ami a repce fómás szárrák és levélfoltosság betegséggel szemben biztosítja a védelmet. A repce fehérpenészes rothadása betegséggel szemben magas ellenállósággal rendelkezik. A csökkenő növényvédőszer hatóanyagok hatására, a gazdálkodóknak nagyobb figyelmet kell fordítaniuk az őszi káposztarepce a rovarkártevőire. A rovarok közvetlen kártételükön túl vírus hordozóként betegséget is terjeszthetnek táplálkozásuk során. Az elmúlt években a Tarlórépa sárgaság vírus (TuYV) kapott nagyobb figyelmet a gazdálkodók körében. A levéltetvek szívogatásukkal komoly fejlődésbeli rendellenességet okoznak a repcének. A KWS GRANOS TuYV betegség ellenálló hibrid előnye, hogy ha a vírus be is jut a növénybe magas terméseredmény várható, termés depressziót nem okoz.

2. ábra: KWS Granos fajtasor kísérleti eredmények 2022. (n=5)

Amennyiben érdeklődik őszi káposztarepce hibridjeink iránt, lépjen kapcsolatba képviselőnkkel és további információkat tudhat meg repce portfóliónkról!

Dr. Kismányoky András
Olajnövények termékmenedzser
Tel.: +36/20-3774-730
KWS MAGYARORSZÁG Kft.

Marsai Viktor (RAPOOL Hungária Kft.) 

A REPCE A HIVATÁSUNK, így a csökkenő repcetermesztési kedv ellensúlyozására fontosnak tartjuk, hogy a repcetermesztés nehézségei mellett, melyek időnként feledtetik velünk elvitathatatlan előnyeit, felhívjuk a figyelmet ennek a növénynek a kiemelkedő pozitív hatásaira, vetésforgónkban betöltött szerepére.

Az őszi káposztarepce nedvességigénye más időpontra esik, mint a tavaszi kultúráké. Ez az a növény, amely a téli – akár kevesebb – nedvességgel a legjobban „gazdálkodik”, így használata a modern vetésforgóban nélkülözhetetlen.

A repce oszlopos gyökere és sűrű mellékgyökérzete jótékony „talajlazító” hatást fejt ki. Ezáltal az utónövény szántás nélküli technológiával elvethető. További előny, hogy a repce elővetemény után alkalmazott mulcstechnológiával mérhető a legalacsonyabb fuzárium-DON-érték az utónövény őszi búza termésében. Ha az őszi búzát repce után vetjük el, a búza őszre már olyan erős gyökérzettel rendelkezik, s ezáltal olyan fejlődési stádiumba jut, hogy bizonyítottan nagyobb terméshozamra lehet számítani, mint ha például kukorica vagy napraforgó után termesztenénk.

A repce vetésforgóban való alkalmazásának további előnye, hogy a repceszalmában elraktározott kálium gyorsabban bomlik le a talajban, mint a többi kultúrnövény szalmamaradékában található kálium. Ha repce után vetjük el az őszi búzát, már ősszel a növény rendelkezésére áll a korai fejlődéséhez szükséges káliummennyiség. Sőt, a C:N-arány a repceszalmában annyira kedvező, hogy hektáronként akár 40-50 kg nitrogén talajba juttatását megspórolhatjuk tavasszal.

A RAPOOL kínálatából minden termelő megtalálja az igényeinek és elvárásainak legmegfelelőbb hibridet, melyek közül a következőket ajánljuk figyelmükbe.

A MANHATTAN-t azoknak ajánljuk, akik a legmagasabb termésszinteket célozzák meg, de nem csak a legjobb adottságú területeken vagy a legmagasabb technológiai színvonalon termelnek repcét, valamint akik sokoldalú és jól alkalmazkodó hibridet keresnek, kiemelkedő tápanyag-hasznosítással. A MANHATTAN széleskörűen használható, sokoldalú, középérésű hibrid. Kiválóan alkalmazkodik a különböző időjárási és termőhelyi adottságokhoz, megtartva a magas termésszinteket. Őszi fejlődése visszafogott, ennek köszönhetően vetésideje rugalmasan megválasztható. Fagytűrése kimagasló, tavaszi fejlődése közepes, a késői tavaszi fagyokkal szemben ellenálló. Jó termésstabilitással rendelkező hibrid.

A MANHATTAN kombinálja a RAPOOL portfóliójában már sztenderdnek számító tarlórépasárgaságvírus-rezisztenciát a kipergés-ellenállósággal és az RLM7-es fómarezisztenciával. Tápanyag-hasznosító képessége a RAPOOL kínálatán belül is az egyik legkiemelkedőbb, a magas technológiai színvonalon kijuttatott tápanyagtöbbletet maximálisan meghálálja. Az időjárási viszonyoktól függően javasolt a hibrid őszi és/vagy tavaszi regulálása. Kipergés-ellenálló tulajdonságának köszönhetően betakarítása deszikkálás nélkül is ütemezhető. Ideális választás azon termelők számára, akik nemcsak a vetést, de a betakarítást is rugalmasan szeretnék időzíteni, elkerülve a munkacsúcsok kialakulását.

A DYNAMIC minden esetben kihozza magából a maximumot. Gabona- vagy széles sortávon, intenzív körülmények vagy nehéz adottságok esetén is magas terméspotenciállal rendelkező hibrid. Azon partnereinknek ajánljuk, akik a nagy termés mellett a magas olajtartalmat is keresik.

A DYNAMIC kimagasló termőképességű és kiváló alkalmazkodóképességű, jó állóképességű, középkései érésű hibrid. Őszi fejlődése kezdetben lassabb, majd robbanásszerűen megindul. Jó fagytűrésű, tavaszi fejlődése közepesen gyors, középkései érésideje ellenére a virágzási ideje közepes. Termésstabilitása kiváló, ami jó szárazságtűrésének, vírus-ellenállóságának és az ebből következő kiemelkedő vitalitásának köszönhető. A DYNAMIC a modern hibridek tulajdonságait kombinálja: ilyen az RLM7-es fómarezisztencia-gén, amely a korai őszi fómafertőzés ellen véd. Genetikailag ellenáll a tarlórépa sárgaságvírusának, aminek eredményeként vírusfertőzés esetén az elvégzett vizsgálatok szerint lényegesen kevesebb a kimutatható kórokozó a növény szöveteiben más hibridekhez képest.

Hozam- és beltartalmi mutatói átlagon felüliek. Jól alkalmazkodik minden technológiai színvonalhoz, gabona- és széles sortávon is termeszthető hibrid. Könnyű és jó talajokon mutatja meg igazi terméspotenciálját, vetésnormája 35–45 mag/m2. Korai vetés esetén különösen fontos a regulátoros kezelés optimális időpontjának (4–6 leveles fejlettség) a betartása. Tápanyag-hasznosító képessége rendkívüli, ezért alacsonyabb tápanyagszintek esetén is képes magasabb hozamokat elérni más, konvencionális hibridekhez képest. Emellett a korai, emelt dózisú tápanyag kijuttatását is meghálálja. Kipergés-ellenálló tulajdonságának köszönhetően betakarítása jól ütemezhető, ideális választás lehet azon gazdaságok számára, ahol az aratás elhúzódhat.

A MATRIX CL-t azon termelőknek javasoljuk, akik a gyomproblémás területeken sem szeretnének kompromisszumot kötni a termésmennyiség és az olajtartalom rovására.

A MATRIX CL a RAPOOL legújabb generációs középérésű, herbicidtoleráns hibridje. Kiváló alkalmazkodóképességének és széles körű alkalmazhatóságának köszönhetően jól viseli a kedvezőtlenebb feltételeket, így az egész ország területén nagy biztonsággal termeszthető.

Közepes intenzitású őszi fejlődésének jóvoltából kiemelkedő télállóságú hibrid, melynek tavaszi szárba indulása is mérsékelten dinamikus. Magas hozam és termésstabilitás jellemzi száraz körülmények közepette is. A hibrid kiemelkedő olajtartalma párját ritkítja a Clearfield-szegmensben. Kínálatunk többi tagjához hasonlóan teljes körű rezisztenciacsomaggal és kipergés-ellenállósággal rendelkezik, így N-hatékonysága is a mai modern hibridekre jellemzően rendkívül kedvező.

A RAPOOL kínálatával, szakmai kiadványaival, nagy szakértelemmel rendelkező szaktanácsadó kollégáival folyamatosan azon dolgozik, hogy partnerei a leg jobb repcehibridekkel, szakmai támogatással, naprakész információk birtokában a lehető legnagyobb eredményt érhessék el, hiszen a repce a hivatásunk.

Lapozza át a RAPOOL 2023. évi repcekatalógusát!

Nézze meg a RAPOOL repcéinek üzemi eredményeit bemutató videót!

További információ:
www.rapool.hu

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Heti fókusz: Stabil repce, stabil piac

Heti fókusz: Stabil repce, stabil piac

Innovatív hibridekkel és technológiai fegyelemmel kiküszöbölhetjük a hatóanyag visszavonások és az időjárási viszontagságok következtében fennálló ano...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!