Heti fókusz: Repcénél különösen figyelnünk kell a könnyen felvehető foszfor utánpótlásra

Agro Napló
Szakértők avatnak be bennünket a részletekbe. A hozzászólásokért kattintson!

Repcénél különösen figyelnünk kell a könnyen felvehető foszfor utánpótlásra

A hozzászólásokért kattintson!

Mézes Zoltán
Borealis L.A.T

Dr. Kith Károly
Natur Agro Hungária Kft.

Mézes Zoltán (Borealis L.A.T) 

A magas hozamért tenni is kell!

A termények ára szinte soha nem látott magasságokba emelkedett. A megfelelő termesztéstechnológiával elérhető hozamtöbblet most sokkal többet ér.

A prémium műtrágyák hatékonysága éppen a kimagasló minőségükben rejlik. A műtrágya-kijuttatás csak akkor hatékony, ha a területre homogén módon kerül ki minden tápelem (nitrogén, foszfor, kálium és kén). Ehhez egyrészt egységes szemcseszerkezetre van szükség, mert így a szóráskép is egyenletes lesz. Valamint az is fontos, hogy granulált műtrágyánk minden szemcséje tartalmazza az összes tápelemet. Ha ugyanis fizikai kevert műtrágyát szórunk ki, akkor bizonyos szemcsék csak foszfort, mások csak káliumot, stb. tartalmaznak. Ez elsősorban a foszfor esetében jelenthet problémát, ami szinte egyáltalán nem mobil a talajban. Ha nem juttatjuk közvetlenül a növény gyökeréhez, akkor relatív foszfor hiány alakulhat ki még egy olyan területen is, ahol az átlag talajminta látszólag megfelelő ellátottságú. A műtrágyák minőségi paramétereiről bővebben ide kattintva olvashat.

A repce elsősorban a nitrogén, kálium és kén igényes, de megfelelő mennyiségű foszforra, kalciumra és magnéziumra is szüksége van. Például: 4 t/ha káposztarepce hozam eléréséhez 280 kg nitrogénre van szükség hektáronként. Ha egy bizonyos mennyiségű (például 80 kg N/ha) nitrogént vesz fel az állomány a talajból, akkor további 200 kg N/ha adagot kell hozzáadni műtrágyázás útján.

A sikeres repcetermesztés kiindulópontja a jó minőségű NPK alaptrágya, amely a csak nitrogénnel való trágyázáshoz képest jelentős termésnövekedést biztosít. Az NPK-műtrágyával kijuttatott nitrogén ne haladja meg a 45 kg/ha adagot. Az ősszel kijuttatott foszfor elengedhetetlen a kezdeti fejlődéshez: segíti a gyökérképzést, növeli az elágazódás mértékét, később kedvező hatása van a termékenyülésre és a magfejlődésre. A foszfor hiány tipikus tünete repcében a vöröses, lilás elszíneződés, mely elsősorban az idősebb leveleken jelentkezik. A kálium nagymértékben javítja a növények vízfelhasználását, valamint aszály- és fagytűrő képességét.

A repce számára fontos mezoelem a kén, amely alapvető eleme a zsírsavak szintézisének, így jelentősen befolyásolja az olajtartalmat. A kéntartalmú NPK-műtrágyák mellett a tavaszi időszakban kijuttatott kénes nitrogénműtrágya általában fedezi a repce 30-40 kg/ha kénigényét.

Az alábbi ábrán látható szántóföldi kísérleti eredményeink alapján a repce kimagasló tápanyag reakciót mutat.

Műtrágya kezelések

  • 165 kg/ha összes nitrogén-hatóanyag mennyiség mindhárom parcellában
  • A nitrogén-hatóanyag megosztása: 45N (ősz) + 70N (első fejtrágyázás) + 50N (második fejtrágyázás)
  • A kijuttatott kén az NPK alaptrágyából és a VARIO 23 N+ 25 SO3kénes nitrogéntrágyából származott

Az NPK-alaptrágyázás, a tavaszi megosztott kénes nitrogén kijuttatás szignifikáns terméstöbbletet eredményezett hektáronként a kísérletek átlagában. A repce kalcium igényes növény, ezért érdemes tavasszal MAS alapú műtrágyát használni a fejtrágyázások során.

A kijuttatandó tápanyagmennyiség meghatározásához a Borealis L.A.T digitális eszközei kiváló segítséget nyújtanak. A NutriGuide® digitális tápanyag-utánpótlás tervező webalkalmazás kiszámolja a termésátlaghoz szükséges összes tápanyag mennyiséget, javaslatot ad a kijuttatás idejére, és a legjobb Borealis L.A.T termékeket ajánlja. Az N-Pilot® pedig egy hordozható mérőeszköz, amely a táblán történő mérés során kiszámolja a szükséges tavaszi fejtrágya mennyiségét a növényállomány igényei alapján, az adott termőhelyre. Mindkét eszköz kiválóan illeszkedik a precíziós gazdálkodás rendszerébe.

A Borealis L.A.T a következő, kiváló minőségű, a tápanyagokat vízoldható formában tartalmazó, költséghatékony műtrágyákat javasolja a repce őszi trágyázásához: COMPLEX 15/15/15+7SO3+Zn és COMPLEX 14/10/20+10SO3. Tavasszal a nitrogén hatóanyagot felvehető nitrát formában tartalmazó prémium termékeink használata javasolt: NAC 27N, és a ként is tartalmazó VARIO 23 N+ 30 SO3.

További információ:
www.borealis-lat.com/hu/hu

Dr. Kith Károly (Natur Agro Hungária Kft.) 

Köztudott, hogy a repce kiemelt szerepet képvisel a termesztett ipari olajnövények között. Magas hőösszeg- és csapadékigénye miatt jelentős mértékben érzékeny kultúrnövény a termesztését illetően. Magas zöldtömege és elnyújtott vegetációs ideje miatt magas tápanyagigénnyel rendelkezik, így a sűrűn elvégzendő növényvédelmi kezelések mellett meghatározó szerepe van az optimális tápanyagellátásnak a növény teljes életciklusa során.

 A talajba történő harmonikus tápanyag-visszapótlás tehát elengedhetetlen az elérni kívánt hozam érdekében.

Fajlagos tápanyagigény (1kg/t termés):

  • N: 60-80 kg;
  • P2O5: 30-50 kg,
  • K2O: 20-30 kg;
  • MgO: 10-20kg;
  • SO3: 14-24kg;
  • B: 0,6-1 kg;

A repce a nitrogén és kálium mellett a foszfor hiányára igencsak érzékeny, így mindenképpen gondoskodni kell a talajba történő visszapótlásukról. Az ősszel kijuttatott foszfor javítja a fagytűrést is. Ősszel a nitrogén tápelemet illetően alacsonyabb hatóanyag-mennyiséggel (a teljes nitrogénigény harmada) számoljunk, elkerülendő a fagyok beállta előtt a nagy mennyiségű zöldtömeget.

A foszfor jelentős mértékben van jelen a repce életében: szerepet játszik a sejtek felépítésében, az energiakörforgásban, és kimagaslóan nagy hatással van a gyökérzet fejlődésére. A foszfor – a bór mellett - a termésképződésben is fontos szerepet tölt be. A nitrogénnel és káliummal ellentétben egyenletes felvétel jellemzi a vegetációs időszakban, de itt is megfigyelhető két intenzívebb foszforigénnyel bíró időszak: a virágzáskor, illetve a termés beérésekor.

A szakirodalom több szántóföld kis-, közép-, illetve nagyparcellás kísérlet alapján számol be arról, hogy nemcsak a kijuttatott nitrogén mennyisége, hanem a talaj foszforellátottsága is kiemelt jelentőséggel bír a terméshozam szempontjából.

Napjainkban a termőtalajaink több tápelemből is hiányt szenvednek. A bevált módszerek mellett - mint a műtrágyázás – baktériumos talajoltással is támogathatjuk a talaj biológiai tápanyagszolgáltató-képességét.  A Natur Agro Hungária által forgalmazott Natur Nova talajoltó jelentős mértékben képes innovatív módon segítséget nyújtani a termesztendő repce számára, mivel a benne található Bacillus thuringiensis-baktériumok foszforfeltáró hatásának köszönhetően jelentős mennyiségű talajban található foszfort tud a növények számára felvehető formában biztosítani a vegetációs időszakban. Emellett nagy mértékben javítja a termőtalaj szerkezetét, vízháztartását, művelhetőségét, így jobb minőségű talajelőkészítést tesz lehetővé (aprómorzsás talajszerkezet). Ebből következik, hogy a vetés már a megfelelően elkészített talajba történik, amit a repce kifejezetten igényel; egyenletes, homogén, robbanásszerű kelést tesz lehetővé.

A Natur Novában megtalálható Bacillus thuringiensis var. kurstaki és a Bacillus thuringiensis var. tenebrionsis mellett a Bacillus megaterium is segít a növények számára felvehető foszfor előállításában, ezáltal a tápanyag-visszapótláson túl is többlethez juttathatjuk a növényünket, mellyel nagyban hozzájárulunk a repce állományunk megfelelően kiegyensúlyozott egyedfejlődéshez.

A Natur Nova talajoltó készítmény segítségével tehát elősegítjük a termőtalaj biodiverzitásának fennmaradását, növekedését, egészségesebb, élettel teli talajt biztosítva ezzel a növény számára. A Natur Nova biokontroll hatásának köszönhetően a kártevők megtelepedésének és szaporodásának esélye jelentősen csökkenhet.

További információ:
naturnova.naturah.hu

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!