Heti fókusz PLUSZ: Amíg nem késő, vegyük fel a harcot a gombák ellen!

Agro Napló
Foglalkoztunk már a kórokozók elleni védelemmel kalászosokban, de az azóta szűnni nem akaró csapadék kikényszerítette, hogy újra elővegyük a témát és szakértők segítségével felvegyük a harcot a gombák ellen. A hozzászólásokért kattintson a névre, vagy a fényképre!

Amíg nem késő, vegyük fel a harcot a gombák ellen!

A hozzászólásokért kattintson a névre, vagy a fényképre!

 
Lakatos Réka
Bayer Crop Science
Kecskés István
KITE Zrt.
Valovics Attila
UPL Hungary Kft.

Lakatos Réka (Bayer Crop Science) 

Az elmúlt évektől eltérően az idei tavasz rendkívül csapadékos. Az eloszlás ezúttal sem a legkedvezőbb, ennek ellenére a „májusi eső aranyat ér”, és a hozamkilátásokat illetően a kalászos kultúrák országszerte kedvező képet mutatnak. A csapadékos időjárás meglátszik a fertőzési nyomáson is. Évek óta nem tapasztalt mértékben, országos szinten szembesülünk a kórokozók jelenlétével. Sárgarozsda, vörösrozsda, szeptória, árpán pedig különböző levélfoltosságok, lisztharmat és árpa törperozsda.

Klimatikus adottságainkból adódóan az egyik legnagyobb fejfájást a sárgarozsda okozza, és hogy árnyalja a képet, a magas hozamú fajták nagy része is fokozott érzékenységet mutat a betegségre. Fertőzési optimuma 11-22 °C és megfelelő mennyiségű csapadék esetén terjedése rendkívül gyors, ezt láthattuk az elmúlt napokban is. A leveleken megjelenő sárgás-narancsos színű uredotelepek jól felismerhetők és azonosíthatók, a védekezési küszöb 2-3 uredotelep/levél. Jelentős termésdepressziót előidéző kórokozóról van szó, a hozamkiesés helyenként akár az 50%-ot is elérheti, ezért kritikus, hogy időben beavatkozzunk.

Az állományok a kalászolás kezdeti időszakában vannak, a zászlóslevél mindenhol teljesen kiterült. A T2-es kezelések kijuttatása zajlik a táblákon. Ahol ez a napokban történik meg, javasoljuk több hatóanyagtartalmú, megbízható hatékonyságú termékek alkalmazását. Nagyon fontos, hogy olyan terméket válasszunk, amelynek preventív és kuratív hatása is van. Az Ascra Xpro hármas hatóanyagkombinációjával egyedülállóan széles hatásspektrummal bír a levélbetegségek ellen, rendelkezik az említett preventív és kuratív hatással, emellett pedig a rezisztencia-menedzsment kiváló eszköze. A jelenlegi körülmények között a magasabb dózis kijuttatását (1,2 – 1,5 l/ha) javasoljuk, figyelembe véve a termesztett fajta betegségérzékenységét. Levélbetegségekkel, de akár kalászfuzáriózissal szemben szintén hasonlóan nagy hatékonyságú, széles hatásspektrumú készítmény a két hatóanyagtartalmú (tebukonazol és bixafén) Zantara. Búzában használjuk itt is a magasabb dózist a megfelelő preventív és kuratív hatás elérése érdekében.

Készüljünk a kalászvédelemre is

A következő napokban várhatóan marad a csapadékos időjárás, azonban a hőmérséklet is folyamatosan emelkedik, ami ideális feltételeket teremt a fuzáriumos fertőzésnek. A kikalászolt állományok a virágázás kezdetén a legérzékenyebbek a kalászfuzáriózissal szemben. Ne késlekedjünk, az időzítés a kalászvédelemben talán még fontosabb. Olyan készítményt válasszunk, amely megfelelő hatékonysággal bír, a védekezés alapja legyen a protiokonazol, ugyanis ez a hatóanyag rendelkezik az egyik legnagyobb hatékonysággal fuzárium ellen, de jól alkalmazható még a tebukonazol is. A Bayer Crop Science ajánlata a jól ismert és közkedvelt Prosaro. Kiváló teljesítményének köszönhetően a Európa-szerte vezető sztenderd készítmény a T3 szegmensben. A Prosaro a tebukonazol és a protiokonazol szinergizmusának eredménye. A tebukonazol gyors kezdeti hatása párosul a protiokonazol hosszú hatástartamával, mindemellett mindkét hatóanyag rendelkezik a Fusarium fajok elleni kiemelkedő hatékonysággal. Az eredmény pedig egészséges szemek és magas hozam. A Prosaro-val biztonságosan alacsony szinten tartható a búza DON toxin szintje még igen erős fertőzési nyomás esetén is, emellett pedig a levélbetegségek ellen is kiváló hatékonyságot nyújt. Bátran ajánljuk a legújabb készítményünk, az Input alkalmazását is, amely fejlesztői kísérletekben meghaladta a Prosaro teljesítményét DON toxin csökkentésben. 1,25 l/ha dózissal az egyik legnagyobb mennyiségben juttatunk ki protiokonazolt, a spiroxamin pedig a levélbetegségek elleni hatékonysága mellett segíti a protiokonazol hatékony felszívódását.

Szakembereink minden esetben felhívják a figyelmet a hatóanyagkombinációk alkalmazására, azonban van olyan helyzet, amikor a szükség törvényt bont. Helyenként rendkívül rövid idő alatt 100 mm-nél is nagyobb mennyiségű csapadék esett le, ami miatt egy jó pár napig nem lehet a földeket permetezőgépekkel megközelíteni. A Folicur Solo kalászos kultúrákban levélbetegségek és kalászfuzáriózis ellen 1,0 l/ha dózisban légi kijuttatással alkalmazható.

Rövidesen célegyenesbe érnek a kalászos kultúrák, ügyeljünk, hogy állományainkat a lehetőségeink szerint a lehető legnagyobb mértékben megóvjuk a fertőzésektől és termésveszteségtől.

További információ:
agro.bayer.co.hu

Kecskés István (KITE Zrt.) 

Kalászfuzárium: Az esőnek ára van!

Napjainkban az őszi búza kórokozói közül talán a kalászfuzáriózis az, amelytől a leginkább tart a gazdatársadalom. Ennek az oka elsősorban abban keresendő, hogy ezen kórokozó ellen irányuló védekezés pozícionálása igényli a legnagyobb szakértelmet. A pontos védekezési időpontok meghatározása a jövőben komolyan felértékelődik és a legnagyobb kihívást is fogja egyben jelenteni.

Az elmúlt pár nap csapadékos időjárása megfelelő körülményeket teremtett a kórokozó számára. A kalászos kultúrák virágzása elkezdődött, az időjárási körülmények tükrében komoly fertőzés várható. A minőségi és mennyiségi kártétel elkerülése érdekében a csapadékos légtömeg elvonulását követően azonnal védekeznünk szükséges.

A kalászfuzáriózis elleni védekezés kulcsa az időzítésében rejlik. Amennyiben a kezelést jó időben hajtjuk végre, akkor a fuzárium elleni harcban hatalmasat léphetünk előre. Ebben a csatában a termék kiválasztása a következő fontos pont, amennyiben megfelelően pozícionálunk egy jó terméket, akkor a hatékonyságunk látványosan növekszik. Emellett a két szakmai döntés mellett a termék dozírozására és a permetező fúvóka kiválasztására (AI3070) is figyelnünk kell. Amennyiben ezeket a szakmai döntéseket helyesen hozzuk meg, akkor a kalászvédelmi hadjáratunkat megnyertük.

A KITE kisparcellás vizsgálataiból kiderült, hogy az őszi búza virágzásának közepén a Stamina 1l/ha és a Revycare 1,25l/ha dózisban elvégzett kezelése a DON-toxin tartalmat jelentősen csökkentette.

A betakarítás közeledtével kiemelten fontos az engedélyokiratban meghatározott élelmezésegészségügyi várakozási idő betartása.

A kalászosok növényvédelmével kapcsolatos további információkkal kapcsolatban >> keresse agronómiai-üzletkötő szaktanácsadóinkat <<!

További információ:
www.kite.hu

Valovics Attila (UPL Hungary Kft.) 

Rég volt ennyire csapadékos a tavasz, mint idén. A tavalyi és azelőtti évek száraz és aszályos időjárásához képest most sokkal jobb a helyzet, azonban a nagy mennyiségű csapadék és a sokszor 100%-os páratartalom nagy odafigyelést igényel a kalászos gombabetegségek szempontjából még a tapasztalt szakembereknek is.

Alapvető szempont, hogy a kórokozók megjelenése esetén ne várjuk meg a tünetek kialakulását, törekedjünk a megelőző védekezésre és a teljes vegetációs ciklust lefedő védelmi blokk kialakítására (állandó hatóanyag jelenlét a növényben). Fontos a növényállományok sűrű szemléje, az időjárási paraméterek függvényében a fertőzés előrejelzése. 

A védekezések során törekedjünk az eltérő hatásmechanizmusú hatóanyagok váltogatására vagy kombinációjára a kalászosokban károsító kórokozó gombák ellen. A kezeléseket optimális körülmények között végezzük el (hőmérséklet, UV-sugárzás figyelembevétele) és a megfelelő biológiai hatás, valamint a maximálisan elérhető fedettség biztosítása érdekében elegendő lémennyiséggel, ideális cseppmérettel permetezzünk. A felületi feszültség csökkentő készítmények (pl. Silwet Star) használata segíti a permetlé lehető legjobb terülését. A gombabetegségek megelőzésére kell törekednünk, igaz vannak olyan hatóanyagok, melyek gyógyító hatással is bírnak. Ha már látunk tüneteket, mindenképpen érdemes több hatóanyagot kombinálni (mind felszívódó, mind kontakt anyagokat). Amennyiben bekövetkezett a fertőzés és nagyobb mértékben lépett fel, számolnunk kell a termésveszteség nagyobb kockázatával, illetve azzal is, hogy a „tűzoltást” ekkor már sokszor csak drágább fungicidekkel tudjuk elvégezni. Növénykórtani szempontból egy jól időzített, preventív módon végrehajtott állománypermetezés több hétre is védelmet biztosíthat a növényeink számára.

A UPL termékek közül több készítményt tudunk biztonsággal használni a permetezési fordulókban. A korán megjelenő lisztharmat ellen bátran ajánljuk kén hatóanyagú kontakt készítményünket, a Colpenn-t, amely vizsgálataink alapján az induló szeptória fertőzéseket is blokkolni tudja. Önmagában a bokrosodás időszakában, akár ősszel is használható 5,0-7,5 kg/ha dózisban, a bokrosodás végén, erősebb fertőzési nyomás esetén, kisebb dózisban felszívódó hatóanyagok kombinációs partnereként is bevált.

Ami most kiemelt figyelmet igényel a levélbetegségek közül a sárgarozsda és fuzárium.

Termékpalettánkról levélbetegségek ellen az Emerald-ot (tetrakonazol) ajánljuk 0,8 l/ha dózisban. Kiváló biológiai hatással rendelkezik lisztharmat, sárgarozsda és egyéb levélfoltosságokat okozó gombák ellen. A Conrod (tebukonazol) 1 l/ha dózisának alkalmazása levélbetegségek ellen is jó eredményt ad, azonban a kalászt károsító fuzárium fajok ellen is az egyik legbiztosabb megoldás, virágzás időszakában kijuttatva. Az előbb említett, triazolok csoportjába tartozó hatóanyagok tökéletes kombinációs partnere lehet a Chamane (azoxistrobin) 0,75-1 l/ha dózisban. Fungicid hatása mellett a növényekben kedvező élettani változásokat indít el. Ez több tápanyagfelvételt, így hosszabb élettartamot jelent. Ez a „zöldítő” hatás sokkal vitálisabbá teszi a kezelt állományunkat.

Sárgarozsda

Lisztharmat

A gombaölő szeres védekezések száma (fajtaérzékenységtől, mikroklímától stb. függően) az idei évben célszerű legalább 2 alkalommal elvégezni, sok helyen azonban indokolt a harmadik kezelés is.

További információért keresse területi kollégáinkat vagy látogasson el a www.upl-ltd.com/hu weboldalunkra.  

  

-an összeállítás- 
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!