Heti fókusz: Most akkor HO vagy LO napraforgó?

Agro Napló
A napraforgó piaci helyzetéről Otrok György, az IKR Agrár Kft. terménykereskedelmi igazgatója tájékoztatta hírportálunkat, az általuk kiemelt hibrideket Dr. Kiss Erzsébet ismerteti, az IKR Agrár Kft. napraforgó csomagajánlatára Dr. Márton Lénárd hívja fel a figyelmet. A magas olajsavas szegmensben kínált Pioneer napraforgó hibrideket Sólyom János a Corteva vetőmagmenedzsere ismerteti.

Most akkor HO vagy LO napraforgó?

A hozzászólásokért kattintson!

Otrok György
IKR Agrár Kft.

Sólyom János
Corteva Agriscience™

Otrok György (IKR Agrár Kft.) 

A magas olajsavas napraforgó területek növekedése miatt 2020-ban feszült volt a hazai normál ipari mag piac is. A felvásárlók a korai betakarítású magot keresték, mivel a raktáraik kiürültek az aratás kezdetére. A fekete-tengeri régió nyári aszályos időjárása a napraforgónál is jelentős kiesést okozott. Az ennek következtében elinduló fedezetvásárlási hullám az egekbe, sőt azon is túl lőtte a napraforgó mag árát.

A rendelkezésre álló információk szerint tartósan csökkentek, illetve csökkenni fognak nem csupán a régiós és a globális napraforgókészletek. A napraforgó olajat helyettesíteni az élelmiszeriparban nehézkes. Ahol pedig lehetséges a lecserélés, azonos problémával, a magas árral találkoznak a gyártók.

A fentiekből a gazdák számára az következik, hogy a napraforgó – akár LO, akár HO – továbbra is pénzes növény lesz, mert az árak továbbra is a magasabb szinteken lesznek.

Dr. Kiss Erzsébet az IKR Agrár Kft. kísérleti tanácsadója felhívta a figyelmet, hogy a mértékadó hírközlések és elemzések szerint a napraforgó keresettsége idén érzékelhetően nő, és ezzel együtt piaci pozíciója és piaci ára is várhatóan emelkedni fog. Erre készülve az IKR Agrár Kft. 2 olyan napraforgóhibridet ajánl, melyekkel a termelők biztosan számíthatnak a tervezett bevételek és jövedelmek elérésére.

Dr. Kiss Erzsébet

Közülük az SY Neostar CLP már egy viszonylag jól ismert, jól „bejáratott” hibrid, mely a 2015. évi köztermesztése óta minden évben és minden termőhelyen meggyőzően bizonyított.

Az imidazolinon toleráns, linolsavas hibrid (Clearfield®Plus), a Syngenta ezidáig egyik legnépszerűbb hibridének, az NK Brio-nak a CLP változata mely mind imidazolinon herbicid toleranciában, mind terméspotenciálban többet nyújt a korábbi IMI hibrideknél.

A középkorai virágzású és érésű, generatív jellegű, azaz alacsonyabb termetű, vigorózus megjelenésű félig bókoló tányérállású hibrid széleskörű adaptációs képességgel bír, mely termőhelyekre és évjáratokra is vonatkozik. A kórokozók közül teljes körű rezisztenciával rendelkezik a peronoszpóra valamint a szádor Magyarországon hivatalosan regisztrált valamennyi rasszával szemben, a többi betegségre átlagosan érzékeny. Olajtartalma is megbízhatóan magasabb az átlagosnál, mellyel az értékesítésnél akár 4-6 %-nyi bonikfikáció is elérhető. Az SY Neostar a kisparcellás NÉBIH és az IKR Agrár Kft. üzemi kísérleteiben is szignifikánsan többet termett az átlagnál, a CLP csoportban termésben a legjobbnak, olajtartalomban pedig az egyik legjobbnak bizonyult. Alkalmazkodóképességét bizonyítja, hogy a vizsgált hibridek közül a termőhelyenkénti termés-szórása a legkisebb, ami nagyfokú stabilitására vall.

Másik kiemelt hibridük az ugyancsak középkorai érésű LG 50.479 SX hibrid, melyet 2020-ban Olaszországban regisztráltak, egy kiváló termőképességű, linolsavas hibrid, mely Express® gyomirtási technológiára alkalmas. A hibrid erősségei közé tartozik a kiegyenlítettség, a kedvező növénymagasság, a jó kórtani tulajdonságok, a korai érés, a félig bókoló tányérállás mellett a kiemelkedő terméspotenciál és az Express gyomirtási technológia által biztosítható gyommentesség.

Az LG 50.479 SX a Limagrain nemesítőház fejlesztési kísérleteiben 2018, 2019 és 2020-ban is 4-6 %-kal többet termett a vezető SU típusú hibridnél, az IKR Agrár Kft. kísérleteiben pedig vizsgálatának első évében meggyőzően mutatkozott be, mert a 8 kísérlet átlagában 3,622 t/ha termést ért el 48,7 % olajtartalom mellett, amivel termésben 7 relatív %-kal, olajtartalomban pedig 0,5 %-kal teljesített többet az átlagnál. Ezzel az értékével az összesített rangsorban az előkelő 6., az SU-LO csoportban pedig a 2. helyet foglalta el.

Dr. Márton Lénárd

Dr. Márton Lénárd kereskedelmi igazgató a hibridajánlatokon túlmutatva kiemelte, hogy az IKR Agrár Kft. elkötelezett abban, hogy a rendelkezésére álló tudásbázist és ahhoz kapcsolódó üzleti ajánlatait megossza a gazdálkodó partnereivel annak érdekében, hogy a gazdák a területeiken magas hozamokat érjenek el és az előállított termény minősége is kiemelkedő legyen. Ezen elv mentén hozták létre a PROFIT MAX üzleti ajánlatukat első körben napraforgóban, amely tartalmazza a cégük által forgalmazott input anyagok legjavát (műtrágya, vetőmag, növényvédő szer, mikrobiológiai termék, lombtrágya) és az adott területen előállított napraforgó magot attraktív áron megvásárolják. A PROFIT MAX programban résztvevő, IKR Agrár technológiát alkalmazó partnerek a területeiken előállított termény mennyiségi és minőségi mutatóinak emelkedésére számíthatnak, mely révén a gazdálkodásuk eredményesebbé válik.

További információ:
www.ikragrar.hu

Sólyom János (Corteva Agriscience™) 

Csúcstermésű Pioneer® napraforgó hibridek a Corteva vetőmag kínálatában

Cégünk nem csupán a kukoricanemesítésben ér el jelentős eredményeket, hanem a napraforgót termelő gazdálkodók részére is nyújt innovatív és csúcstermésekre lehetőséget adó hibrideket. Ezt igazolva a magyarországi vetésterületből is egyre nagyobb mértékben veszik részüket a Pioneer® napraforgók.

A minél magasabb termés genetikai alapja természetesen az egyik legfontosabb szempont a gazdálkodók szemében a hibridválasztás során. A sorban következő értékmérő tulajdonság a minél magasabb szintű kórtani ellenállás, a Pioneer® napraforgók esetében a Protector® Peronoszpóra és a Protector® Szádor minősítések jelzik a biztonságos termesztés alapját. Emellett szintén jelentős elvárás a gazdálkodás sikerességét nagyban befolyásoló herbicidtolerancia, amely lassan már alapkövetelménynek számít az értékesítésre kerülő hibridek esetében.

A köztermesztésben csak annak a hibridnek van lehetősége megvetnie a lábát széles körben, és bizonyítania magas termőképességét, amely a fentieknek megfelel. Nézzünk párat példaként a Corteva kínálatából!

P64HE144

A P64HE144 magas olajsavas hibridünk a köztermesztésben is igazolta a fejlesztési kísérleteinkben látott teljesítményét, a gazdálkodói visszajelzések és a nagyüzemi kísérleteink egyaránt stabilan magas termésszintet mutattak. A HO napraforgók esetében az elvárt olajsav tartalom 85% , melyhez képest a P64HE144 olajsav tartalma még magasabb, jellemzően 90% fölötti. E tény alapján, valamint agronómiai és kórtani jellemzőit látva kijelenthető, hogy esetében minden rendelkezésre áll ahhoz, hogy a hazai magas olajsavas szegmens meghatározó szereplőjévé váljon.

Hibridtulajdonságok

  • Magas olajsavas napraforgó az Express®* gyomirtási technológiához. Olajsav tartalma magas, 90% fölötti (megfelelő izolációs körülmények mellett).
  • A fejlesztői kísérletekben a Pioneer® HO napraforgó hibridek közt a legmagasabb termést adta.
  • A HO napraforgóink közül a legalacsonyabb, ezért a hidastraktorral történő növényvédelem kevesebb kárt tesz a növényállományban.
  • Kórtani tulajdonságait illetően, a hazai HO napraforgók között az egyik legjobb hibrid, Protector® Peronoszpóra minősítéssel és a szádor E-rasszával szembeni rezisztenciával.

P64HE133

A P64HE133 magas olajsavas hibridünk jó termésszintje mellett a kiugróan magas olajtartalmával és olajsav szintjével hívja fel magára a figyelmet. Kórtani tulajdonságai is alkalmassá teszik arra, hogy az ország bármely részén megállja a helyét.

Hibridtulajdonságok

  • Magas olajsavas napraforgó az Express®* gyomirtási technológiához. Olajsav tartalma rendkívül kiugró, 90% fölötti (megfelelő izolációs körülmények mellett).
  • Érésideje a P64HE118-hoz hasonló, annál kissé alacsonyabb növénymagasság jellemzi.
  • Az eddigi legmagasabb olajtartalmú magas olajsavas hibridünk.
  • Protector® Peronoszpóra minősítéssel rendelkezik. Rezisztens továbbá a napraforgó szádor E-rasszára, ezért az ország szádorveszélyes régióiban is biztonságosan termeszthető.
  • Betegségellenállósága kiváló mind a Phomopsis, mind pedig a Szklerotínia szártő- és tányérfertőzésével szemben, de az egyre gyorsabban terjedő Verticilliummal szemben is kimagaslóan tolerál!

További információ:
www.corteva.hu

*Az Express az FMC-Agro bejegyzett márkaneve -an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!