2024. április 19. péntek Emma

Heti fókusz: Mivel „etessem” a búzámat?

Agro Napló
A búza tápanyag-ellátására szakértőink tesznek javaslatot. A hozzászólásokért kattintson!

Mivel „etessem” a búzámat?

A hozzászólásokért kattintson!

Hoyer Rita
Borealis L.A.T GmbH
Gyói Gábor
Fitohorm Kft.
Gyuris Kálmán
Yara Hungária Kft.

Hoyer Rita (Borealis L.A.T GmbH)

A búza termesztéstechnológiájának legfontosabb kérdéseiről már sokat és sokszor írtunk, nem véletlenül, hiszen legfontosabb kultúrnövényünk termésmennyiségét számos tényező befolyásolja. Ezek között is a tápanyag-ellátottság szerepe a legnagyobb, mintegy 30%-ban ezen múlik, mennyit aratunk a következő nyáron.

De mire is van szüksége a búzának? A táblázat a növény fajlagos tápanyagigényét, és a terméssel kivont tápanyagok mennyiségét mutatja. A búza főleg a nitrogén, a foszfor és a kén hiányára érzékeny. Egy példa a nitrogénadag kiszámítására: Ha a búza elvárt hozama 8 t/ha (14% fehérjetartalom mellett), akkor 8*30=240 kg nitrogénre van szüksége hektáronként. Feltételezve, hogy a talaj tápanyag-szolgáltató képessége átlagos (például 50 kg N/ha) és egy további, 30 kg N/ha nitrogénmennyiséget biztosít egy pillangós elővetemény, hektáronként 160 kg nitrogén hatóanyagot kell műtrágya formájában kijuttatni. A betakarított terméssel 8*22=176 kg nitrogént veszünk ki a talajból hektáronként, ezért is fontos ennek a nagy részét műtrágyákkal visszapótolni. Nem szabad elfeledkezni a mikroelemekről sem: a búza réz-, mangán– és cinkigénye is jelentős.

Az őszi búza alaptrágyázására feltétlenül komplex műtrágya javasolt, annak érdekében, hogy biztosítsuk azt a nitrogén,- foszfor,- és kálium- mennyiséget, ami a növények kezdeti fejlődéséhez és a biztonságos átteleléshez feltétlenül szükséges.  

Termesztett növényeink közül a búza reagál legérzékenyebben a nitrogénre, mely elsősorban a búza vegetatív tömegének kialakításában jelentős, főleg a bokrosodás és a szárba indulás fázisában. Azonban a kalászkezdemény kialakulása már a bokrosodás alatt megindul, tehát már ebben az időszakban eldől a várható termés mennyisége. A kalászkezdemény fejlődéséhez szükséges tápanyagokról folyamatosan gondoskodni kell, a bokrosodás fázisában fellépő nitrogénhiány később nehezen pótolható. Ősszel tehát mindenképpen javasolt 30-50 kg nitrogén hatóanyag kijuttatása, különösen, ha sok szármaradvány maradt a területen. A fennmaradó mennyiséget tavasszal, lehetőség szerint több alkalommal, megosztva juttassuk ki.

A búza különösen a fejlődés kezdetén igényli a foszfort. A megfelelő foszfortrágyázás akár 1 tonna terméstöbbletet is jelenthet, ami nem elhanyagolható szempont. Különösen alacsony humusztartalmú talajokon van jelentősége a foszfor kijuttatásának, mert ezekben a talajokban a foszfor nagyobb része szerves formában, a növények számára nem felvehető alakban van jelen, a műtrágya viszont azonnal felvehető foszfort biztosít. A nitrogént is csak megfelelő foszfor-ellátottság esetén tudják hasznosítani a növények, ezért fontos, hogy a kedvező tápanyagarány eléréséhez és fenntartásához elegendő foszfort is juttassunk ki az őszi alaptrágyázás során.

A káliumnak a télállóságban van kiemelt szerepe, hiszen számos funkciója közül a leglényegesebb az, hogy javítja a növények vízgazdálkodását, ezáltal fokozza a stressz- és fagytűrést. Olyan területeken, ahol a talaj foszfor-és káliumtartalma közepes, vagy annál jobb, költséghatékony és egyszerű megoldást jelenthet a COMPLEX 15/15/15 +7SO3+Zn összetételű NPK-műtrágya, ahogy azt kísérleteink is bizonyították.

Az 1. grafikonon nagyrédei búza kísérleteink eredményei láthatók. Azok a parcellák, amelyek ősszel NPK-alaptrágyát kaptak, jelentős, a kontrollhoz képest mintegy 2 t/ha, a csak nitrogénnel trágyázott parcellához képest pedig 8 mázsa terméstöbbletet adtak, miközben a már amúgy is magas sikértartalom kismértékben, de tovább növekedett. Az ábrán feltüntettük a költséghatékonyságot is: a 180 kg/ha nitrogénnel és őszi NPK-val ellátott parcellák nyeresége a kontrollhoz képest 30.000 Ft körül alakult hektáronként, de a csak nitrogénnel trágyázott parcellához képest is 10-12.000 forinttal több maradt a gazda zsebében.

Az idei terméseredményeket nagyban befolyásolta a tenyészidő alatti kedvezőtlen időjárás: volt csapadékszegény ősz megkésett vetéssel és keléssel, száraz tavasz, csapadékos május fuzáriummal, mégis volt mérhető hatása az NPK-val történő alaptrágyázásnak a kísérleti eredményeink átlagában is. A 2. grafikonon látszik, hogy legeredményesebbnek országszinten a 180 kg/ha nitrogén, 30-30 kg/ha foszfor és kálium kijuttatása bizonyult. A tavaszi, első fejtrágyázás során történő kénes nitrogén kijuttatás is megfontolandó, különösen kénben szegény talajokon. Esetünkben a kén kijuttatása a kísérletek átlagában kismértékű termés- és fehérjetartalom növekedést okozott, de voltak egyedi eredmények, ahol ez a különbség markánsabban jelentkezett.

Összefoglalva: Búza alá feltétlenül NPK-műtrágyát! A Borealis L.A.T a következő költséghatékony, kiemelkedő minőségű és kiváló szórásképpel rendelkező termékeit javasolja: COMPLEX 15/15/15 +7SO3+Zn, COMPLEX 14/10/20 +10SO3, COMPLEX 20/20 +7SO3+Zn. Műtrágyáink foszfortartalmának 80%-a és káliumtartalmának egésze vízben oldódó, így azonnal a növények rendelkezésére áll, biztosítva ezzel a gyors és erőteljes kezdeti fejlődést.

További információ:
www.borealis-lat.com

Gyói Gábor (Fitohorm Kft.) 

A címben szereplő kérdésre nehéz rövid és általános választ adni, és talán az ehhez hasonló véleménycikkeknek nem is ez a feladata. Ugyanakkor vannak örök igazságok és szabályok, amelyeket úgy tűnik nem lehet elégszer elmondani és leírni, és vannak évjárati sajátosságok, termesztés technológiai és piaci trendek is, amelyeket pedig nem érdemes figyelmen kívül hagyni akkor, amikor a vetésre váró búzánk tápanyag utánpótlásáról gondolkozunk.

A legnagyobb közhely, de ettől még igaz, hogy az eredmény mértékét az befolyásolja döntően, hogy a vetéstől betakarításig terjedő időben mennyire sikerül kiszolgálni a különböző fenológiai állapotokban lévő állományok pillanatnyi igényeit, tápanyag utánpótlási és növényvédelmi szempontból egyaránt. Ez a folyamat tervezést igényel, amelynek alapja a területünk pontos, napra kész, és minél egzaktabb tulajdonságainak ismerete, amelyet a tenyészidőszak során a növény igényeihez, a várt hozamhoz, és ráfordítási lehetőségeinkhez kell igazítanunk. Példának okáért: a tápanyag utánpótlás tervezése során ne spóroljuk meg, a lehetőleg mikroelem szolgáltató képességre is kiterjedő talajminta eredményeink kiértékelését!

Terjedő gyakorlat az őszi búzában az ősszel elvégzett gyomirtás. Az ősszel hatékonyabban irtható gyomok korai kikapcsolása és a tavaszi munkacsúcs csökkentése mellett az őszi technológia előnye lehet az ebben az időszakban még folyamatosan fejlődő gabonánk lombon keresztüli táplálásának lehetősége is.

Számtalan alkalommal hangsúlyozzuk a gazdáknak, hogy a lombtrágya elsősorban mikro és mezo- elemek pótlásában hatékony és gazdaságos, ott is a megfelelő időzítés betartása mellett. Az is köztudomású, hogy az őszi búza mikroelem szükségletéből kiemelkedik a többi szántóföldi növényünkhöz képest magas rézigénye. Talán az már kevésbé széles körben ismert, hogy a réz felvétel döntő hányada befejeződik a szárba indulás kezdetével. A búza rézzel való feltöltésének tehát meg kell történnie az ezt megelőző fonológiai fázisok valamelyikében. Ha nincs szükség kora tavaszi növényvédelmi beavatkozásra, vagy a körülmények ezt nem teszik lehetővé, könnyen előfordulhat, hogy lecsúszunk a jelentős rézigényes folyamatok támogatásáról. Az őszi réz kezelés azonban költséghatékonyan elvégezhető az őszi gyomirtással egy menetben.

Magyar és nemzetközi kutatások egyaránt bizonyítják a réz nitrogén és szénhidrát anyagcserében, a fehérje szintézisben, a növényi légzésben valamint a különböző enzimatikus folyamatokban betöltött kulcsfontosságú szerepét. Konkrétabban: nélkülözhetetlen a megfelelő bokrosodásban, a korai kalászdifferenciálódásban, a kutikula megerősítésében, és majd minden minőségi paraméter kialakításában. Talajaink réz ellátottsága országosan rendkívül heterogén, de általánosságban elmondható, hogy a nagy szervesanyag-tartalmú, laza szerkezetű podzolos talajok, valamint a magas pH értékű, bázikus táblák réztartalma általában alacsonyabb, így ezeken a területeken réztrágyázás mindenképpen indokolt.

Magas réztartalmú komplex lombtrágyáink közül éveken át a FitoHorm Bio Gabona volt a zászlóshajónk, amit magas réztartalma mellett a benne lévő mangánnak, vasnak, cinknek, bórnak és molibdének köszönhetően kiválóan hasznosítottak a búzatáblák a termelők nagy megelégedésére. Javaslatunkra, számos innovatív gazdaságban az UAN oldatokkal együtt történő kijuttatását is kipróbálták, amely beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Felhasználást azoknak a gazdaságoknak ajánljuk, hol a talajok felvehető réztartalma nem kirívón alacsony, illetve a tenyészidőszak hátralévő részében további mikroelem pótlást nem terveznek. Javasolt dózisa 4-5l/ha.

A jelentős rézhiánnyal küzdő, illetve az intenzív technológiát alkalmazó termelőknek egyértelműen nagyobb réztartalmú készítményt javasolunk. A réz, nagymértékben javítja a nitrogén hasznosulását, és ez fordítva is igaz. Hasonló szinergia jellemzi a kén és nitrogén kapcsolatát is. Ez a három tápelem a minőségi búzatermesztés lelke. A FitoHorm Turbó Réz egyedülállóan magas, mintegy 8%-os kelatizált réz, valamint nitrogén és kén tartalmával a réztartalmú lombtrágyák koronázatlan királya. A FitoHorm Bio Gabonához hasonlóan tökéletesen keverhető különböző UAN oldatokkal, de 2-3l/ha dózisban az őszi, tavaszi gyomirtóknak is kiváló kiegészítője.

További információ:
www.fitohorm.hu

Gyuris Kálmán (Yara Hungária Kft.)  

Az őszi búza (kalászosok) termesztése minden évben meghatározó a gazdálkodók számára. Ez az első nagyobb árbevétel, mely a későbbi hangulatot nagyban befolyásolja. Mint minden kultúra esetében, itt is döntések sorozatát kell meghozni az új szezon kezdete előtt; talajműveléstől a fajtán át a műtrágyázás kérdéséig.

 Az alaptrágyázás fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni, különösen, ha a környezeti tényezőket is figyelembe vesszük. Egyértelműen lerövidülnek, illetve ciklikussá válnak azok az időszakok, amikor a növényeink számára optimálisak a külső feltételek. Nekünk arra kell törekedni, hogy ezen időszakokban a legkönnyebben felvehető formában, a megfelelő mennyiségben, és a növény számára ideális arányban rendelkezésre álljanak a szükséges tápelemek. Természetesen ekkor is lehetnek olyan periódusok, amikor ez sem elég, de ha lerövidítjük az ilyen időszakokat, illetve a többit optimalizáljuk, akkor sokat javulnak az esélyeink. Az alaptrágya kijuttatásakor első helyen a foszforra koncentráljunk, de nem szabad a káliumról sem megfeledkezni. A Yara Hungária Kft. ajánlatában ezért szerepel első helyen a YaraMila 16-27-7 összetételű termék, amelyből már 250 kg/ha mennyiségben is biztosítjuk az elegendő foszfort a szezon egészére. E mellett a kisebb mennyiségű kálium a kezdeti időszakban - a gyökérfejlődés időszakában – is igen komoly hatást fejt ki. Természetesen ez a vegetáció teljes egészére nem elegendő, később mindenképpen szükség van a talaj természetes tápanyag tőkéjében található káliumra is. Abban az esetben, ha talajunk káliumban gyengén, vagy közepesen ellátottak, akkor a javaslatunk a YaraMila 8-24-24, ahol a foszfor és a kálium egyaránt elegendő. Ennél a terméknél az induláshoz szükséges nitrogén átlagos körülmények között elegendő. Amit figyelembe kell venni, az a rendkívül hosszú és enyhe ősz lehetősége, mely egy késő őszi fejtrágyázás szükségességét is felveti. Visszatérve az általunk javasolt YaraMila műtrágya családra, több olyan tulajdonságot is kiemelek, ami megkülönbözteti a piacon lévő hasonló termékektől. Egyrészt a fizikai tulajdonságok; a melegen granulált gyártástechnológia következtében minden egyes szemcse a specifikáció szerinti összetételt tartalmazza, a magas granula keménység pormentességet, illetve kiváló szórásképet biztosít, ami szintén akár 5-8 % termés többletet eredményezhet. Ami még nagyon fontos, az a kiváló oldékonyság; a benne lévő foszfor teljes mennyisége felvehető a növény számára (sok termék esetében ez nem igaz), valamint igen könnyen, jól oldódik, így a rendkívül szélsőséges csapadék ellátottságot tudjuk ellensúlyozni. Mindegyik termék tartalmaz ként, cinket, valamint egyéb mikroelemeket is.

Még egy egy dologra hívom fel minden kereskedő és termelő Partnerünk figyelmét: a logisztikai, raktározási tevékenységünk átszervezése miatt hosszabb szállítási idővel kell kalkulálni, ezért kérünk mindenkit, hogy időben adja le rendelését.

További információ:
www.yara.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!