Heti fókusz: Milyen tápanyagellátási sajátosságokat tartsunk szem előtt kukoricában?

Agro Napló
Az eredményes növénytermesztés egyik alapvető feltétele a termőhelyi viszonyokhoz és a növény igényeihez alkalmazkodó okszerű tápanyagellátás. Megkérdeztük a gyártó-forgalmazó vállalatok képviselőit a tavaszi vetésű főbb szántóföldi kultúráink tápanyagellátási sajátosságairól, az általuk kínált megoldásokról. Nézzük a kukoricát:

Milyen tápanyagellátási sajátosságokat tartsunk szem előtt kukoricában?

A válaszokért kattintson!

Gyuris Kálmán
Yara Hungária Kft.

Karika András
Nitrogénművek Zrt.

Hajdú András
Fitohorm Kft.
Buda Richárd
Agrováció Kft.

Gyuris Kálmán (Yara Hungária Kft.):

Nehéz helyzetben!

Az elmúlt év nem a kukorica éve volt, egyre többször kerül nehéz helyzetbe ez a növény, melynek részben a kevés csapadék, részben pedig a rendkívül nagy számú hőségnap az oka. Ezen felül még az igazán jó ár sem jellemző, hiszen az egyre növekvő ipari felhasználás nélkül még nagyobb értékesítési gondok jellemezték az ágazatot. A termelői reakciók ilyen esetben három irányba mutatnak:

  • A növény kiváltása a vetésszerkezetből, vagy legalábbis csökkentése. Ez egy nagyon nehezen járható út, mivel a napraforgót sem lehet a végtelenségig növelni.
  • A fiskális szemléletnek megfelelően csökkenteni a költségeket, minimalizálni a kiadásokat, így teremtve esélyt egy alacsonyabb árbevétel esetén is pozitív szaldóra. Ilyenkor "természetesen" elsősorban a műtrágyázás szenvedi el a legnagyobb a "visszavágást". Ebben az esetben is igen sok negatív hatással számolhatunk. Nem megfelelő tápanyag-ellátás esetén a növénynek sokkal több vizet kell felhasználni egységnyi szárazanyag előállításához, hamarabb kimerül a talaj vízkapacitása, értelemszerűen lerövidül a növény élete. Ez a rövidtávú, egyéves hatás, amelyen túlmutat a hosszú távú következmény. A talaj tápanyag mérlege romlik, a tápanyag tőke csökken, melynek későbbi pótlására igen kicsi az esély.
  • A harmadik út az intenzitás fenntartása, hatékony és célzott kezelések alkalmazása, a különböző inputok összhangba hozása. (Ennek is megvan a kockázata, amikor minden szakmai szempontnak  eleget teszünk, és mégis annyira száraz és meleg az idő, hogy az mindent felülír). Ilyen esetekben fokozott szerepe és jelentősége van a különböző tápanyag-ellátási megoldásoknak. Ehhez szeretnénk javaslatot tenni.

Az alaptrágyázásnál, ha tavaszi kijuttatásról van szó, különösen nagy a jelentősége a műtrágya minőségének. A Yara melegen granulált (valódi komplex) termékeinél kiemelném a foszfor tulajdonságait. Alapvető, hogy ez teljes mértékben felvehető legyen a növény számára, csak citrát- és vízoldható részei legyenek. Komoly piaci részt képviselnek az olyan termékek, ahol ez az alapvető dolog nem teljesül. A másik fontos szempont a vízoldható, azaz a gyorsabban felvehető rész aránya, ami a Yara termékek esetében igen magas, átlagosan 85-90%. Természetesen ugyanilyen fontos szempont a P/K arány. Ha megnézzük a Yara palettáján található termékeket, akkor láthatjuk, hogy az 1:1 aránytól (YaraMila 8-24-24) a több mint kétszeres arányban megtalálható káliumon át (YaraMila 9-12-25) a négyszeres foszfortartalomig (YaraMila 16-27-7) bezárólag választhatunk terméket a növény igényeinek és a környezeti tényezőknek megfelelően. Teljes felületre ezeket a termékeket 250-300 kg/ha minimum mennyiségben javasoljuk kijuttatni. Amennyiben vetéssel egy menetben juttatjuk ki, akkor elegendő a 150-200 kg/ha adag. Itt külön felhívnám figyelmet a kiemelkedő fizikai tulajdonságokra, a granula keménységre, az alacsony portartalomra és az egyenletes szemcseméretre. A gyors és pontos kijuttatáshoz ezek alapfeltételek.

Másik meghatározó tényező a nitrogén. Az általunk javasolt YaraBela Extran a normál 27% nitrogént tartalmazó MAS termékek köréből a jobb fizikai tulajdonságaival emelkedik ki; a hatóanyagot nézve nincs különbség az itt szereplő termékek között a különböző hirdetések ellenére sem! A YaraBela Sulfan a nitrogén mellett ként is tartalmaz, amely további előnyt jelent a növény számára. A Superstart az egyetlen olyan műtrágyánk, amely fizikai keverék. A 60%-ban granulált kalcium-nitrátot és 40% karbamidot tartalmazó termék legfontosabb tulajdonságai közt emelném ki, hogy nagymértékben csökken a karbamid elillanási vesztesége, ideális és folyamatos nitrogén ellátottságot biztosít a különböző nitrogén formák miatt, nem rontja a pH-t, gyorsan és könnyen oldható kalciumot biztosít. Részletesebben a yara.hu honlapon olvashat a termékről.

Egy mondat erejéig szeretném felhívni a figyelmet Yara NP Starter nevű mikro granulált termékünkre, amely nemcsak magas hatóanya-tartalmával (47% foszfor, 10,5% N, 1,8% Zn, 0,1% B), hanem kedvező árával is kiemelkedik a mezőnyből.

További információ:
www.yara.hu

Karika András (Nitrogénművek Zrt.):

Az előttünk álló években a kukorica esetében felértékelődik a kérdés, hogyan tudunk a növény termesztésével a hazai kihívásokhoz alkalmazkodni. Ezek a kihívások alapvetően a klímaváltozásokból adódnak, természetesen hazánkon belül is eltérő mértékben. Az alkalmazkodás tehát kifejezetten helyi (üzemi) szintű kell, hogy legyen. Száraz évjáratokban felértékelődhet a megfelelő időben és mennyiségben kijuttatott PK tartalmú alaptrágyák hatása. Kísérleteinkben azt tapasztaltuk, hogy még foszforral és káliummal jól ellátott területeken is van mérhető termésnövelő hatása a PK műtrágyáknak – működik az ún. „friss trágya hatás”. Abban az esetben, ha bármely okból elmaradt a kukorica őszi P-K alaptrágyázása, azt megtehetjük jó vízoldékonyságú Genezis NPK műtrágyákkal kora tavasszal is."

A kukorica tavaszi NPK alaptrágyázására legkésőbb március elején kerüljön sor. A kijuttatott káliumtúlsúlyos Genezis NPK alaptrágyák foszfor- és káliumkészlete a kiváló minőségű vízoldható alapanyagoknak köszönhetően gyorsan felvehetővé válik, így tavasszal kijuttatva is időben hasznosulnak. A korai fejlődés foszforigényét NP starter, vagy mikrogranulált NP starter műtrágyával tudjuk kielégíteni (Genezis NP 15:25 + 11 S + 0,1 B + 0,02 Fe + 0,02 Cu 100-200 kg/ha; Genezis Gold NP starter mikogranulátum, NP 10:48 + 1Zn+0,1B+0,3Fe15-25 kg/ha). Tavaszi kijuttatás folyamán fontos a gyors oldódás. A Kompaktált Genezis NPK műtrágyák porózus szerkezettel és nagy fajlagos felülettel rendelkeznek, így könnyebben oldódnak, előbb válnak felvehetővé a növények számára még szárazabb tavaszokon is. További előnyt jelent, hogy nitrogén- és a káliumtartalmuk közel 100%-a, foszforkészletük minimum 95%-a vízoldható formában kerül a termékbe. Ezen felül összetételtől függően tartalmaznak ként, kalciumot, magnéziumot, prémium termékeink pedig mikroelem hatóanyagokat is.

Akárcsak a foszfor és a kálium esetében, szántóterületeinken nitrogénből is keveset, mindössze 68 kg hatóanyagot juttatunk ki hektáronként (AKII, 2017). Itthon a napraforgóban jellemző a visszafogott nitrogéntrágyázás, pedig 80-90 kg/ha hatóanyag kijuttatása a legtöbb talajon indokolt lehet megfelelő PK ellátás mellett. A kukorica hozama is hatékonyan növelhető nitrogéntrágyázással, ennek ellenére átlagosan 30%-al kevesebb hatóanyag kerül ki, mint Németországban vagy Franciaországban. A nitrogént napraforgó alá általában egy alkalommal alaptrágyaként juttatják ki, azonban a jobb hasznosulás érdekében érdemes laza talajokon megosztani, ha a mennyisége meghaladja a 80 kg/ha-t. Kukoricában ma már nem kérdés az osztott nitrogéntrágyázás, sőt több gazdaságban (nyugat-európai mintára) már nem 2, hanem 3 részletben kerül kijuttatásra a nitrogén, amennyiben N hatóanyag dózisa eléri a 170-190 kg/ha-t. Tavaszi nitrogénpótlásra a legjobb választás a Genezis Pétisó (27% N + 7% CaO + 5% MgO) használata. Ezzel növényeink nitrogénigényének biztosítása mellett, kalcium és magnézium szükségletének kielégítéséről is gondoskodhatunk.

1. ábra: NPK hatóanyag felhasználás alakulása hazai szántóterülteken 2016-ban (kg/ha)(Forrás AKII, 2017)

Ha egészséges és kiemelkedő terméshozamú növényt akar termeszteni, juttasson ki tavasszal megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagot Genezis termékek formájában!

További információ:
www.genezispartner.hu

Hajdú András: Fitohorm Kft.:

A kukorica hazánk egyik legfontosabb gazdasági növénye. Bár vetésterülete jelentősen csökkent az utóbbi években a növény iránt mutatkozó alacsonyabb kereslet miatt, és termesztésének kockázati növekedése miatt, ami a szélsőséges időjárás rovására írható.

A termelők rendelkezésére álló csúcs genetikával bíró fajtákkal, jó agrotechnikával és szakszerű tápanyag –vissza és utánpótlással növelhető a termésmennyiség és javul a termésbiztonság. Sajnos szélsőséges évjáratokban ezt nem minden esetben sikerül öntözés nélkül elérni.

Tápanyagigényes növényről beszélünk. A kukorica gyökere fontos szerepet játszik az ásványi tápanyagok felvételében. Adszorpciós kapacitását a gyökerek kora, a hibrid tulajdonsága is befolyásolják, pl. a gyökér fejlettsége, vagy a gyökérszőrök felületének adszorpciós kapacitása. A fiatal növény gyökere képes a legaktívabb ionfelvételre.

A kukorica levelei is képesek ásványi ionokat felvenni. A levélen keresztüli tápanyagfelvétel sikere függ a levél korától, méretétől, a levél állásától.

A kukorica tápanyagfelvétele a fejlődés kezdeti szakaszában lassú. A legintenzívebb a 6-10 leveles állapotban és a szemtelítődés időszakában.

Nitrogén felvétele nagymértékben függ a talajban lévő nitrogénformától, a talajnedvességtől a P-és K- ellátás mértékétől. Ha sorközműveléssel egy menetben juttatok ki szilárd nitrogén műtrágyát az állományba, kalkuláljuk bele, hogy ideális körülmények között is annak a nitrogénnek a hatása több hét múlva jut el a gyökerekhez a megfelelő mélységbe. Ennek oka fizikai oldódás és egyéb biológiai folyamatok eredője adja. Hasznosulása nagymértékben függ a kijuttatás után lehulló, azaz bemosó csapadéktól.

Ezt a késedelmet ki tudjuk küszöbölni, ha olyan nitrogénformát juttatunk ki lombon keresztül ebben az időszakban, amely éppen ezt a pár hetet hidalja át. A Fitohorm Turbo Nitrogén a kukorica „energiaitala”. A különböző nitrogénformáknak köszönhetően biztosított a növény folyamatos nitrogén-ellátása. A kijuttatást követően a nitrogén felszívódást, hasznosulást a karbamid forma garantálja, amely fokozatos és egyenletes tápanyagellátást eredményez több héten keresztül. A Fitohorm Turbo Nitrogénben a speciális nitrogénforma mellett kelatizált formában található még magnézium, kén és réz ami nélkülözhetetlen tápelemek a fotoszintézishez és jelentős enzimszabályzó szerepet töltenek be.

Mivel a termesztett szántóföldi növényeink közül a kukoricának a legmagasabb a cink igénye, mindenképpen gondoskodnunk kell ezen mikroelem pótlásáról is. Nem beszélve arról, hogy az alap- és starter- műtrágyával kijuttatott foszfor hatóanyag antagonistája a cinknek, tehát akadályozza annak felvételét. Ezen probléma kiküszöbölésére javaslom a Fitohorm Turbo Cink termékünket, amely a valódi oldatos lombtrágyák között most a legmagasabb és leghatékonyabb kelatizált cinket tartalmazza.

Előnye az említett két Fitohorm Turbo terméknek, hogy egy menetben is ki lehet őket juttatni. Ráadásul, ha egyszerre vásárolja meg, Kukorica csomagban a termelő, akkor még ezzel is pénzt tud megtakarítani. Az említett csomag 100 liter Turbo Nitrogént és 20 liter Turbo Cinket tartalmaz, ami 10 hektárra elegendő.

További információ:
http://fitohorm.hu/fitohorm-kukorica-csomag/

Buda Richárd (Agrováció Kft.):

Te megengedheted magadnak, hogy spórolj?

A tápanyag jó befektetés. A magasabb és alacsonyabb termésátlagú gazdaságokat leginkább az eltérő tápanyaghasználat különbözteti meg, hiszen mind a vetőmagválasztás gondossága, mind a szükséges növényvédő szeres kezelés meghatározása elképesztő hasonlóságot mutat az egyes gazdaságoknál.

Ha a gazda nem tervezi meg körültekintően és annak rendje szerint nem végzi el a termesztett növény okszerű tápanyagellátását, akkor az időjárás okozta stresszhatást a növény nehezebben viseli el, és ez eredményez komoly terméskiesét. Hát így spórolj!

A gazda akkor jár el helyesen, ha a tápanyagbeszerzés során kizárólag saját gazdasági érdekeit tartja szem előtt.

Nézzük a vetést! Ha a talaj nem ideális, tehát még hideg, vízzel telített, kötött, savanyú vagy túl meszes ez kimondottan akadályozza a csírázást, majd a gyökérzet kifejlődését.

Ezeket az adottságokat egy ütős mikrogranulált startertrágya használatával lehet kompenzálni.  Az e célra megfelelő kompozíciójú és szilárdságú starter a növény igénye szerinti időben és mennyiségben (!) bocsátja mindazt a növény rendelkezésére, ami az ideális kezdeti fejlődéshez szükséges: vízoldható és gyorsan felvehető nitrogén, foszfor, kalcium, magnézium és persze cink. Az AMG P-max pontosan ezt tudja, mert a növényre fókuszálva, gazda örömére készült. Ráadásul ez a starter a környezettudatos tápanyaghasználat kelléktárába is beletartozik.  

A termék magasfokú hasznossága mellett figyelemre méltó az AMG P-max ára is! De az ár csak a második legjobb érvünk. Webáruházunkban az AMG P-max mindössze 359 Ft/kg +áfa áron vásárolható meg, így az ajánlott 15 kg/ha dózissal minden gazda megengedheti magának a mikrogranulált starter használatát. Eljött az idő, amikor a jó ár már mindenkié! http://www.agrovacio.hu/amg-p-max-starter-mutragya_c9

Nézzük a kukorica közismerten kimagasló kén-, cink- és bórigényét! A korai fejlődéstől a termésképzésig tartó időszakot jellemző kritikus mikroelem-igényt a növény 6-8 leveles állapotában egyetlen permetezéssel is meg lehet oldani a Sulstar Cink Bór használatával. Ezért nagy dobás a SulStar Cink Bór.

Ha a kukorica ekkor, a vízoldható nitrogén mellett nem kapja meg a számára létfontosságú ként és bórt, úgy minden növényi szerve, a gyökértől a termésig gyengül, nem lesz elégséges tömegű a szemtermése, a betegségekkel szembeni ellenálló képessége jelentősen romlik, csökken a vízfelvétele és kevésbé tud ellenállni a szélverésnek.

A címerhányásig egy második kezelés is jótékony hatással lesz a kukoricára, amit az aktuális növényvédelemmel egy menetben lehet elvégezni.

És megint csak a második legjobb érvünk az ár! A Sulstar Cink Bór akár 640 Ft/liter + áfa áron minden gazdának közvetlenül elérhető a webáruházunkban!
http://www.agrovacio.hu/sulstar-cink-bor-kotodest-elosegito-lombtragya_c2

Van még egy termékünk, a Fitonatur Aktív, ami a standard technológián felül teszi még biztosabbá a termésminőség és -mennyiséget. Ez a 27 gyógy- és fűszernövény kivonatából, mikroorganizmusokból és komposztkivonatból álló készítmény termékpalettánk ékköve.

A növényvédelemmel egy menetben lehet kipermetezni az intenzív fejlődéstől címerhányásig 1-2 alkalommal, vagy kifejezetten növényi stresszek esetén kuratív jelleggel 5-10 liter/ha dózisban. http://www.agrovacio.hu/fitonatur-aktiv-novenykondicionalo_c6

Jó tudni: az Agrováció termékei a nap bármely időszakában elérhetők az agrovaciodirekt.hu webáruházban. Fizetni az áruátvétellel egy időben lehet! A rendeléstől számított 3 napon belül a terméket az MPL kiszállítja, betonozott felületen oda pakolja, ahová a gazda kéri.

Garancia: összes termékünk kiválóságát a Nutrikon Kft., számos multinacionális növényvédő szer bérgyártója garantálja.

További információ:
http://www.agrovaciodirekt.hu
https://www.facebook.com/agrovacio/

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!