Heti fókusz: Íme a legeslegújabb napraforgóhibridek!

Agro Napló
Már javában tart a napraforgófajta-választási szezon. Összeállításunkban a legújabb napraforgóhibridekre fókuszálunk.

Íme a legeslegújabb napraforgóhibridek!

A hozzászólásokért kattintson!

Szundy Péter
BASF Hungária Kft.
Fehér Gyöngyi
Caussade Semences Hungary Kft.
Dr. Piukovics László
Corteva Agriscience
Dr. Szlávik Szabolcs
Gabonakutató Nonprofit Kft.
Stréb Péter
KWS Magyarország Kft.
Mórocz Péter
Limagrain
Szemerits Balázs
RAGT Vetőmag Kft.

Szundy Péter (BASF Hungária Kft.) 

Azt szokták mondani, hogy a napraforgó kiveszi a talajból, ami neki kell, és valóban ez a növény agresszíven nyúl a talaj tápanyag tőkéjéhez, gyorsan növekedő, nagy gyökérzete pedig képes hasznosítani a nehezebben hozzáférhető talajnedvességet is. Ebből kiindulva a sikeres napraforgótermesztést úgy lehet elképzelni, hogy minimálisra csökkentjük a napraforgónk termésvesztését a tenyészidő során, igyekszünk megőrizni, megvédeni az állományunkban rejlő terméspotenciált. Kezdődik ez a megfelelő tápanyag ellátással, folytatódik az időben kikapcsolt gyomkonkurenciával, majd a gombák elleni védelemmel. De mit várjunk el a genetikától? Hogyan támogassa a hibridünk az erőfeszítéseinket?

A nagy termőképesség mellett fontos, hogy milyen a hibrid stressztűrése. A hazai klímán, az egyre gyakoribb időjárási extrémitások mellett a fokozott stressztűrőképesség elengedhetetlen a jó termésstabilitáshoz. A termésképződés szempontjából kritikus fázis, amikor a tányérkezdemény kialakul. Ez a korai fajtáknál 3-4 a későbbiek estén 6-8 levélpárnál determinálódik. Ezért is fontos a jó kezdeti fejlődés, hogy ebben a fázisban a napraforgónk már kellően erős legyen és a tavaszi szárazabb periódust jól tolerálja. A második kritikus fázis a csöves virágok termékenyülésekor következik. Fontos tehát, hogy csapadékszegény, hőség napokkal teletűzdelt nyarakon a hibrid termékenyülése és szemtelítődése minimálisan sérüljön.  

A BASF új napraforgó hibridjeinek egyik erőssége a gyors, erőteljes kezdeti fejlődés. A 2017-es kísérleti eredmények azt mutatják, hogy csapadékszegény, meleg nyarakon kifejezetten jól szerepelnek. A linolsavas Clearfield® Plus-os napraforgók közül kitűnik az Acordis® CLP. A robusztus, magas növények nagy egyedi termőképességgel rendelkeznek. Az Acordis® CLP kedvező évjáratokban, jó adottságok mellett könnyen meghaladja az 5 t/ha-os termésszintet. A termetes növények nagy gyökérrendszere biztosítja a hibrid kiváló termésstabilitását. A termőképesség és termésstabilitás mellett a napraforgók fontos értékmérő tulajdonsága az olajtartalom. Ebben is kitűnik az Acordis® CLP versenytársai közül. Bár a növények magasak, az állományban alig-alig találunk megdőlt töveket, bizonyítva a hibrid jó szárszilárdságát és betegségellenállóságát. Még a csapadékos 2018-as év provokációs kísérletében is kifejezett ellenállóságot mutatott az Acordis® CLP a fehérpenészes szártőkorhadással szemben. A tányérok állása félig bókoló és érett állapotban jellegzetes kúp alakot vesz fel. A hibrid erősségei alapján – kiváló betegség ellenállóság, magas olajtartalom, nagy termőképesség – a legjobb eredményeket a jobb adottságú területeken, intenzív és fél-intenzív technológia mellett tudjuk elérni.

Acordis® CLP

A linolsavas Clearfield® szegmensbe ajánljuk a Coloris® CL nevű hibridünket. A hibrid erőssége a kiváló alkalmazkodó képesség és a stressztolerancia. A Coloris® CL – a kísérletek tanúsága szerint – rendkívül jól teljesít a gyengébb adottságú helyeken is. Termésstabilitásának másik fontos eleme a betegségellenállósága. Verticilliummal szemben kimagasló toleranciával rendelkezik, szádor- rezisztenciája pedig teljeskörű az ismert rasszokra. A közepesen magas hibrid szárszilárdságára sem lehet panasz. A tányérok állása félig bókoló, lecsüngő ami kevés esélyt ad a madaraknak, hogy megdézsmálják a napraforgó termést. A Coloris® CL erősségeit – alkalmazkodó képesség, termésstabilitás – a heterogén és gyengébb adottságú termőhelyeken tudjuk kamatoztatni leginkább.

Coloris® CL

További információ:
www.agro.basf.hu

Fehér Gyöngyi (Caussade Semences Hungary Kft.)  

Legújabb napraforgó hibridjeinket bearanyoztuk. Nem csak a közelgő ünnepek tiszteletére, hanem az egész termesztési szezonra, hisz arany színű, speciális  csávázó szer vonja be a kaszatokat.

A  technológiával kezelt és kalibrált vetőmagok, egységes, minimum 6,5 mm mérettel kerülhetnek a földbe, ezáltal jobb a magok vethetősége és az abból fejlődő állományok egységessége.

A  egy komplex csávázás, mely a legaktívabb fungicid kezelésen túl, speciális biostimulánssal és kiegészítő N, B, Mo tápanyagokkal támogatja a csírázó növény kezdeti fejlődését.

 A CSF 18108 CL  középkorai virágzási- és érésidejű Clearfield hibrid. A meghatározó betegségekkel szemben és a Szádor A->E rasszaival szembeni toleranciával bír. Magas termés potenciálját minden, még a gyors vízáteresztőképességű talajtípusokon is megtartja. Kiválóan környezeti alkalmazkodóképességgel rendelkezik. A betakarítás szempontjából a vegetációs ciklus végén kedvező vízleadásdinamikája volt, mely 4-4,5 t/ha terméspotenciállal és 45-47 % olajtartalommal párosult.

 KALEDONIA HO CL    

Genetikai terméspotenciálja 5,0-5,5t/ha

 CSF 18223 CLP   Gyors kezdeti növekedése és középkorai virágzási ideje, A->E Szádor- és RM 9 Plasmopara rezisztenciával párosul. Biztos hozamának a stabil Clearfield jellege is biztosíték. A herbicidkezelést stresszmentesen viselő hibrid olajtartalma 46-47% feletti lehet. Kiemelkedő alkalmazkodóképességű, 165-170 cm szármagasságú hibrid. A korai gyom árnyékolást gyorsan kifejlődő, nagy levélzete biztosítja. Tányérjai félig bókolóak. Európa szerte is igazolta a 2019-ben hazánkban mért magas hozamait Tolna megyében: 4,76 t/ha, Csongrád: 3,63 t/ha.

CSF 18223 CLP, 2018, Europa: q/ha a kísérleti átlag %-ban

CSF 18903 SU  a legújabb középérésű, szulfonilurea toleráns Caussade hibrid. A vetéstől a virágzásig átlagosan 88 nap szükséges. Vetésidejét ennek megfelelően kell megválasztani. A homogén és egyenletes állományt alkotó, magas termetű, RM4 rezisztenciával rendelkező napraforgók csoportjába tartozik. Olajtartalma jó, átlagos körülmények között 47% feletti, termésszintje átlagos üzemi, de száraz adottságok esetén is megközelíti a 4 t/ha-t.

Az üzemi körülményekhez, környezeti adottságokhoz, talajtípushoz igazodó vetési javaslat érdekében és a  csávázással, árainkkal kapcsolatban keresse területi munkatársainkat.

Tekintse meg 2020-as vetőmag katalógusunkat ide kattintva!

www.caussade-semences.hu

Dr. Piukovics László (Corteva Agriscience) 

LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE MEGÚJUL A PIONEER NAPARFORGÓ HIBRIDAJÁNLAT

Az első Pioneer napraforgó hibridek 1996-os magyarországi megjelenését követően 10 évet kellett várnunk arra, hogy bevezethessük a naparaforgó termesztést gyökeresen megváltoztató herbicidtoleráns technológiát, az Express®* gyomirtást. Ezen az úton fontos mérföldkő volt a 2012-es esztendő, amikor piacra került a P64LE25 napraforgónk, amelyet az elmúlt nyolc év alatt több, mint hétmillió hektáron termesztettek Európában, Magyarországon pedig 2016 óta piacvezető (Kleffmann – 2016-2019).

A fajtaváltás általában lassúbb folyamat a napraforgó esetében, mint a kukoricánál, de a genetikai előrehaladás itt is jól mérhető. 2019-ben két szegmensben is olyan újdonságokkal rukkoltunk elő, amelyek mindegyike előrelépés a korábbi generációval szemben. Az első, a hazai vetőmagpiac meghatározó, korszakos hibridje, a P64LE25 mellé beköszönő méltó társ, utód, a P64LE136. Minden olyan tulajdonság megtalálható benne, amellyel a linolsavas Express®* napraforgók szegmensében új sztenderddé válhat (1. ábra). Az LE25-höz hasonló kórtani tulajdonságai és kiváló termőhelyi alkalmazkodóképessége mellett, nagyobb termőképességgel, magasabb hektolitersúllyal és körülbelül 20 cm-rel alacsonyabb szárral rendelkezik.

1. ábra

A második, a magas olajsavas szegmensben, az Express®* napraforgók új generációjának képviselője, a P64HE133, amelyet idén jelentős vetésterületen kipróbálhatták a gazdák. A hibrid termőképességben, termésstabilitásban és olajtartalomban mutat előrelépést elődeihez képest. 2020-ban tovább erősítjük a HO napraforgó kínálatunkat. A P64HE144-től azt várjuk, hogy a hazai HO napraforgó piac egyik legerősebb szereplőjévé váljon (2. ábra).

2. ábra

Idén a Clearfield®** Plus gyomirtási rendszerben is letettük névjegyünket a P64LP140-es linolsavas hibriddel. Versenyképes termőképessége mellett kiemelkedően magas olajtartalom és nagy hektolitersúly jellemzi.

A Corteva napraforgó ajánlatunk nemcsak kiváló Pioneer hibridekből és a hozzájuk tartozó növényvédelmi megoldásokból, hanem magas szintű vetőmag csávázásból is áll. 2020-ban a napraforgóban is LumiGEN™ csávázási technológia fogja segíteni a csírázó napraforgó kezdeti fejlődésének biztonságát.

További információ:
www.corteva.hu

*Az Express az FMC-Agro bejegyzett márkaneve
** A Clearfield® márkanév a BASF bejegyzett védjegye

Dr. Szlávik Szabolcs (Gabonakutató Nonprofit Kft.) 

A Gabonakutató legújabb, 2018-ban minősített Clearfield® gyomirtású napraforgó hibridje a GK Milia CL, egy korai, középolajsavas olajnapraforgó, melyet a NÉBIH 2016-2017. évi kísérleteiben 3,9 t/ha átlagterméssel minősítettek, termése pedig több helyen meghaladta a 4,5-5,0 t/ha-t. A NÉBIH teljesítménykísérletei alapján a vizsgált napraforgó hibridek közül a legnagyobb olajtermést érte el. Olajtartalma magas (48 %), amely a jobb talajadottságú területeket elérheti az 50-52 %-ot. Biztonságosan termeszthető Magyarország összes termelési régiójában, a gyors fejlődési erélyének és jó szárazságtűrő képességének köszönhetően. A GK Milia CL egy alacsony hibrid, ami lehetővé teszi a könnyebb aratást, a termesztést 50-55 ezer tő/ha tőszámmal javasoljuk. Genetikailag ellenálló a hazánkban 2010-ig hivatalosan elismert peronoszpóra patotípusok (100, 700, 730, 710, 330) mindegyikével szemben. Az elmúlt 3 évben végzett teljesítmény kísérleteink is jól mutatják a hibridben rejlő potenciált.

GK Milia CL

A 2017-es NÉBIH kisparcellás kísérletekben különösen jól teljesített, magasan a kísérleti átlag felett, minden versenytársát maga mögé utasítva az éréscsoportjában.

2018-ban egy fejlesztői kísérletben teszteltük a hibridet 5 termőhelyen.

2019-ben egy műtrágyázási kísérletet állítiottunk be nagyüzemi körülmények között Szentesen. A kísérletben 3 kezelést alkalmaztunk, amiből jól látható, hogy melyikkel lehet mégjobban kiaknázni a hibridben rejlő terméspotenciált.

Általános kezelés: alapművelés – középmély lazítás; alapműtrágya ősszel – 200 kg/ha NPK (10:26:26); szántás elmunkálás – kombinátor; magágyelőkészítés + talajfertőtlenítés – kombinátor + Pyrinex 48 EC 6 l/ha; műtrágya tavasszal – 100 kg/ha pétisó vetéssel egyidőben; gyomirtás – 1x1,2 l/ha Pulsar 40 SL; lombtrágya – 2x2,5 l/ha Agrosol Liquid, 3 l/ha 4Plants bór; inszekticides kezelés 1 – Fury 10EW 0,07 l/ha

2019-ben nagyparcellás kísérletben teszteltük a hibridet 7 termőhelyen.

GK napraforgó tenyészkert

Területi képviselőink állnak rendelkezésére, legyen Ön is a partnerünk!

További információ:
www.gabonakutato.hu

Stréb Péter (KWS Magyarország Kft.)

A 2011-ben újraindított KWS napraforgó nemesítési munka eredményeként 2018 tavaszán már köztermesztésbe került két saját nemesítésű hibrid, a KWS ACER CL és a KWS NAUTILUS CLP. A munka nem állt meg, hiszen 2019-ben piacra került a KWS ACHILLES CLP, 2020 tavaszán pedig a KWS APACHE CL hibridünk.

Hazai nemesítésű újdonság!

KWS APACHE CL

Hibrid jellemzők:

  • középérésű
  • középmagas
  • bókoló, nagy tányérméret
  • rendkívül jó szárszilárdság
  • gombás fertőzésekkel szemben ellenálló
  • szádor rezisztens (E-rasszig)

KWS APACHE CL
KWS napraforgó tenyészkert

A nemesítési program indításakor megfogalmazott célok között az első - és mindmáig legfontosabb - a stabilan magas termésátlag még száraz körülmények között is, ami csak úgy valósítható meg, ha az állomány mentes a gyomoktól és gombás fertőzésektől. Új, Magyarországon nemesített hibridjeink már bizonyítottak a konkurens hibridekkel szemben, és bízunk benne, hogy az Önök tetszését is elnyerik.

További információért keresse területi képviselőinket vagy keresse fel honlapunkat, www.kws.hu!

Mórocz Péter (Limagrain) 

 Vetőmagjaink, az európai mezőgazdaság sokszínűségét és változatosságát testesíti meg, olyan megoldásokat kínálva, melyek megfelelnek az étkezési és takarmányozási szükségleteknek, valamint az ipari felhasználás igényeinek. Az innovációk ötvözik a legjobb genetikát, a magas hozzáadott értéket hordozó vetőmagokat, amelyet termelői igényekre szabva nemesítünk.

Legújabb nemesítésünk ékköve Express*-toleráns napraforgó hibrid, amely genetikai toleranciája révén lehetővé teszi a hatóanyag bebontását a napraforgóban.

LG 50.479 SX 

KÖZÉP-KORAI - LINOLSAVAS (LO)

Nagy termőképességű, linolsavas hibrid ExpressTM gyomirtási technológiát igénylő területekre.

Termőképessége nagyon jó, jól alkalmazkodik az eltérő termőhelyi adottságokhoz. Nagyon jó betegség ellenállóság és korai érés jellemzi.

Fejlesztési kísérleteink eredményei alapján, a Magyarországon legnagyobb területen termelt szulfonil-urea rezisztens hibridekét meghaladó termésszint elérésére képes.

HIBRID JELLEMZŐK
Kezdeti fejlődési erély nagyon jó
Virágzás kezdete korai
Növény magasság magas
Tányér állás félig bókoló
Érésidő közép-korai
Alkalmazkodóképesség nagyon jó
Termőképesség nagyon jó
Olajtartalom magas, 48-50%
BETEGSÉG ELLENÁLLÓSÁG
Peronoszpóra: rezisztens
a 100; 330; 700; 710; 730 és a 704; 714 patotípusokkal szemben is
Fóma:
Szklerotínia, szártő / tányér: jó / jó
Makrofomina: nagyon jó
Phomopsis: kiváló
Alternaria: nagyon jó
Szádor rezisztencia: A-E és G rassz
JAVASOLT VETÉSIDŐ
A termőhelyre jellemző optimális időben.
JAVASOLT TŐSZÁM termő tő/ha
  55.000-57.000

Az LG 50.479 SX termőképessége és olajtartalma népszerű versenytársakkal összehasonlítva

(Limagrain fejlesztési kísérletek eredményei alapján, 2018., zárójelben a közös helyek száma)

Az LG 50.479 SX terméseredményei bemutató fajtakísérletekben, 2019.

További információ:
www.lgseeds.hu

 

Szemerits Balázs (RAGT Vetőmag Kft.)  

A 2015-2017 közötti időszakban hazánk napraforgó vetésterületében folyamatos növekedés volt megfigyelhető, mellyel egyidejűleg a globális kínálat is növekedett. Az Ukrajnából exportált nagy mennyiségű termény pedig az árak jelentős csökkenéséhez vezetett. Az alacsony terményár helyzetét tovább rontotta, hogy Európában a főbb termesztők egy része tovább növelte kapacitását.

Magyarországon a 2018-as kedvező időjárási körülményeknek köszönhetően a növényeket állományszárítás nélkül, közel 3 t/ha országos termésátlaggal takarították be. A szakértők előrejelzése ellenére 2019-ben az országos termésátlag valamivel már 3 t/ha fölé emelkedett, azonban vetésterülete a tavalyihoz képest 54 ezer hektárral csökkent. Ennek következtében az idei évben elvetett 573.989 hektár az elmúlt 5 év hazai napraforgó termesztésének legalacsonyabb vetésterületét jelenti.

A felvásárlási árak és a terület koncentrációja következtében pedig még inkább fontossá válik az eredményes és költséghatékony termelés megvalósítása. A felmerülő költség oldaláról a növényvédelem, azon belül is az alkalmazott gyomirtási technológia is fontos szempontként jelenik meg, aminek köszönhetően egyre inkább teret hódítanak a herbiciddel szemben toleráns Clearfield®-es, Clearfield Plus®-os és Express®-es napraforgó hibridek termesztése.

Az RAGT Vetőmag Kft. napraforgó portfóliójában a Clearfield®-es hibridek mellett régóta megtalálhatóak a Clearfield Plus®-os hibridek is mind linolsavas mind magas olajsavas változatban. Kínálatunk 2020-ban egy olyan hibriddel bővül, amellyel azoknak tudunk megoldást nyújtani, akik a korai linolsavas napraforgó gyomirtását, a Clearfield Plus® technológiával kívánják megoldani.

Az RGT CASTELLANO egy korai éréscsoportba tartozó linolsavas Clearfield Plus®-os gyomirtású hibrid. Rendkívül stabil szár és homogén növényállomány jellemzi. A növény alacsony (145-160 cm), a tányér állása félig bókoló. Ezermagtömege évjárattól függően 50-55 g között alakul. Olajtartalma a kedvező adottságok mellett elérheti a 49%-ot. Széles környezeti adottságok mellett is egy stabil átlag feletti termés elérésére képes. Jól alkalmazkodik a stresszes, száraz területeken és az extenzív technológiában. Betegségekkel (fóma, tányér- és szár szklerotínia) szemben jó ellenállóságot mutat. Szádorral szembeni rezisztenciája miatt az „A-E” rasszig védettséget élvez. Peronoszpóra rezisztenciája a 100, 304, 307, 314, 334, 700, 703, 710, 730, 770 rasszokkal szemben nyújt biztonságot. Tőszáma termőhelytől, évjárati viszonyoktól függően 58-62 ezer termőtő/ha. Vetését a termőhelyre jellemző optimális időben javasoljuk, azonban kísérleti tapasztalataink alapján a korai vetés sem jelent nála kockázatot.

Az RGT CASTELLANO 2019-ben több országos fajtakísérleti hely beállításának eredményeként 3,60 t/ha-os átlagterméssel végzett. Az egyes kísérleti helyszínek eredményei az alábbi ábrán láthatók:

 

További információ:
ragt-vetomag.hu

- an összeállítás -
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!