Heti fókusz: „Gombák földjén”

Agro Napló
Milyen gombaölő védekezést kell még feltétlenül beiktatnunk szántóföldjeinken? A válaszokért kattintson!

„Gombák földjén”, avagy milyen gombaölő védekezést kell még feltétlenül beiktatnunk szántóföldjeinken?

A hozzászólásokért kattintson!

 
Kurtz György
BASF Hungária Kft.
Bálint Sándor
Corteva Agriscience
Lécz István
FMC-Agro Hungary Kft.
   
  Boros Szilárd
Syngenta Kft.
Visi Zoltán
UPL Hungary Kft.
 

Kurtz György (BASF Hungária Kft.) 

Hazánkban a fő szántóföldi növények közül az őszi búza, az őszi árpa igényli a legnagyobb figyelmet a gombabetegségek elleni védelem szempontjából. Az elmúlt enyhe, csapadékos tél után március elején az őszi kalászos növényeken többfelé megjelentek a korai lombbetegségek, elsősorban a szeptóriás levélfoltosság, a vörösrozsda, az árpa hálózatos levélfoltossága. A hideg, száraz március, április első fele visszaszorította e betegségeket, de a növény alsó részein várják a számukra kedvező feltételeket. Április közepén a várva várt csapadék megérkezett és az előrejelzések alapján további esős napok várhatóak. A márciusi, és eddig az áprilisi átlaghőmérséklet a sokéves átlagnál jóval alacsonyabb. Ezek a tényezők elsősorban a nálunk általában kevésbé jelentős szeptóriás betegség, valamint az utóbbi években többször előforduló sárgarozsda fertőzést segíti elő. Mindkét kórokozó szereti a hűvös időjárást, fel kell készülni e gombakórokozók elleni védelemre. Jelenleg a korán elvetett őszi kalászosok 2-4 nóduszos, a kései kelésűek egy szárcsomó körüli állapotban vannak. Körülményektől és a növény fejlettségétől függően a kezelések várhatóan 1-3 nóduszos állapotban, akár a tavaszi gyomirtással, szárszilárdítással egy menetben vagy a zászlóslevél kiterülése tájékán a felső levelek védelmére fog megtörténni.

A gazdák idén használhatják először a BASF legújabb fejlesztésű azol hatóanyagát, a Revysol®-t tartalmazó Revycare® gombaölő szert, ami (revysol+piraklostrobin) kiemelkedő hatékonysággal bír a szeptóriás betegség ellen. A nyugat-európai országokban ez a legfontosabb búza kórokozó, nagyon jelentős terméskiesést tud okozni. Az ottani kísérleti eredmények és a felhasználási tapasztalatok alapján a szeptória ellen jelenleg a Revycare® a leghatékonyabb azol tartalmú készítmény. Az eddigi körülményeket figyelembevéve erre a tudására nálunk is szükség lesz. Emellett a rozsdaféléket, beleértve a sárgarozsdát is kiválóan visszaszorítja, amit a hazai eredmények is igazoltak. Őszi búzában 1-3 nóduszban a javasolt dózis 0,75 l/ha, egyidőben kijuttatható más növényvédőszerrel együtt is. Ha később a zászlóslevél védelmére irányul a védekezés, akkor 1,0 l/ha adagban permetezzük ki. Természetesen árpában is felhasználható, de itt elsősorban a már jól ismert Priaxor®-t ajánljuk 0,8-1,0 l/ha mennyiségben.

Németh Balázs (BASF Hungária Kft.)

Olajos növényeink termesztésének sikeréhez nagyban hozzájárul a gombabetegségek elleni védekezés.

A legnagyobb terméskiesést a növények szárát és termését támadó gombák okozzák, mint például a szklerotínia, alternária, fóma, hogy csak a legfontosabbakat említsem. A száron károsító gombák akadályozzák a tápanyagoknak a gyökérből az asszimiláló felületen keresztül történő termésbe jutását, a későbbi fertőzések pedig a repcebecőt és a napraforgótányért károsítva okoznak jelentős termésveszteséget.

A Pictor® dimoxistrobin és boszkalid hatóanyagai a gombák légzését gátolják a mitokondriális elektrontranszport blokkolásával. A hatóanyagok egymást kiegészítve, egymás hatását erősítve a gombák alapvető anyagcsere folyamatát akadályozzák.

Az AgCelence® hatásnak köszönhetően: azon túl, hogy a Pictor® kiváló hatékonysággal rendelkezik a repcét és napraforgót károsító gombabetegségek ellen, jelentős termésnövelő hatással is bír.

Termésnövelő hatását a Pictor® 13 éve, - kifejlesztése óta - minden évben bizonyította, még akkor is, ha az időjárás nem kedvezett a gombabetegségek kialakulásának.

Hatására a növények fokozzák anyagcsere-folyamataikat, több tápanyagot vesznek fel a talajból, több energiát halmoznak fel szöveteikben. Emellett az etiléntermelés csökkentése révén lassulnak az öregedési folyamatok, a levelek tovább asszimilálnak. Ennek eredményeként nő a termés mennyisége, javul a minősége, és csökken a kedvezőtlen időjárási körülmények károsító hatása, azaz a Pictor® alkalmazásával javul a napraforgó és a repce termésbiztonsága.

A különböző gombabetegségek eltérő fertőzési nyomással lépnek fel minden évben, a fertőzési nyomás erősségével a Pictor® termésnövelő képessége is emelkedik, de már fertőzés nélküli vagy nagyon alacsony fertőzési nyomású években is jelentős terméstöbbletet érhetünk el használatával.

További információ:
agro.basf.hu

Bálint Sándor (Corteva Agriscience) 

Szántóföldi kultúrnövényeink mindegyike küzd a gombák okozta betegségek szűkebb, vagy szélesebb körével. Legkedvezőbb helyzetben ebből a szempontból talán a kukorica van, mely Magyarországon nem számít a „beteg” növények közé.

Kalászos gabonáink viszont teljesen más problémakörrel szembesülnek. A tavasz folyamán vegetatív és generatív szerveiket egyaránt számos kórokozó támadja. Hazai viszonyok között a természeti és gazdálkodási környezet helyi eredőjeként évenként nagy eltérések is kialakulhatnak a domináns betegségkör összetételében. Általánosságban a legnagyobb területen termesztett kalászost az őszi búzát vizsgálva megállapítható, hogy a levélbetegségek közül a rozsda fajok, a kalászbetegségek közül pedig a fuzariózis, amelyre minden évben fokozott figyelmet kell fordítani. Amennyiben e betegségekre koncentrálva széles hatásspektrumú hatóanyag kombinációkat használ a gabonatermesztő, a többi gazdasági kárt okozó betegség ellen is magas szintű hatékonyságot tud elérni.

A Corteva Agriscience™ e feladat megoldására egy technológiai csomagot ajánl a gazdálkodóknak, melynek neve Wirtuoz® Trio P. Ebben az ajánlatban egy komplett, a búza kétszeri kezelésére alkalmas technológiát talál a gazdálkodó. A lombbetegségek teljes köre ellen hatékony a Talius®+Optimo® Care kombináció, melyet tankkeverékben kell kijuttatni bokrosodás vége és 3 szárcsomós állapot között. Az Optimo Care® piraklostrobin hatóanyaga az erőteljes és széles spektrumú gombaölő hatás mellett erős élettani hatással rendelkezik. Ez a tápanyag felvétel, szárazanyag beépítés, fotoszintetikus aktivitás erősítésében nyilvánul meg. A Talius® speciális hatóanyaga gázosodó tulajdonsággal rendelkezik, hosszú ideig képes megvédeni gabonánkat a lisztharmattól, emellett hatékonyan működik a fuzárium fertőzés megakadályozásában is. A kalász védelmére a Wirtuoz® gombaölőszert találjuk a csomagban, melynek három hatóanyaga egészen különleges gyári keveréket alkot, ugyanis a három hatóanyag teljesen különböző kémiai csoportból származik, ezáltal különböző karakterű komponenseket adnak a hatékonysághoz. A tebukonazol felszívódó tulajdonságú, a prokloráz helyileg szívódik fel a növénybe, a proquinazid pedig gázosodó tulajdonsággal rendelkezik. Mindhárom hatóanyag aktivitást mutat a fuzárium fertőzés ellen, és ez a lényeg! A kijuttatás időzítése alapkérdés. A kalászhányás végén, amikor a permetlé be tudja fedni a kalászokat, megelőző jelleggel kezelve legbiztosabb a jó eredmény.

A napraforgó helyzete is sok betegséggel terhelt, melyek közül nem tudunk mindegyik ellen védekezni állomány permetezéssel. Itt legnagyobb potenciális veszélyt a fehérpenészes szár-és tányérrothadás (Sclerotinia sclerotiorum) jelenti, tapasztalatom szerint legelterjedtebb pedig az alternáriás levél- és szárfoltosság (Alternaria helianthi). Itt is érvényes, amit a gabonaféléknél említettem: széles hatásspektrumú gombaölő szerrel a többi betegséget is hatékonyan kiiktathatjuk, fontos, hogy mire célzunk.

Ebben a vonatkozásban az Optimo® Care gombaölőszert ajánlom a napraforgó termesztőknek, mely nagy mennyiséget tartalmaz a piraklostrobinból, így biztosítja a magas szintű gombaölő hatást. Ez kiegészül a már említett erőteljes élettani hatással. Az Optimo® Care beavatkozik a napraforgó élettani folyamataiba, fertőzés mentes körülmények mellett is kimutatható terméstöbbletet eredményez használata. A fehérpenészre célozva a korai kijuttatást javasoljuk, amikor lehetőség van a hatóanyagot a talaj közelébe juttatni az állományban, ezzel akadályozva fehérpenész továbbterjedését a primer gócokból. Az Optimo® Care egy nagyon kedvező költségszinten képes hozni a legjobb strobilurin hatást.  A napraforgó ekkor 6-10 levélpáros állapotú, a jó hatékonyság eléréséhez hozzájárul a permetlé mennyiség emelése (250-350 l/ha). A második kezelésként csillagbimbós állapotban, illetve a virágzás első felében javasoljuk alkalmazását.

További információért kattintson a következő linkre (2021 Katalógus), vagy hívja területi képviselőinket!
www.corteva.hu

Lécz István (FMC-Agro Hungary Kft.) 

A 2021-es év is nehezen indul a termelőknek, hiszen az első három hónapban nem esett eső és a jelentős tavaszi fagyok mind a szántóföldön, mind a kertészetekben komoly károkat okoztak. A kalászosokat is érintették ezek a problémák. Azokon a területeken, ahol későn vetették el ezeket a növényeket, még hatványozottabban jelentkeztek a csapadékhiány tünetei.

Azonban most végre megérkezett a várva-várt csapadék az ország egész területére. A több napja tartó esőzés ugyan nem képes pótolni a téli csapadékhiányt, de arra elég lesz, hogy a gabonaállományokban beindítsa a különböző kórokozók térnyerését. A száraz tavasznak köszönhetően eddig a lisztharmaton kívül nem lehetett betegségeket találni a kalászosokban, a mostani csapadék utáni felmelegedés azonban várhatóan beindítja a fertőzéseket.

Lisztharmatfertőzés őszi búzában (Paks, 2021.03.30.)

A lisztharmat már 2020-ban is problémákat okozott a kalászosokban, ráadásul a hatóanyagkivonások sem segítik a kórokozó elleni védekezést. Az Azaka® Top Pack tebukonazol és azoxistrobin összetevői (melyek hatóanyagcsoportjuk kiemelkedő tagjai) továbbra is hatékonyak a betegség ellen.

A helmintospóriumos betegség gyakorisága és az ellene való védekezés is egyre jelentősebb szerephez jut. Itt elsősorban veszélyeztetett kultúra az árpa, de ez a kórokozó búzában is komoly gondot okozhat. Az Azaka® Top Pack jelentősen csökkenti a fertőzést.

Időjárástól függetlenül a kalászvédelem elvégzése minden évben kötelező, ahol a kalászfuzáriózis elleni védekezés lehet az elsődleges cél. A fertőzés kialakulásért sok tényező együttes hatása felelős (csapadékviszonyok, hőmérséklet, kukorica elővetemény, fajtaérzékenység, agrotechnika) ezért rendkívül nehéz a betegség elleni védekezés. Napjainkban kritikus mértéket ölt a gabonatételek Fusarium-fajok által termelt toxintartalma (DON, zearalenon, fumonizinek), amely meghatározza a gabona minőségi besorolását és ezáltal a termelés gazdaságossát.

Fontos a megfelelő hatóanyag kiválasztása és óriási jelentősége van a permetezéstechnikának is (szórófej típusa, kalászfedettség biztosítása). Ezt a tényt Mesterházy és mtsai is bizonyították vizsgálataikban (Agro Napló 2009/5), amely szerint az egyes fúvókatípusok között jelentős hatékonyságbeli eltéréseket tapasztaltak. Az alkalmazott gombaölőszer-hatóanyagokra végzett tesztelésben nagyüzemi vizsgálatok során a tebukonazol fontosságát és kiemelkedő hatékonyságát igazolták. 2015-ben pedig a hatósági vizsgálatok is alátámasztották a kalászfuzáriózis elleni hatékonyságot.

Az Azaka® Top Pack kalászos gabonákban szárbaindulástól a virágzás végéig alkalmazható, amely az évjárattól és a fertőzési nyomástól függően 10-12,5 ha gabonaterület kezelésére elegendő. Az Azaka® a gombaölő hatása mellett a növényekben kedvező élettani változásokat indít el. Ez a zöldítő hatás hosszabb élettartamot, több tápanyagfelvételt és asszimilációt jelent, a fokozott tápanyagképződés és -beépülés több és jobb minőségű termést eredményez. Ezt támasztja alá a látóképi 2020-as kísérlet is, ahol a kezelés terméstöbblete nem csak szemmel látható, hanem mérlegen is kimutatható volt.

Ez a hatás kimondottan előnyös csapadékszegény évjáratokban, amikor cél a növényállomány vitálisan tartása. Az Azaka® Top Pack technológiai csomag két készítménye (Azaka® és Riza® 250 EW) hatékony védelmet biztosít a levél- és kalászbetegségek ellen is.

A technológiai csomag további előnye, hogy szétszedhető, komponensei önmagukban is megfelelő védelmet képesek nyújtani alacsonyabb fertőzési nyomás esetén is. A kalászos kultúrák mellett repcében is alkalmazható virágzás idején fellépő betegségek, például fehérpenészes rothadás ellen.

További információ:
www.fmcagro.hu

Boros Szilárd (Syngenta Kft.) 

Hazánkban az őszi búza fungicides növényvédelmi technológiájában nagyobb részben két kezelés jellemző. Az első a 2-3 nóduszos fenológiai állapotra irányul (levélbetegségek), a második pedig a kalászok védelmére (kalászfuzáriózis). Intenzív termesztéstechnológiában, amikor elsődleges cél a minőségi (malmi, javító), kedvező beltartalmi paraméterekkel rendelkező termény előállítása, be szoktak iktatni egy zászlóslevél kiterülését követően elvégzett kezelést is. A zászlóslevél és az alatta lévő levélszint egészségi állapota a legfontosabb a búza akadálytalan, megfelelő hatékonyságú fotoszintéziséhez és az asszimiláták képződéséhez, amely végső soron a termés mennyiségére és minőségére is nagymértékben hatással van. Őszi árpa esetében egy korai, megfelelően megválasztott készítménnyel történő szárbaindulásra időzített kezelés biztosíthatja az állomány megfelelő egészségi állapotát, időjárás, fertőzési nyomás, valamint a fajta/hibrid fogékonyság jellemzői függvényében akár a tenyészidőszak végéig.

Kalászos állományaink jelenlegi növény-egészségügyi állapotát tekintve elmondható, hogy a napokban lehullott csapadéknak köszönhetően mind a biotróf, mind a nekrotróf életmódú kórokozók várható terjedésüket tekintve kedvező időszak elébe néznek (1. kép), ezt szem előtt tartva érdemes széles hatásspektrummal és hosszú hatástartammal rendelkező készítménnyel elvégezni állományaink lomb- és kalászvédelmi kezeléseit.

 

1. kép: Őszi búza lisztharmat, szeptóriás levélfoltosság, őszi árpa barna levélfoltosság és lisztharmat - fotó: Boros Szilárd, 2021.04.02.

 

A Syngenta Kft. mind a két-, mind a három kezeléses technológiát előnyben részesítő partnereinek tud egyszerre hatékony és megbízható megoldást nyújtani. Őszi búzában első kezelésre, 2-3 nóduszos állapotban javasoljuk kijuttatni az Amistar Prime Pack termékkombinációnkat, amely Amistar 250 SC-t és Tern 750 EC-t tartalmaz. Hatásspektrumába tartozik a búza és árpa lisztharmat, rozsda betegségek, barna levélfoltosság, valamint a szeptóriás levélfoltosság (preventív védekezés, felső dózis használata fontos). Előnye a magas strobilurin hatóanyagtartalom, kiváló zöldítő, élettani és termésnövelő hatást biztosít a kezelt növényállománynak. Egyszeri kezelés akár 21 %-kal hosszabb kalászokat eredményez a kezeletlenhez képest, ami előrevetíti a nagyobb terméshozam lehetőségét (1. ábra). Ajánlott dózisa: 0,8-1,0 l/ha Amistar 250 SC, 0,6-0,75 l/ha Tern 750 EC. Permetlékészítés során először keverjük be az Amistar 250 SC-t, majd a Tern 750 EC-t. Kezelést követően a várható hatástartam 3-5 hét, így kalászvédelemig is biztosítja az állomány védelmét.

 

1. ábra: Amistar Prime kezelés hatása a kalászok területére és hosszára 50 nappal a kezelést követően
Syngenta fejlesztői kísérlet, 2020, n=2, kezelés ideje: 2020.04.20. 3 nóduszos állapot

Második, záró kalászvédelmi kezelésre ajánljuk a Magnello termékünket, amely magas, 250 g/l tebukonazol tartalma által biztos megoldást nyújt a kalászokat fertőző fuzárium fajokkal szemben. Difenokonazol tartalma kiegészíti a tebukonazol hatékonyságát, plusz védelmet biztosít kezeléskor a permetléből részesülő zászlósleveleknek is szeptóriás és rozsda betegségekkel szemben. Ajánlott dózisa: 1,0 l/ha. Három kezelést végző partnereinknek a zászlóslevelek védelmére ajánljuk az Elatus Era készítményünket, amely új generációs SDHI hatóanyagot (Solatenol=benzovindiflupyr) és protiokonazolt tartalmaz. Széles hatásspektruma és hosszú (4-7 hetes) hatástartama által megbízható megoldás valamennyi búza és árpa betegséggel szemben. Magas protiokonazol tartalma kiváló preventív védelmi alapot képez a később fertőző kalászfuzáriummal szemben.

Reméljük, hogy az ismertetett fungicides megoldásaink idén is hozzájárulnak partnereink sikeres kalászos gabona termesztéséhez!

További információ:
www.syngenta.hu

Visi Zoltán (UPL Hungary Kft.) 

A 21. század mezőgazdasági termelőjének nem csak a klíma változással kell megküzdenie, hanem a változó társadalmi elvárások generálta politika változásokkal is. A hatóanyag kivonásokat nagyon érezzük a termelésben, a green deal mint új viharfelhő körvonalazódik. Egy biztos, hogy a változás, változtatás elkerülhetetlen.

A változás igényének megfelelő védekezési lehetőség a szántóföldi növényeinkben megjelenő gombakártevők ellen, a biológia védekezés. De mi lehet az a természetben élő szervezet, ami képes a növényeinket károsító gombák ellen felvenni a küzdelmet? Például egy szelektív gombafaj, a Pythium Oligandrum M1 törzs, melynek nagyon széles a fungicid spektruma. Ebből eredően hatékonyan alkalmazható több mint 30 kultúrában a növényeinket károsító gombákkal szemben. Ez a gomba a talajban mindenütt előfordul alacsony koncentrációban, tápláléka a talajban lévő gombák. A táplálkozása révén a számunkra a talajból induló gombák elleni hatékonyságában jeleskedik leginkább. Az M1 törzset a Cseh Köztársaságban izolálták, szelektálták ki 80-as években végzett kísérletek során. Itt kapott 1994-ben először felhasználási engedélyt, 2011 óta Magyarországon is hivatalosan felhasználható. A termék több kutatáson és fejlesztésen ment keresztül, hogy eljussunk a mai széleskörű felhasználási engedélyhez.

Növényvédős szemüvegen keresztül 3 hatásmódot tudunk megkülönböztetni:

1. Mikoparazitizmus - hidrolitikus enzimeivel - a patogén gombák micéliumát pusztítja, az így nyert tápanyagokat saját táplálkozásához használja:

  • Alternaria spp.
  • Botrytis cinerea
  • Fusarium spp.
  • Gaeumannomyces graminis
  • Phytophtora cactorum
  • Sclerotinia sclerotiorum
  • Verticilium dahliae
  • 2. Indukált rezisztencia (a növényi szövetekben az egyes morfológiai és biokémiai védelmi folyamatokat stimulálja, ezáltal gátolja a patogén mikroorganizmusok növekedését és fejlődését.):

  • Oligandrin
    Pythium oligandrum által termelt alacsony molekula tömegű fehérje befolyásolja a védelmi vonal kialakításáért felelős enzimek termelését a növényi szövetben (intercellulális terek elzárása)
  • POD-1 és POD-2 glikoproteinek
    amelyek a sejtfalak kialakulásában, megerősítésében játszanak szerepet a korokozó potenciális bejutási helyein
  • Elicitorok
    A patogenzissel összefüggő (PR) fehérjéket (természetes növényvédelmi mechanizmusokat) aktiválják, amelyek segítik a növényeket a betegséggel szembeni ellenállásban, a növényi károsítás nélkül.
  • 3. Növekedés stimulálás:

    Triptamin és auxin termelést indukál a növényben. Fokozza a foszfor és a mikroelemek felvételét és serkenti a gyökerek növekedését.

    A készítményt - a kertészeti kultúrákon kívül - kettő fő szántóföldi kultúrában - búzában és napraforgóban - ajánlanám. Felhasználása búzában történhet szárbainduláskor a rozsda és a szeptória ellen. A kijuttatás minden esettben megelőző, mivel a gomba felszaporodáshoz a növényen, időre van szükség. A megkésett kezelés esetén is jól vizsgázott a Polyversum, a rozsda elleni hatékonysága vizuálban szerényebb volt az azol készítményhez képest. A termésben ez a különbség szinte eltűnt. Búzában a virágzás kezdetén kijutatott Polyversum mutatja meg igazán a fő hatását a toxin szint csökkentésben. A Fusarium gombát előszeretettel fogyasztja és annyira hatékonyan, hogy a kémiai készítményekkel is felveszi a versenyt. Durum búzában 2019-ben a virágzás végi csapadék miatt biztonsági kezelésben vizsgáltuk a készítményt. Mint a kémia kezelésnek, mint a Polyversumos kezelésnek a toxin szintje határérték alatt volt, viszont a Polyversum csökkentette leghatékonyabban ebben a kísérletben a DON szintet. A készítmény dózisa 0,1 kg/ha, viszont a kellő hatékonyság eléréséhez 300-400 l/ha vízzel kell kijuttatni.

    Napraforgóban szintén megmutatkozott a Sclerotinia sclerotiorum és a Alternaria spp. elleni hatékonysága hiszen ezek a gombák is az étlapján vannak a Pythium oligandrumnak. A hatékony védelem eléréséhez a kémia készítményekhez hasonlóan kétszeri kijuttatást javaslunk (8-10 leveles állapot és korai csillagbimbós állapot). Napraforgóban a gombaölőhatáson kívül az eredményekben a stimulálóhatás is megjelenik. Természetesen a maximális hozam eléréshez érdemes Bór alapú lombtrágyával kiegészíteni (pl.: Adob Napraforgó Repce).

    A 2016-os kísérletben a fungicid+lombtrágya kezelést 212 ha‑on, a Polyversum (2X 100g) 32 ha‑on, a Polyversum (2X 100g) + lombtrágya 12 ha‑on végezték. A 2017-es kísérletben a fungicid+lombtrágya kezelést 201 ha­‑on, a Polyversum (2X 100g) 128 ha‑on végezték.

    Az eredményeink azt mutatják, hogy a Polyversum egyszerre meg tud felelni a társadalmi elvárásoknak és a termelőket is támogatja a szigorodó elvárásoknak megfelelő minőségi termékek előállításában. Keressék honlapunkat, ahol megtalálják a Polyversum teljes felhasználási lehetőségeit.

    További információ:
    www.upl-ltd.com/hu

      -an összeállítás-
    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!