Heti fókusz: Élő algás készítmények és algakivonatok közötti különbségek a hatásmechanizmus tükrében

Agro Napló
A különbségekre partnercégeink szakemberei világítanak rá. A válaszokért kattintson!

A válaszokért kattintson:

Daoda Zoltán
AGRO.bio Hungary Kft.
Gecseg Andrea
Natur Agro Hungária Kft.
Nádudvari Éva
UPL Hungary

Daoda Zoltán (AGRO.bio Hungary Kft.) 

A nem élő algás, szárított alga biomassza termékeket, kivonatokat nagyrészt tengeri sárgamoszatokból1 vagy vörösmoszatokból2 állítják elő. Ennek fő oka, hogy a tengeri algák nagy mennyiségben állnak rendelkezésre a tengerparti apályzónákban, így nagy tömegben összegyűjthetők. Először talajokba forgatva alkalmazták ezeket a moszatokat, de később szárítva és kivonatként is kereskedelmi forgalomba kerültek mint lombtrágyák.  

A zöld mikroalgákból előállított élőalgás termékek tenyészthetők zárt rendszerben mindennemű biológiai és vegyi szennyeződés kizárása mellett. A késztermék nem tartalmaz szennyezőanyagokat, természetidegen anyagokat, mint például oldószermaradványt vagy hordozóanyagokat.4 A telepes tengerparti algákból készült kivonatok készítéséhez  szükséges fizikai- szárítás és kémiai műveletsorozat során ráadásul számos hasznos anyagot elveszt a termék, ami az előalgás terméknél nem fordulhat elő, mivel természetes és tartósítószermentes élő algatenyészet kerül kiszerelésre és forgalomba.5 Az ily módon előállított és forgalomba hozott termékek esetén az algatenyészet esszenciális vitaminok, ásványi anyagok és exopoliszacharidok mellett, az élő algás Algafix® kutatásokban kimért és az élő alga által folyamatosan termelt növényi hormonokat- citokinineket tartalmaz.6 Az algákban leggyakrabban előforduló citokininek öregedés gátló, juvenelitást fokozó hormonok, továbbá fokozott jelenlétük ellenállóvá teszi a növényt a kórokozókkal szemben.

Az élő alga hatóanyag tartalma részben sejten kívüli jellege okán a kijuttatás/felhasználás helyén a lomblevélen fokozatosan szívódik fel így hatása retard, tehát időben tovább is tart, mint egy algakivonat egyszeri hatása. Az Algafix® készítmény hatása 2x-es: egyrészt a termékben levő tápanyagokat, hormonokat hasznosítják a növények, másrészt a levelekre kijuttatott algasejtek pusztulása során jelentős – szintén hasznosítható - hormontartalom szabadul fel.

Az Albitech Kft., az ELTE Mikrobiológiai Tanszéke és az MTA ÖK Duna-kutató Intézet közös együttműködésében üvegházi és szántóföldi-esőmosta körülmények között scanning elektronmikroszkópiás felvételekkel igazolta, hogy az Algafix® algasejtjei - feltételezhetően a sejtfelszíni ragasztó hatású fehérje-poliszacharid komplexeik segítségével -  több héten át megtapadnak a levélfelületen és csak lassan esnek szét, miközben termelhetik és felszabadítják a növény által hasznosítható sejtanyagaikat és hormonjaikat.

1. ábra: Kiindulási és 9. napról származó pásztázó elektronmikroszkópos felvételek.

A szántóföldi és az üvegházi növények közt nem volt észlelhető különbség, így kijelenthető, hogy nem mosódnak le az Algafix® algasejtjei.

Irodalomjegyzék 1 https://agraragazat.hu/hir/a-termeszet-erejevel-shigeki/
https://www.impavidus-trade.com/termek/algomel-voros-alga-alapu-biostimulator/
https://www.maszol.ro/index.php/tech-tudomany/113946-zold-trutyi-barna-trutyi-mire-jo-a-tengeri-alga
4 https://albitech.hu/magyar-novenyvedelmi-tarsasag-novenyvedelmi-klub-nebih-budaors-2013-szeptember-02/
https://albitech.hu/tanulmany-az-algafix-lombtragya-hatoanyag-scenedesmus-obtisausculus-algatenyeszet-allategeszsegugyi-toxikologiai-hatasairol/
https://algaeurope.org/news/abstract_greipel_2016/

 

Szerzők: Dr. Kutasi József – Greipel Erika – Futó Péter - Daoda Zoltán

További információ:
agrobio.hu

Gecseg Andrea (Natur Agro Hungária Kft.)

A növények életciklusa a megfelelő tápanyaghasznosítás mellett nagyrészt a fotoszintetikus folyamatokra épül, ahol a levegő szén-dioxid-tartalmából a napfény energiájának felhasználásával szerves vegyületeket hoznak létre enzimrendszereik segítségével. A magasabb rendű növények mellett ezzel a tulajdonsággal az alacsonyabb rendű növények, mint például a zöld algák, barna- és vörös moszatok, és a cianobaktériumok (másnéven kék algák) is rendelkeznek.

A mezőgazdasági jelentőségük pont abban rejlik, hogy az egysejtű algákkal gyakorlatilag minden olyan szerves vegyületet meg lehet termeltetni, aminek előállítására a magasabb rendű növények is képesek, viszont csak lassabb vagy költségesebb módon. A mikroalgákban előforduló anyagcseretermékek nagy gazdasági jelentőségűek, ilyenek például az aminosavak, fehérjék, zsírsavak, vitaminok, fitohormonok, mint növekedést szabályozó anyagok.  Néhány esetben termelhetnek antibiotikumokat és enzimeket is.

A mezőgazdasági hasznosítás vagy az élelmiszeripar számára a mikroalgákat kétféle módon állítják elő: nyitott termesztőberendezésekben, vagy zárt foto-bioreaktorokban szaporítják fel őket.

Mindkét esetben lényeges a csekély rétegvastagság, amely jobb átvilágítottságot és nagyobb sűrűségű, így gazdaságosabban előállított szuszpenziót eredményez. Megfelelő hőmérséklet és  fényintenzitás mellett tápanyagadagolással maximalizálható a hozam és a gazdasági jelentőségű anyagcseretermékek mennyisége.

A mikroalgák anyagcseretermékeinek hasznosítása alapvetően kétféle módon történhet.

Az egyik, hogy a hatásos molekulákat kivonják a biomasszából és azonosítás után alkalmazzák. A másik, hogy az algatörzsek tömegtermesztése után a hasznos bioaktív anyagokat tartalmazó biomasszát közvetlenül felhasználják.

Számos kutatást végeznek a mai napig arra vonatkozóan, hogy élő algás készítmények vagy az algakivonatok hasznosabbak-e a biostimulátor-hatás szempontjából.

 A mikroalgák bioaktív anyagai többnyire az algasejtekben halmozódnak fel, de a tápközegbe, illetve a környezetbe is kikerülnek az anyagcseretermékeik. Ezért lényeges szempont élő algás levéltrágyázásnál, hogy az algasejtek beltartalma mellett az anyagcseretermékeket is tartalmazza a késztermék. Számos tanulmányt közöltek arról, hogy a hatásos vegyületek termelése a szaporodási fázistól és a környezeti feltételektől függ. Tehát a hatásos vegyületek termelését optimalizálni kell, ez az élőalgás biostimulátorok gyártásánál a fő termékfejlesztési szempont.

Algakivonat készítésénél az extrahálás módja jelentősen befolyásolja a kivonat biológiai hatásosságát. Az eljárással a növények számára hasznosítható vegyületek száma jelentősen csökkenhet.

A témával a korábbi években is sokat foglalkozott az agrármédia. Éppen ezért lényeges újra kiemelni, hogy az algatartalmú készítmények használhatóak a termés minőségének, hozamának javítására. Jó hatással bírnak a növényi ellenállóképesség támogatására, erősítik a toleranciát az abiotikus és biotikus stresszhatásokkal szemben. A növények növekedésének, fejlődésének szabályozásában az algák által termelt aminovasak, vitaminok és növényi hormonok is szerepet játszanak.

Az algaszuszpenziót a növények levelére juttatva a növény - mint saját szervezetéhez is megtalálható anyagokat - könnyen hasznosítja, ezáltal képes lesz arra, hogy jobban és egészségesebben fejlődjön. A növényi sejtdifferenciálódást, termésképzést segíti. A növénynél pótolja a hiányban lévő tápanyagokat (cukrokat, aminosavakat, szervetlen tápelemeket). Támogatja a hiányzó tápelemek vagy nyomelemek felvételét a levélfelületen keresztül. A fotoszintetikus aktivitás fokozásával a zöldtömeg képződése, a növény vitalitása és stressz-toleranciája növekszik. Az algákkal kapcsolatosan lényeges szempontot jelentenek a mennyiségen túl a minőségi javulás megnyilvánulásában mutatkozó megfigyelések.

Fontos még kiemelni, hogy az élő algák a nagy szervesanyag-mennyiség előállítása közben az üvegházhatású gázt, a szén-dioxidot használják fel, helyette oxigént bocsátanak ki, tehát használatukkal a klímaváltozás negatív következményei is mérsékelhetőek. Emellett a kivonatok készítésére fordított plusz energia és technológia sem terheli a környezetet.

Az algák felhasználása abból a szempontból is ígéretes, hogy a természetes alapú, biológiailag aktív anyagok segítségével kihasználhatók és felerősíthetők a növényekben rejlő önszabályozó mechanizmusok, önsegítő folyamatok.

A Natur Agro Hungária Kft. által kifejlesztett és forgalmazott Natur Plasma "T" egy élő algákat, és azok hasznos, szerves eredetű végtermékeit tartalmazó biostimulátor, amely azon túl, hogy táplálékként szolgál a növényzet számára, regeneráló hatással is rendelkezik. Szerves összetevőinek köszönhetően teljes mértékben hasznosul, hatása gyors és eredményes. Nem csak tápanyagokat pótol, de megerősödésre, növekedésre is készteti a gyökérzetet és a növényi zöldtömeget. A termékcsalád hosszú évek óta a cég által ajánlott lombkezelési technológia egyik fő pillére – hatékonyságát partnereink ezrei tapasztalhatják évről évre.

További információ:
www.naturah.hu

Nádudvari Éva (UPL Hungary) 

Globalizálódó világunkban egyre fontosabbá válik a megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszer előállítása, amely mellett az állattenyésztés és sok esetben egyes ipari ágazatok alapanyagait is elő kell állítani.

A fejlett régiókban egyre nő az igény az egészséges, környezettudatos módon előállított termékek iránt, csakúgy, mint a mezőgazdasági eredetű, megújuló energiaforrások iránt is. Ezen igények oda vezetnek, hogy folyamatosak a fejlesztések a növénynemesítés terén a fajták genetikai potenciáljának növelése érdekében, de számos termesztéstechnológiai fejlesztés történik abból a célból, hogy a maximális genetikai potenciál a termesztés során elérhetővé váljon

Az algakivonat-alapú biostimulátorok kutatásának és fejlesztésének meghatározó vállalata a UPL (Goëmar Laboratories S.A.) Franciaországban, ennek köszönhetően a UPL egyre fontosabb szereplőjévé válik a biostimulátor készítmények európai és magyarországi piacán. Mivel cégünk algakivonatok gyártásával foglalkozik, ezért cikkünk ezek előnyeinek taglalásával foglalkozik.

Az Ascophyllum nodosum algát a francia gazdálkodók már évszázadok óta használták földjeik termőképességének fenntartására, javítására.  Bár hatását nem ismerték, de a gyakorlatban látták a talajba közvetlenül bedolgozott alga jótékony hatását. Azóta már tudjuk, hogy a tengeri alga, egyedülállóan nagy mennyiségben tartalmaz olyan szerves molekulákat (elicitorokat), amelyek a növényben számtalan fontos élettani folyamattal kapcsolhatók össze, így a növényi sejt anyagcseréjével, a növények növekedésével, a termésképzéssel, illetve a betegségek és stresszhatásokkal szembeni védekezési reakciókkal. Ezeknek a vegyületeknek a jelentőségét felismerve került megalkotásra a Physio Activator Technológia, azaz a PATTM technológia.

A PATTM technológia hatása a növény táplálkozás-élettani folyamataira és az ásványi anyag-felvételére

A GA142 algakivonat bizonyítottan hatással van a növények ásványi­anyag-felvételére. Hatására egyes tápelemek felvétele megnő.

A tápelemek nagyobb mennyiségben történő felvételét lehetővé tevő mechanizmusok:

  • a megnövekvő nitrogén-felvétel a növény nitrát-reduktáz enzimrend­szerének aktiválásán alapul, amelyre az algakivonat mannitoltartalma hat. Hatására növekszik a nitrát átalakulása és elszállítása a gyökerek­ből, amely folyamatok együttesen lehetővé teszik a nitrogén fokozott felvételét. A növény növekvő nitrogéntartalma a klorofilltartalmat is kedvezően befolyásolja, amely hatással van a fotoszintézis mértékére és intenzitására
  • a talaj ásványi foszfortartalma a gyökerek foszfatáz-enzimeinek hatására válik felvehetővé. A kezelt növények esetében az enzim kibocsátása a gyökereket körülvevő talajrétegekbe megnő, amely lehetővé teszi a fokozott foszforfelvételt.
  • a növény az életfolyamatokhoz szükséges vas felvételét a vas-reduktáz enzim termelésével biztosítja. A kezelés hatására a gyökér enzimkibocsátása megnő, ami különösen lúgos talajokon növeli meg a felvehető vas-ionok mennyiségét a vas-komplexek bontásával.

A PAT TM technológia által a gyakorlat számára nyújtott előnyök

  • a növényi tápanyagfelvétel fokozásával a kijuttatott műtrágya haszno­sulása javul
  • a jobb tápanyag-hasznosulás és intenzívebb fotoszintézis miatt nő a ter­més mennyisége
  • a terméskötődésre kifejtett hatásával a technológia javítja a terméskötő­dés mértékét, pozitívan befolyásolja a termés betakarításkori minőségét
  • az életfolyamatok befolyásolásával segít a kezelt növénynek az esetle­ges stresszhatások leküzdésében, így javítja a termésbiztonságot.

A folyamatos termékfejlesztés eredményeképpen cégünk, a UPL egyre szélesebb termékkínálattal jelenik meg, illetve egyre fejlettebb termékekkel szolgálja a minőségi mezőgazdasági termelést. A PAT TM technológián alapuló UPL készítmények közül már bizonyított a termelőknek a MULTOLEO (napraforgó, repce, szója), a FORTHIAL (kalászosok) és a TONIVIT (őszi vetésű kultúrák), a Goëmar BM 86 (alma, szőlő ültetvény). A Zeal a legújabb készítmény a sorban, amelyet kifejezetten a kukorica igényeihez igazodva fejlesztettünk ki.

További információ:
hu.uplonline.com

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!