Heti fókusz: Az időzítés fontossága a búza tápanyag-ellátásában

Agro Napló
A jó időzítés az egyik alapvető feltétele annak, hogy a kijuttatott tápanyagok összhangban legyenek a növény igényeivel. Mindez összefügg a növény tápanyag-felvételi dinamikájával és fizikai-fiziológiai állapotával, amelyet pedig az időjárási és egyéb stressztényezők befolyásolnak. A válaszokért kattintson!

Az időzítés fontossága a búza tápanyag-ellátásában

A válaszokért kattintson!

Andrei Buznea
Borealis L.A.T Hungary Kft.
Szili Martin
Natur Agro Hungária Kft.
Tóth Milena
Yara Hungária Kft.

Andrei Buznea (Borealis L.A.T Hungary Kft.) 

A kalászos növények tápanyag-utánpótlása során kétségtelenül a tavaszi fejtrágyázásoknak van a legnagyobb szerepe. A magasabb termésátlagok elérésére irányuló elvárások miatt az őszi alaptrágyázás is szükséges. Egy megfelelően elvégzett őszi COMPLEX alaptrágyázással, biztosítjuk a megfelelő alapot a növények fejlődéséhez.

Ha növényeink számára nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségű foszfor, kisebb gyökértömeget fejlesztenek, ezáltal a víz- és tápanyagfelvétel hatékonysága csökken. Kálium hiányában pedig növényeink érzékenyebbé válnak mind a téli fagyokkal, mind a betegségekkel szemben.

Az őszi búza foszforigénye a tenyészidő elején a legfokozottabb, amikor is a gyökér fejlődését és a bokrosodást segíti. Később a szemképződésben jelentős a hatása.

A búza a tenyészidőben a foszfort az alábbi ütemben veszi fel:

  • szárbaindulásig 50 %
  • virágzásig 90 %
  • érésig 100 %

A búza káliumfelvétele a vegetáció elején a legnagyobb, ami a szárbaindulásig tart. A későbbiekben fokozatosan mérséklődik a felvétel, a virágzás után pedig már kálium leadás van.

Az ősszel kijuttatott nitrogén mennyiségét az elővetemény és a szármaradvány mennyiségének ismeretében kell meghatározni. Nagy tömegű szármaradvány mikrobiológiai bontásához, valamint ha az előző kultúra magas termése a talaj tápanyagkészletét kizsarolta, célszerű magasabb őszi nitrogénmennyiség kijuttatása.

Termesztett növényeink közül a búza reagál legérzékenyebben a nitrogénre, mely elsősorban a búza vegetatív tömegének kialakításában jelentős, főleg a bokrosodás és a szárba indulás fázisában. Azonban a kalászkezdemény kialakulása már a bokrosodás alatt megindul, tehát már ebben az időszakban eldől a várható termés mennyisége. A kalászkezdemény fejlődéséhez szükséges tápanyagokról folyamatosan gondoskodni kell, a bokrosodás fázisában fellépő nitrogénhiány később nehezen pótolható. Ősszel tehát mindenképpen javasolt 30-50 kg nitrogén hatóanyag kijuttatása, különösen, ha sok szármaradvány maradt a területen. A fennmaradó mennyiséget tavasszal, lehetőség szerint több alkalommal, megosztva juttassuk ki.

Nitrogén tavaszi kijuttatás 

Száraz tavaszon elegendő a két részlet, csapadékos időben három részletben kell kiadni

  • 50-60%-át a számított dózisnak a tél végén, a tavasz elején a bokrosodás elősegítésére
  • 20-30%-át a számított dózisnak a szárbainduláskor áprilisban (szárszilárdítás)
  • 10-20%-át a számított dózisnak (max 30 kg/ha N) kalászhányás idején májusban a minőség javítására.

Olyan területeken, ahol a talaj foszfor-és káliumtartalma közepes, vagy annál jobb, költséghatékony és egyszerű megoldást jelenthet a COMPLEX 15/15/15 +8SO3+Zn összetételű NPK-műtrágya, ahogy azt kísérleteink is bizonyították.

Az 1. grafikonon 18 búza kísérlet átlaga látható. Év: 2020, 2021 Kultúra: őszi búza. Helyszín: 18 szántóföldi kísérlet átlaga (Bulgária, Románia, Magyarország)

Felhasznált termékek: NAC 27 N (MAS), COMPLEX 15/15/15 + 8SO3+Zn

Kísérlet célja

A foszfor- és káliumtrágyázás fontos a talaj termékenységének megőrzése szempontjából. A kísérletben az NPK-alaptrágyázásnak az őszi búza termésére gyakorolt hatását vizsgáltuk.

Műtrágya kezelések

  • Teljes nitrogén mennyiség (N): 165 kg/ha (hatóanyag)
  • Őszi alaptrágyázás: 200 kg/ha COMPLEX 15/15/15 +8SO3+Z
  • 1. tavaszi fejtrágyázás: 250 kg/ha NAC 27 N
  • 2. tavaszi fejtrágyázás: 250 kg/ha NAC 27 N
  • NPK-val kijuttatott kén (S): 15 kg/ha (hatóanyag)

Eredmények

  • Az NPK-műtrágyával történő alaptrágyázás egyértelműen növeli az őszi búza termésmennyiségét a csak nitrogénnel való trágyázáshoz képest
  • A foszfor- és káliumtrágyázás segít fenntartani a talaj termékenységét

A növények fejlődése szempontjából legfontosabb a harmonikus tápanyagellátás.

A Borealis L.A.T mérnökei kifejlesztették a NutriGuide®-ot, egy digitális tápanyag- utánpótlás tervező webalkalmazást, amely kiszámolja a kívánt termésátlaghoz szükséges összes tápanyagot, javaslatot ad a kijuttatás idejére, és a legjobb Borealis L.A.T termékeket ajánlja.

Összefoglalva: Búza alá feltétlenül juttasson ki NP/NPK-műtrágyát! A Borealis L.A.T a következő költséghatékony, kiemelkedő minőségű és kiváló szórásképpel rendelkező termékeit javasolja: COMPLEX 15/15/15 +8SO3+Zn, COMPLEX 14/10/20 +10SO3, COMPLEX 20/20 +7SO3+Zn. Műtrágyáink foszfortartalmának 80%-a és káliumtartalmának egésze vízben oldódó, így azonnal a növények rendelkezésére áll, biztosítva ezzel a gyors és erőteljes kezdeti fejlődést.

Szili Martin (Natur Agro Hungária Kft.) 

 

Az egyik legösszetettebb tápanyag-utánpótlással termeszthető növény az őszi búza. Két fő műtrágyázási időszakra bonthatjuk a kultúránk életét: őszire és tavaszira. Az őszi periódusban két fontos ciklust érdemes szem előtt tartani: az egyik a vetés előtti időszak, mely már az elővetemény tarlójának szárbontásával elindul. Ez a folyamat kihatással van az őszi gyökeresedésre is, ekkora nagy szüksége van a növénynek mobilizálható tápanyagokra. A szárbontás egy időre csökkentheti az elérhető tápanyagok mennyiségét, ezért szükséges ezt a folyamatot felgyorsítani, valamint támogatni egyes mikrobiológiai készítményekkel.

A tarlómaradványok lebomlását ugyanis hatékonyabbá tehetjük, ha olyan mikrobákat juttatunk a talajba, amelyek nagy mennyiségű cellulóz- és lignocellulóz-lebontó enzimet termelnek, másrészt biztosítani kell a cellulózbontás nitrogénigényét is, ezért - a cellulózbontók mellett - nitrogénfixáló baktérium kijuttatása is ajánlott, amely a tarlóbontás során biztosítja a folyamathoz szükséges nitrogént is.

Ehhez ideális lehet Natur Micro "T" nevű termékünk: egy környezetbarát, koncentrált mikrobiológiai talajoltó, mely a talaj természetes mikroflórájában természetes módon is előforduló baktériumokat és gombákat tartalmaz, ezek cellulóz- és ligninbontó képességüknél fogva hatékonyan bontják el a betakarítás után visszamaradt szár- és gyökérmaradványokat. Az oldatban Trichoderma gombatörzsek is találhatók.

Másik fontos időszak a vetést követő periódus, mikor a télállóság elérése az elsődleges cél. Ezt segíteni tudjuk egyes mikro- és makroelemek kijuttatásával. A megfelelő időpont megválasztásánál szem előtt kell tartani a felhígulás kockázatát a növény sejtjeinek esetében.

A télből kijövő egészséges növénykultúránkat minél tovább a vegetatív élet szakaszban kell tudnunk tartani, növelve ezzel a bokrosodás időtartamát, valamint elérve a legtöbb kalász nevelésre alkalmas elágazást. A tavaszi műtrágyázás időpontját nagyon sok minden befolyásolja, a szilárd műtrágyáknál ez eső a legmeghatározóbb tényező, kevésbé számít azonban a folyékony műtrágyák, valamint lombtrágyák esetében. Többszöri, illetve egyszeri kijuttatást is választhatunk búzánk tápanyag-utánpótlására, azonban az a legfontosabb, hogy tudjuk, mi a legfőbb szükséglete a növénynek. Cégünk ezért ajánlja a levélanalízist az induló, de akár már a végső stádiumhoz közeledő növény esetében is. Szolgáltatásunk segítségével pontosan megállapítható, milyen tápanyagokból szenved hiányt az állomány, így lehetőségünk nyílik célzott, hatékony kezelést biztosítani. Korai fázisban a növény teljes tápanyagszükséglete optimalizálható, míg később még egy nagyfokú beltartalom-növelést is el tudunk érni.

A Natur Agro Hungária lombkezelési technológiájában különös szerepet tölt be az élő algákat tartalmazó Natur Plasma "T" koncentrált biostimulátor. A szervesanyag tartalmú lombtrágyáktól eltérően a biostimulátorok nem a növény közvetlen tápanyag-ellátottságát javítják, hanem a bennük lévő bioaktív anyagok (pl. hormonok, vitaminok, aminosavak) a növénybe jutva segítik a növények harmonikus fejlődését. Támogatják a fejlett gyökérzet és markánsabb zöldtömeg kialakulását.

Natur Active komplex lombtrágyánk azokat a fontos makro-, mezo-, és mikroelemeket tartalmazza, melyek meghatározóak a növények fejlődésében, MONO-adalékaink pedig megnövelt dózisban tartalmaznak egy-egy tápelemet, mellyel az állománykezelések a már említett levélanalízis eredményei alapján kiegészíthetők, megfelelő alkalmazásukkal a kezelés célzottá, még hatékonyabbá válik.

Kísérleteink is mutatják, hogy mind talaj-, mind lombkezelési technológiánk pozitív hatással van a terméshozamra

A technológiánk segítségével elért eredményeket megismerheti kísérleti kiadványunkból.

Talajkezelő készítményeink használata AÖP-ben is támogatott, két pontot ér!
Ha termékeink felkeltették érdeklődését, keresse tanácsadóinkat!

Tóth Milena (Yara Hungária Kft.) 

A megfelelő tápanyagot, a megfelelő arányban, a megfelelő időben és a megfelelő helyen (angol nyelvű szakirodalomban 4R néven említett rendszer (right source of nutrient, at the right rate, at the right time, and in the right place) alkalmazva biztosíthatjuk hogy a növény számára szükséges tápanyagok összhangban legyenek a növény igényeivel. Mindez szép és jó, de elég csak az idei évre gondolnunk és láthatjuk, hogy az időzítés – akár a vetés ideje, talajmunkák, növényvédelmi kezelések, tápanyagkijuttatás stb.- leginkább a csapadék időzítésén múlik.

Az időjárástól nem függetleníthetjük magunkat, de folyamatosan törekedni kell rá, hogy a tápanyag-utánpótlás szinkronban legyen a növény tápanyag-felvételi dinamikájával és fizikai-fiziológiai állapotával. Ennek a fontossága egyrészt az, hogy a növénynek vannak olyan kritikus fenológiai állapotai, amikor „extra” igénye van bizonyos tápelemből, másrészt vannak olyan fejlődési stádiumok, amikor a termés mennyiségére és minőségére pozitív hatást érhetünk el, harmadrész vannak olyan helyzetek, pl. hőmérsékleti anomália, vagy stressz, amikor szintén hatékony lehet egy jól időzített tápanyagkijuttatás.

A búza tápanyag-ellátásának első lépése az alaptrágyázás. Az időzítésnél itt sokkal nagyobb jelentősége van a mit és mennyit kérdésre adott válasznak. Az egyöntetű, gyors keléshez a jó minőségű vetőmagon kívül tápanyagra is szükség van. A Yara ehhez ajánlja a komplex, melegen granulált, mezo- és mikroelemekkel kiegészített YaraMila család műtrágyáit. Ezek közül kiemelném a 16-27-7 összetételt, amely egyszerre biztosítja a szükséges nitrogén és foszfort, valamint frissíti a kálium-ellátottságot. Az időzítés szempontjából az alaptrágya fontos tulajdonsága a vízoldékonyság. Ez minél jobb, annál nagyobb az esély, hogy a szűkös talaj-vízkészlet és csapadék ellenére is hatékonyan biztosítják a tápelemeket. A Yara komplexek kiváló vízoldékonysággal rendelkeznek.

Mindig nagy kérdés a nitrogén kijuttatása, mennyisége és időzítése. Az őszi kijuttatásra 30-50 kg/ha a javasolt mennyiség a talaj tápanyag-ellátottságától és az előveteménytől függően vetés előtt. A nitrogénnek végig rendelkezésre kell állnia a növekedési ciklus alatt a jó terméshozam eléréséhez. A nitrogén az a tápanyag, amely a leginkább és leggyakrabban korlátozza a termést. A N ellátás biztosítása összetettebb, mint a többi tápanyagé, mivel szoros kapcsolat áll fenn a növények növekedése, a nitrogénellátás és a talajban rendelkezésre álló talajnedvesség között. Ez különösen fontos a száraz időjárási viszonyok között.

Az enyhe ősz indokolttá tehet egy kisebb adagú N fejtrágyázást. Mivel a hektáronkénti növények száma, a növényenkénti kalászok száma, a kalászonkénti emeletek száma a bokrosodás végéig eldől, ezért az intenzív vegetatív növekedéshez és az erős lombfelület biztosította fotoszintetikus aktivitáshoz meg kell adnunk minden támogatást. A N hiányos növény satnya, vontatottan növekedik. A kis levelek kevesebb fényt hasznosítanak, a sárga levelekben kevesebb a klorofill. A tavaszi N kijuttatás időzítése az utóbbi 2-3 évben csak a csapadék érkezésén múlik. Ez alól a folyékony N-t használók sem függetlenedhetnek, mert a hatékonysághoz szükség van bemosó csapadékra.

Mivel a növényt alapvetően a gyökéren keresztül tápláljuk, fontos az ép, egészséges, fejlett gyökérzet. Ebben segít a foszforos lombtrágyázás, melyhez a YaraVita Zeatrel, vagy YaraVita KombiPhos termékeinket ajánljuk 1-2 l/ha dózisban. A 440 g/l foszfor mellett káliumot, magnéziumot és a terméktől függően mangánt és cinket tartalmaznak. Ezt a kezelést késő ősszel, vagy kora tavasszal javasolt elvégezni. A lombon keresztül kijutatott foszfor hatékonyságát növeli, hogy azonnal felvehető, nem befolyásolja a talaj hőmérséklete, pH-ja. A foszforhiány tünetei a búzában általában nem specifikusak és nehezen diagnosztizálhatók. Mivel a foszfor a sejtosztódáshoz szükséges, a növények lassabban érik el az egyes növekedési szakaszokat. Ezek a növények hajlamosak több erőforrást fordítani a gyökérnövekedésbe, mint a hajtásnövekedésbe több foszfor után kutatva. A foszforhiány csökkenti a vízfelhasználás hatékonyságát és az aszálytoleranciát. Ezen termékek nem a YaraVita Gramitrel helyett szerepelnek a javaslatunkban, hanem a gyengébb állományok erősítésére.

A lombtrágyázás hajnalán még csak kiegészítő tápanyagutánpótlási szerepet szántak ennek a technológiai elemnek. Mára már számos előnyét tapasztalhatjuk, leginkább a mikroelempótlásban, stresszoldásban és kondicionálásban. A lombtrágyázás időzítése egyszerű: ma – ismerve az állományt, a területet, a fajtát- eldönthetjük, hogy holnap kell-e. Ma leginkább a szántóföldi műveletek logisztikája határozza meg az idejét, ami néha eltér attól, amit és amikor a növény igényel. Ennek „kivédésére” az egyik leghatékonyabb eszköz olyan lombtrágyát választani, amely hosszú tartamhatással bír. A YaraVita lombtrágyák 60-90 nap hatástartammal rendelkeznek. A speciális formulációnak köszönhetően folyamatosan biztosítják a tápanyagellátást.

A Yara műtrágyák és lombtrágyák mögött álló termék- és technológiafejlesztés biztosíték arra, hogy a kijuttatott tápanyagok megfelelő időzítésével hatékonyan hozzájáruljanak a termésbiztonsághoz, termés mennyiséghez és minőséghez. A termékekről, technológiai javaslatainkról, szaktanácsadóink elérhetőségéről bővebb információt a www.yara.hu oldalon talál.

  -an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!