Heti fókusz: Amikor a repcefajta-választás fókuszában az olajtartalom áll

Agro Napló
A repce fontos értékmérő tulajdonsága a feldolgozóipar részéről premizált magas olajtartalom, amely a múlt heti összeállításban boncolgatott termésbiztonsági követelményekhez hasonlóan magas szintű genetikai követelményeket támaszt. Fejlesztőket, technológiai szakértőket kérdeztünk arról, hogy milyen potenciáloknak kell teljesülni akkor, ha a fajtaválasztás fókuszában az olajtartalom áll?

Amikor a repcefajta-választás fókuszában az olajtartalom áll

A hozzászólásokért kattintson!

Pálffy András
RAPOOL
Benkő András
RAGT Vetőmag Kft.
Rácz Béla
Pioneer
Szundy Péter
Bayer Crop Science

Pálffy András (RAPOOL Hungária Kft.)

Az olajtartalom a termésmennyiség mellett a másik legfontosabb értékmérője egy jó hibridnek. A terméshozam fokozódásával egyenes arányban az olajhozam is emelkedik. A RAPOOL, amelyet a több mint 100 éve folyamatos nemesítési tevékenységében egész Európában több más cég és kutatócsoport is segít, figyelembe veszi a magokban található olaj arányát is, ami hatványozott hatással van az a feldolgozók által kinyerhető olajhozamra. Nem véletlenül váltunk piacvezetővé Magyarországon sem, ahol 2017 őszén már minden negyedik hektáron RAPOOL-repcét vetettek.

A megfelelő olajtartalom és a jó minőségű olaj eléréséhez nélkülözhetetlen a hibridekhez ajánlott technológia betartása, amiben a RAPOOL szintén folyamatos támogatást nyújt, és végigkíséri a termelőt az egész szezonban. Az ajánlott mértékű tápanyagellátás kulcsfontosságú, ezen belül a harmonikus nitrogén-utánpótlás, mivel a túl sok nitrogén kedvezőtlenül hat az őszi káposztarepce olajtartalmára. A hektikus időjárási körülmények miatt a növényeket érő stresszhatások szintén csökkentik az olajtartalmat. Nem elhanyagolható módon az olaj minősége is romlik a növényt érő aszálystressz következtében. Mivel a RAPOOL cég kizárólag a repcére koncentrál – hiszen a repce a hivatásunk –, nemesítőink számára kiemelt prioritást jelent olyan hibridek fejlesztése, amelyek képesek alkalmazkodni napjaink környezeti kihívásaihoz. A DARIOT hibrid jól reagál a nyár elején fellépő aszályos időjárás okozta stresszhatásokra. Erőteljes gyökérfejlődésének köszönhetően a DALTON nagy szárazság idején is képes a talaj mélyebb rétegeiből nedvességhez jutni, ezzel is elősegítve a kiegyensúlyozott tápanyag-felhasználást.

Az okszerű növényvédelem, a becők egészségesen tartása nélkülözhetetlen a magok optimális fejlődéséhez és kitelítődéséhez. A becőkön megjelenő kórokozók ugyan szemmel látható károkat nem okoznak, ám képesek értékes asszimilátumokat elvonni a terméstől, gátolva a magok súlygyarapodását, és a kinyert olaj minőségét is rontják. A tavaszi gombaölő szeres kezelés, az okszerűen elvégzett virágzásvédelem – amely a szklerotínia fertőzését állítja meg – mellett a modern hibridek kórtani adottságai, az RLM7-es fómarezisztencia hozzájárul ahhoz, hogy a növények a lehető legtovább a táblán maradjanak. Egyes hibridekben, mint például a DARIOT, a deszikkálás elhagyható, hiszen megkésett betakarítás esetén is nagyon kicsi a kipergési veszteség. Ennek köszönhetően a repcemagok természetes módon érnek be, ami javuló beltartalmi tulajdonságokat eredményez, kihasználva a magokban rejlő genetikai potenciált.

Ha további kérdése lenne a hibridekkel kapcsolatban, keresse bátran a területileg illetékes kollégánkat!

Az őszi káposztarepce virágzásvédelméről többet is megtudhat, ha az alábbi linkre kattint:
https://www.youtube.com/watch?v=-edUeTaDUvA&index=57&list=UUVFzSYAPIQvQxjdA6cfVVhg

További információ:
www.rapool.hu

Benkő András (RAGT Vetőmag Kft.) 

A címben szereplő „fajtaválasztás” szó fogalomként belénk rögzült, ugyanakkor mára már, köszönhetően az elmúlt 15-20 év nemesítői munkának, inkább csak hibridválasztásról beszélhetünk.

A nemesítők munkájuk során sok-sok tulajdonságra kénytelenek fókuszálni, melyek közül a legfontosabbak a termés nagysága, és biztonsága. Ugyanakkor, mivel a repcét első sorban az olajáért termesztjük, az olajtartalomnak, illetve a termés nagyságával összefüggésben a hektáronkénti olajtermésnek óriási a jelentősége. Az olajtartalom ráadásul egy genetikailag jól meghatározott tulajdonság, emiatt a jó hibrid kiválasztása nagy jelentőséggel bír, mert akár 6% különbség is lehet a hibridek között.

Mivel a repce felvásárlás során egyre több helyen alkalmaznak bonifikációt, ezért a magas olajtartalom elengedhetetlen a termelés maximális gazdaságosságának eléréséhez. Az RAGT nemesítés egyik kiemelt célja az átlagosnál magasabb olajtartalom elérése.

Az RAGT megalkotta a hatékony repce hibrideket! Egyes RAGT hibridek olajtartalma 5%-al magasabb a kereskedelmi normánál.

Az olajtartalom növekedése a repcemagban:

70 nappal a virágzás után a mag eléri maximális olajtartalmát.

Habár az olajtartalom genetikailag meghatározott tulajdonság, a környezeti tényezők és a technológia nagymértékben befolyásolják a tulajdonság fenotípusos megjelenését.

A környezeti tényezők közül elsőként a talajadottságokat kell említeni. A kilencvenes évek előtti megítélés szerint a repce a gyengébb termőtalajok növénye volt. Az elmúlt két évtizedben azonban bebizonyosodott, hogy a jó termőképességű talajokon lehet nagy terméseket elérni.

Másik fontos környezeti tényező a klíma, a csapadék, és a hőmérséklet. A repce inkább a hűvösebb csapadékosabb klímán érzi jól magát, de termeszthető országunk egész területén.

Itt kell azonnal említeni az egyik legfontosabb technológiai elemet, a talajművelést, ugyanis kellően mély, vízmegőrző talajmunkával tompíthatjuk a csapadék relatív hiányát.

Az olajtartalom másik nagyon fontos technológiai tényezője a növények kiegyensúlyozott táplálása. Ezen belül is a kén a legfontosabb elem, mely központi szerepet játszik a zsírsavak szintézisében, valamint nagy szerepe van a fehérjéket alkotó esszenciális aminosavak képzésében. A kén korábban jelentős mennyiségben került a levegőbe a háztartásokban és az iparban eltüzelt szén, és fa tüzelésével, ám mára ez megszűnt, így a növény által kivont 40-70 kg ként pótolni szükséges. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a talaj-, illetve a növény vizsgálatokra alapozott tápanyaggazdálkodási terv készítését.

Adony 2018

Az olajtartalom csökkenésének lehetséges okai:

  • kiegyensúlyozatlan túlzott nitrogén ellátás
  • aszály
  • egészségügyi állapot (betegségek, kártevők hatása)
  • a gyökérzet fejletlensége, melyet a megfelelő mélységű talajműveléssel előzhetünk meg (a főgyökér legalább 15 cm hosszú legyen)
  • érés közeli hosszan tartó esőzés

Amennyiben a környezeti, és a technológiai elemek is kedvezőek, akkor az RAGT hibridjeitől, a 4-5 t/ha (vagy e feletti) magtermés mellett az alábbi olajtartalmakat várhatjuk el:

CUZZCO 47-49 %  
TREZZOR 46-48 %  
RGT JAKUZZI  47-49 % ÚJ
RGT GAZETTA 46-48 % ÚJ
ARAZZO 46-48 %  
BONANZA 47-49 %  
MANZZANA 47-49 %  

A lista alapján látható, hogy az RAGT hibridek bármelyikét is választjuk, nem kell kompromisszumot kötnünk az olajtartalom tekintetében akkor sem, ha más tulajdonságokat is figyelembe akarunk venni a fajtaválasztásban.

TREZZOR Perkáta 2017

Válassza Ön is az RAGT hibridjeit!...mert: RAGT a másik út a sikerhez!

További információ:
www.ragt-vetomag.hu

Rácz Béla (Pioneer) 

A repcéknek két fő értékmérő tulajdonsága van: olajtartalom és termésmennyiség. Az elérhető árbevételt a termés mennyisége és az olajtartalom határozza meg. Ez utóbbi olyannyira fontos tulajdonság, hogy a feldolgozóipar hajlandó prémiummal jutalmazni a magas olajtartalmat. Az olajtartalom növelése közvetlen haszonnal jár a termelők számára is a termény bonifikációs értékesítésén keresztül, ezért a repcék olajtartalmának növelése a Pioneer nemesítési programjának egyik kiemelt célja.

Június végén, a cikk írásakor már elkezdődött  a repcebetakarítás. A Pioneer kísérleteit is elkezdték learatni  Partnereink , lassan pedig kiderül, hogy a különböző hibridek hogyan is szerepelnek. Kísérleteinkben beállított hibridjeinkből mintákat veszünk a betakarítás időpontjában olajtartalom-mérés és elemzés szempontjából.Í minden hibridünkről megfelelő mennyiségű és megbízható adat áll rendelkezésünkre.

 A Pioneer nemesítése már évek óta csak a hibridekre koncentrál, ezért minden erőforrásunkkal azt a célt szolgáljuk, hogy egyre nagyobb termőképességű és magasabb olajtartalmú hibridek kerüljenek a piacra a MAXIMUS®, termékkörben. A Pioneer MAXIMUS® hibridek iránti kereslet évről-évre növekszik, mert egyre több termelő számára válik világossá, hogy ezekkel a hibridekkel nagyobb jövedelmet tudnak realizálni.  A PX113 a legnagyobb termőképességű MAXIMUS®  hibrid jelenleg a piacon . A korábbi Pioneer MAXIMUS® hibrideknél robusztusabb megjelenésű, több elágazást tartalmazó hibrid. Fontos tudni róla, hogy a Fóma ellen rezisztens,mert tartalmazza az Rlm7-es gént. Egyéb kórtani tulajdonságai is nagyon jók, külünösen a szklerotínia ellenállóságát lehet kiemelni. A PX113-nak gyorsabb a tavaszi újraindulása is, korábban virágzik mint a többi Pioneer MAXIMUS® hibrid. Olajtartalma is egészen magas, ezért olajprémiumra is számíthatunk a választásával.

A Pioneer MAXIMUS® repcehibridek számos előnye idén is extra profitot hozhat a termelőknek.

A sikeres gazdálkodás alapja,hogy költségeinket alacsonyan tudjuk tartani, ebben is segítséget tudnak nyújtani a Pioneer MAXIMUS® hibridek.

A másik Pioneer repcehibrid amit az olvasó figyelmébe ajánlok a PT271, hagyományos (magas) hibrid. Ez a hibrid adta a legmagasabb termést az utóbbi évek Pioneer termékfejlesztési kísérleteiben. A hibrid megdőlésre nem hajlamos, nagyon jó télállósággal rendelkezik. Kipergéssel szembeni toleranciája nagyon jó. Mindezen tulajdonságai segítik ahhoz, hogy a benne rejlő óriási terméspotenciált realizálni tudja a szántóföldön.Termőképességén túl olajtartalma is a legjobbak között van.

A közép-kései szegmensben van egy kiemelkedő hibrid, a PT248, szintén hagyományos (magas) hibrid.Ez a hibrid kiemelkedően magas olajtartalommal rendelkezik, a legmagasabb olajtermést adta a termékfejlesztési kísérleteinkben. Mindemellett nagyon jó álló- és termőképességgel rendelkezik, kipergésre nem hajlamos.

Kedves repce Termelő partnerünk! Válasszon a kínálatunkból és ha még nem próbálta volna, had ajánljuk figyelmébe a Pioneer MAXIMUS® repcehibridjeinket! További termékeinket keresse katalógusunkban.
www.pioneer.com

Szundy Péter (Bayer Crop Science)  

A repcéknek alapvetően két értékmérő tulajdonságuk van: a termőképesség és az olajtartalom. Sajnos ez a két tulajdonság egymással ellentétes. Ha növekszik az olajtartalom, akkor rendszerint alacsonyabb termésszintet tudunk elérni, és ez fordítva is igaz: a kimagasló termőképesség általában alacsonyabb olajtartalommal párosul. Ilyen esetekben, amikor a mennyiség és a minőség egymással fordított arányban áll, érdemes a legjobb kompromisszumra törekedni. A repcénél jó stratégia a mennyiség-minőség legjobb kompromisszumának megkeresése, hiszen a feldolgozóipar következetesen hajlandó megfizetni a jobb minőséget, a magasabb olajtartalmat a bonifikációs felvásárláson keresztül. Ennek a terményértékesítési stratégiának az egyik alapköve a fajtaválasztás. A piacon lévő hibrideket tehát értékelhetjük úgy is, hogy egy grafikonon ábrázoljuk a két értékmérő tulajdonságot, ahogy az 1. ábrán is látható és azokat a termékeket választjuk, amelyek a jobb felső tartományban helyezkednek el. Ilyen termék a Safer is, amely egyszerre tud magas olajtartalmat és kimagasló termést produkálni. Ezt a tulajdonságát már a regisztráció első évében, 2012-ben is bizonyította (1. ábra). Mutatja a Safer kvalitását, hogy a tavalyi évben az államilag elismert korai hibridek kísérletében újra bizonyította ezen értékes tulajdonságát (2 ábra).

1. ábra: Safer termése (t/ha) és olajtartalma (%) 2012-ben
NÉBIH korai 1/B éves hibridek kisparcellás fajtaösszehasonlító kísérleti eredmények alapján (2012)

2. ábra: Safer termése (t/ha) és olajtartalma (%) 2017-ben
NÉBIH államilag elismert korai káposztarepce kisparcellás fajtaösszehasonlító kísérleti eredmények alapján

Vannak azonban olyan helyzetek, amikor a magas termés elérését valamilyen külső tényező limitálja (sekély termőréteg, a talaj víz- és tápanyagszolgáltató képessége stb.), ilyen esetekben a hektáronkénti árbevétel maximalizálásának egyik módja, hogy kifejezetten magas olajtartalmú hibridet választunk. Az olajtartalom genetikailag erősen kötött tulajdonság, ezért az évjáratnak, termőhelynek sokkal kisebb a hatása erre a minőségi paraméterre, mint például a termésre. Az INV1030-as hibridünkkel sikerült egy újabb mérföldkövet elhagyni. Az INV1030 az első hibridrepce Magyarországon, amelynek olajtartalma a regisztrációs kísérletek átlagában átlépte az 50%-ot (1 táblázat). A kísérleti eredmények azt is mutatják, hogy termőhelytől függetlenül az INV1030 adta a legmagasabb olajtartalmat, bizonyítva ezzel, hogy a genetika mennyire meghatározó eleme az olajtartalomnak.

1. táblázat
NÉBIH korai 3/A hibridek kísérlete, 2016.

Olajtartalom  %
  Fajták Szombat-hely Tordas Eszterág-puszta Szék-kutas Jász-boldog-háza Debrecen Gyula-tanya átlag
  INV1030 49,86 50,37 49,52 49,74 50,76 50,54 51,87 50,38
  vt1 48,29 49,30 47,68 49,58 49,21 48,00 51,83 49,13
  vt2 48,32 48,90 47,70 48,25 49,28 48,76 52,15 49,05
  vt3 47,96 48,99 48,48 48,72 48,66 48,63 51,50 48,99
  vt4 48,52 48,60 47,96 47,83 48,38 48,62 51,92 48,83
  vt5 46,47 50,03 48,47 48,88 48,72 48,20 49,02 48,54
  vt6 47,66 48,10 48,86 47,72 48,37 47,46 51,39 48,51
  vt7 48,37 48,58 47,96 47,91 48,31 47,36 48,61 48,16
  vt8 47,52 48,14 47,78 47,80 47,60 47,46 50,25 48,08
  vt9 46,01 47,88 47,41 47,53 48,23 47,55 50,81 47,92
  vt10 46,68 48,33 47,88 48,19 45,90 47,70 50,30 47,85
  vt11 48,10 48,16 48,02 47,58 44,96 46,78 51,31 47,84
  vt12 46,84 47,91 47,00 47,18 46,75 47,13 51,73 47,79
  vt13 46,42 47,94 47,52 47,49 46,87 47,16 48,78 47,45
  vt14 46,48 47,98 47,22 47,24 47,79 47,13 48,27 47,44
  vt15 46,91 47,44 46,60 47,27 47,18 45,64 49,93 47,28
  vt16 46,20 47,52 47,14 48,38 46,17 46,74 47,58 47,10
                 
  SzD 5%               0,82
  C.V.               1,6

További információ:
agro.bayer.co.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Heti fókusz: Stabil repce, stabil piac

Heti fókusz: Stabil repce, stabil piac

Innovatív hibridekkel és technológiai fegyelemmel kiküszöbölhetjük a hatóanyag visszavonások és az időjárási viszontagságok következtében fennálló ano...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!