Heti fókusz: A kukoricaszár megfelelő kezelése és bedolgozása

Agro Napló
A szervesanyag-pótlásra az egyik legkézenfekvőbb megoldás a szárak területen hagyása és lebontása. Rendkívül fontos, hogy ez a folyamat megfelelő módon, gyorsan és hatékonyan történjen. Az ajánlásokért kattintson!

A kukoricaszár megfelelő kezelése és bedolgozása

Az ajánlásokért kattintson!

Daoda Zoltán
AGRO.bio Hungary Kft.
Kőrösi-Szabó Gábor
Natur Agro Hungária Kft.

Daoda Zoltán (AGRO.bio Hungary Kft.) 

A SZERVESANYAG-GAZDÁLKODÁS A HOSSZÚTÁVÚ JÖVEDELMEZŐ TERMELÉS ALAPJA!

Itt a legnagyobb jelentősége a növénymaradványoknak van, mert ezekhez a növény a talajból már 1x felvette a szükséges szervetlen makro-, mezo- és mikroelemeket, melyekből és a levegőből megkötött széndioxidból állított elő szerves anyagot.

Ha VISSZAKEVERJÜK a talajba, akkor a szemterméssel kivont tápelemek kivételével mindent visszajuttatunk, amit a növény onnan felhasznált.

A kukorica betakarítása után közel 10-15 tonna gyökér és szár marad vissza. Ennek a tápelem tartalma hektáronként (Tóth és Kismányoky, 2012.)

100-130 kg N, 50-70 kg P2O5 és 80-170 kg K2O

AMI HÁNY FORINTOT IS ÉR MA LISTAÁRON?????

MI A MEGOLDÁS?

Az AGRO.bio javaslata a szerves anyag gazdálkodásához a CELL® használata, amelynek segítségével gyorsítjuk a növényi maradványok elbontását, és javítjuk azok hasznosulását.

Mindez megfelelő agrotechnikával és a CELL® használatával ennek a 70-80%-a már az utónövény számára felvehetővé tehető. Az így biztosított tápelemek hasznosulása pedig nagyságrendekkel jobb, mint az egy adagban kiadott nagy mennyiségű műtrágyáké.

 

Ha a CELL® cellulózbontóval gyorsan jelentősen lecsökkentjük a kukoricaszár mennyiségét a talajban, akkor kisebb lesz a rajtuk megtalálható növényi kórokozók élettere és áttelelési esélye és a jövőben segítséget nyújt majd a különböző penészgombák (Fusarium sp., Aspergillus sp.) kártételének mérsékléséhez, így nő a növényvédelem hatékonysága és javul az utóvetemény egészségi állapota.

Felhasználási javaslat: A CELL® cellulózbontó oltóanyagot (1 l/ha) közvetlenül az egyenletes apróságúra felaprított szármaradványokra kell permetezni, majd azonnal a talajba BE kell dolgozni.

Kedvező csomagajánlatunkkért

CELL® + TrichoMax

és szakmai kérdésekben keressék bizalommal területi kollégáinkat: www.agrobio.hu

Kőrösi-Szabó Gábor (Natur Agro Hungária Kft.) 

A növekvő műtrágyaárak miatt egyre többen fordulnak az alternatív tápanyag-utánpótlás felé. Az egyik legkézenfekvőbb megoldás a szárak területen hagyásával és gyors lebontásával történő pótlás. A kukorica esetében is rendkívül fontos ugyanakkor, hogy ez a folyamat megfelelő módon, gyorsan és hatékonyan történjen. A mai kombájnok már szétzúzzák a növények nagy részét, de a derékba tört szárak a gyökérzettel együtt még mindig nagy tömeget képeznek. A természetes úton történő lebomláshoz a megfelelő környezeti feltételekre, többek között a szármaradványok bomlási folyamatainak elősegítésében nélkülözhetetlen mikrobiológiai szereplők jelenlétére is szükség van.

Az őszi időszakban egy mélyebb szántással a nagyobb kukoricaszárakat egészben is le tudjuk forgatni, ami azt eredményezi, hogy egy vonalban és nagyobb mennyiségben, nem a talajjal jól összekeverve hanem inkább a rothadás esélyét megadva halmozódik fel a szármaradvány, egy esetleges erősebb pentozánhatást előidézve.

A kukorica tarlóbontó készítményekkel történő kezelése azért is fontos, hogy a kezdeti lépéseket felgyorsítsuk, a bomlási folyamatokat még hatékonyabban elindítsuk.

A Natur Agro Hungária szárbontó termékei a talaj természetes mikroflórájában, természetes módon is előforduló baktériumokat és gombákat tartalmaznak, melyek cellulóz- és ligninbontó képességüknél fogva hatékonyan bontják el a betakarítás után visszamaradt szár- és gyökérmaradványokat. A kukorica kultúrában gyakorta alkalmazott Natur Nova készítményünk Bacillus thuringiensis baktériumokat tartalmaz, melyek segítségével a foszfor mobilizációja jelentős mértékben növelhető a talajban, ezen kívül hatékony biokontroll hatást is képes kifejteni. A nehezen oldható foszfor vegyületeket a mikroorganizmusok különböző enzimek segítségével teszik oldhatóvá, az így kialakuló formákat a növény már épes gyorsan és hatékonyan hasznosítani.

A Natur termékek ezáltal hozzájárulnak az egészségesebb talajok kialakulásához, melynek köszönhetően a kártevők megtelepedésének és szaporodásának az esélye is csökken. A termékek Trichoderma hiperparazita gombákat is tartalmaznak, melyek szintén a biokontroll hatást erősítik.

Szárbontás a Natur Agro Hungária készítményeivel

A tarlóhántást megelőző kijuttatás esetén jelentős tápanyagot tudunk megfelelő időben visszakapni a növényből. A kukoricaszár- és gyökérmaradványok makroelem-tartalma jelentős: hektáronként több mint 100-100 kg nitrogént és káliumot, valamint több mint 50 kilogramm foszfort tartalmazhatnak.

A kijuttatást el lehet végezni hagyományos permetezőgéppel is. Ilyenkor fontos figyelni, hogy a termékben lévő baktériumok, és gombák ne legyenek túl sok ideig kitéve a számukra is káros UV-sugárzásnak. Partnereinknek javasoljuk Natur Jet kijuttatóeszközünk alkalmazását, melyet a tarlóhántó eszközzel összekötve, egy menetben, jelentős üzemanyag-megtakarítás mellett tudjuk elvégezni a munkálatot.

Termékeinkkel kapcsolatban tematikus oldalunkon tájékozódhat.

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!