Határszemle: Lesújtó látványt tapasztalt az agrárminiszter

Agro Napló
Kukorica- és napraforgótáblákat szemlézett kedden délelőtt a kondorosi határban Nagy István agrárminiszter Kozsuch Kornéllal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnökével.
Fotó: Pelsőczy Csaba, BEOL

Természeti katasztrófa, 150 éve nem tapasztalt aszály teszi tönkre a gazdák munkájának jó részét – hangsúlyozta Nagy István. A napraforgót több helyen már kitárcsázták, mert nem éri meg várni a betakarításra. A kukorica már nemcsak „furulyázik”, hanem már csörög, zölden szárad el, termést nem hoz. Lesújtó a táblák látványa – értesült a Békés megyei hírportál közleményéből az Agro Napló.

Fotó: Pelsőczy Csaba, BEOL

Nagy István kiemelte, Békés megyében azért súlyosabb az országosnál is a helyzet, mert itt az őszi árpát és a búzát is szárazság sújtotta, az átlaghozamok jóval elmaradtak a korábbiaknál. A miniszter szólt arról is, hogy mérsékelni kell a gazdák veszteségeit, a kárenyhítési alapot meg kell növelni, mert a jelenlegi keret a várható veszteségeket nem fedezi. Ezért a kárenyhítési alap kiegészítésének javaslatát kezdeményezik a kormánynál. A miniszter arról is beszélt, hogy parasztemberként megérinti a lelkét sorstársai gondja-baja, és minden erejével azon dolgozik, hogy amennyire csak lehet, segítsen nekik. Békés megyében magas aranykoronájú földek vannak, és megdöbbentő, hogy a csapadékhiány miatt ezeken a szántókon is porzik a talaj.

Fotó: Pelsőczy Csaba, BEOL

Kozsuch Kornél kitért arra, befejeződött Békés megyében az őszi árpa betakarítása, az átlaghozam 3,5 tonna/hektár. A búzaaratás a megyei átlagot tekintve 80 százaléknál tart, a termésátlag 3,2 t/ha. A repcénél a területek 80 százalékáról takarították be a termést, 1,7 t/ha az átlaghozam. Az aszály mindegyik növénynél keresztbe tett, jóval kisebb a hozam, mint korábban.

(Forrás: BEOL)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Milyen lesz az idei termés?

Milyen lesz az idei termés?

Fennakadás nélkül zajlanak a nyári betakarítási munkálatok a földeken, az aratás közepén vagyunk – közölte Nagy István agrárminiszter a közösségi olda...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!