2024. április 26. péntek Ervin

Határok nélkül a szakképzésben

Agro Napló
Az FM Közép-magyarországi Agrár-szakképző Központ, Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium összesen 154 diák számára biztosított lehetőséget a 2017/2018-as tanévben, hogy külföldön szerezhessen szakmai és kulturális tapasztalatokat. A szakképző-központ négy tagintézménnyel rendelkezik, összesen körülbelül 1500 diákkal.

Erasmus+ 

Az Erasmus+ programban immár szakképzési tanúsítvánnyal rendelkező intézmény a 2017/2018-as pályázati ciklus keretében 101 diák szakképzési mobilitására adott be pályázatot és nyert támogatást. Ennek keretében a diákok 3 hetes gyakorlatot tölthettek Franciaországban, Spanyolországban, Portugáliában, az Egyesült Királyságban, Finnországban, Ausztriában és Dániában. A gyakorlatokat szakképző intézményeknél vagy vállalatoknál töltötték, erdészet, gépészet, mezőgazdaság, élelmiszeripar, lovászat és környezetvédelem-vízgazdálkodás témakörben.

Egyedülálló programként Dániában két 10 hetes szakmai gyakorlatot is megvalósítottak húsipar illetve parképítés területen, ahol a programok mindegyikén 20-20 diák vett részt. Mind a két tevékenység a gyakorlati és elméleti ismereteket felmérő vizsgával zárult.

A diákcsoportokat egy kivételtől eltekintve tanárok segítették a kint tartózkodás alatt, ennek köszönhetően a programban részt vevő 12 kísérőtanár is jelentős szakmai és nyelvi fejlődésen esett át, melyet hatékonyan tud intézményén belül képviselni.

A tanárok szakmai képzése is kiemelt feladat, így három fő vett részt húsipari továbbképzésen Dániában és hat fő mezőgazdasági-módszertani továbbképzésen szintén Dániában.

Fontos, hogy a gyakorlatokat az itthoni képzésbe beszámítják, így a diákok nem esnek ki a normál oktatási ütemből még a 10 hetes gyakorlatok esetében sem.

A gyakorlatok fő célja, hogy a külföldön szerzett gyakorlati tapasztalattal javítsák a tanulók munkaerőpiaci helyzetét, könnyebben találjanak a szakmájukon belül lehetőleg a hazai környezetben munkát.

Határtalanul program 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett Határtalanul! programban az iskola már 2014 óta vesz részt. Ennek keretében már Erdélybe, Kárpátaljára és idén először Délvidékre is szerveztek tanulmányi kirándulásokat. Az intézmény célja az iskolák közötti kapcsolatfelvételen keresztül, hogy a diákok megismerjék egymás kultúráját, oktatási rendszerét, életvitelét és természetesen a rengeteg látnivalót.

Az idei tanévben Délvidékre az Együttműködés szakképző iskolák program keretében 24 diák és 3 kísérőtanáruk látogatott, Kárpátaljára pedig a Kárpátalja akcióprogram keretében ugyanennyien. Fontos szempont volt, hogy a külhoni diákok magyarországi látogatását is ugyanilyen létszámban valósítsák meg és az itt tartózkodásukat emlékezetessé tegyék. A kárpátaljai csoport számára főleg budapesti városnézés színesítette a programot, ezen kívül Gödöllőre is ellátogattak. A délvidéki csoport ezeken kívül megtekintette még a váci Táncsics Mihály iskola tangazdaságát és Vác városát is.

A program sikeresen zárult, a jövő évben várhatóan folytatódnak majd az együttműködések a 2018/2019-es pályázatok eredményétől függően.

A programokról részletesebben a www.kaszk.hu oldalon tájékozódhatnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!