Hatályba lépett az új bortörvény és végrehajtási rendeletei

Agro Napló
Ez év augusztus 1-jén hatályba lépett az új bortörvény és két végrehajtási rendelete, a jelentős adminisztratív egyszerűsítéseket tartalmazó új borjogi szabályozás intézkedéseit csak egy év múlva. 2022 augusztusától kell alkalmazni – közölte az agrárminiszter, megjegyezve: az egyik, már most életbe lépő könnyítés jegyében a termelőknek – a régi szabályokkal ellentétben – immár analitikai és érzékszervi vizsgálat nélkül lehetőségük van a murci forgalomba hozatalára.

Nagy István kifejtette: az új szabályokra való felkészülést egy egyéves átmeneti időszak segíti, amely 2021. augusztus 1. és 2022. július 31. között tart. Ennek az első felében (a szüret és az újborok elkészülésének idején) még a régi adminisztrációs ügymenetet kell alkalmazni. Az átmeneti időszak második felében, 2022. január végétől, már az új adminisztrációs szabályok lépnek életbe, és ezzel együtt az ágazati adminisztráció (például: szőlőtelepítés, szüret, származási bizonyítványok, forgalomba hozatal) informatikai hátterét is az ePincekönyv rendszer fogja biztosítani. Ebben az időszakban az elektronikus adminisztrációs feladatok még fakultatívak lesznek minden ágazati szereplő számára.

A tárcavszető hangsúlyozta, az új szabályok 2022. augusztus 1-jétől lépnek teljes körűen hatályba. Ekkortól kezdve a nem kisüzemi bortermelők, valamint a (3 év átlagában) 10 hektárnál több ültetvényt használók számára kötelező lesz az adminisztrációt elektronikusan ügyeiket elektronikusan intézni, míg a kisebb termelők részére továbbra is megmarad a hegybírónál történő személyes ügyintézés lehetősége 2022 augusztusától.

Az elektronikus ügyintézés kötelezettsége alól kivételt jelent a szakmai-jövedéki nyilvántartások (korábban: pincekönyv) vezetése. E nyilvántartás online vezetése csak az (3 év átlagában) évi 20 ezer hektoliter borászati termék felett értékesítő borászati üzemengedélyesek számára lesz kötelező.

A miniszter arról is beszélt, hogy az új borjogi szabályozás kétéves előkészítő és egyeztető munkát követően váltja fel a korábbit. Az adminisztrációs könnyítések a gyakorlatban alapvetően az átmeneti időszak második felétől, vagyis az elektronikus ügyintézés elindulását követően fogják éreztetni hatásukat, azonban egyes elemek már most alkalmazhatóvá válnak. Ilyen például a murci esete, amely a régi szabályok rugalmatlansága miatt a gyakorlatban a legjobb termelői szándék mellett sem volt forgalmazható, míg az idei szürettől kezdődően egyszerűen értékesíthetővé válik. Ehhez immár nem szükséges sem analitikai, sem érzékszervi vizsgálat, a forgalmazás megkezdhető a hegybíró által kiadott végső származási bizonyítvány birtokában, forgalomba hozatali azonosítóval.

Az új borjogi szabályozás részleteiről a boraszat.kormanyzat.hu/bortorveny oldalon találnak részletes információt – tartalmazza a minisztériumi összefoglaló.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!