2024. április 19. péntek Emma

Gomba, PREGA, technológia: egyik sem lehet hatékony a digitalizáció nélkül

Agro Napló
A mezőgazdaság minden területén a precíziós gazdálkodás a jövő útja, ez a hatékonyság egyik fő feltétele – hangzott el a PREGA Konferenciához kapcsolódó üzembejáráson, az egyik legnagyobb magyarországi gombatermesztő vállalkozás ócsai telephelyén. Az Agroinform.hu, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Bio-Fungi Kft. által szervezett eseményen az üzemi környezetben, a gyakorlatban alkalmazott precíziós gazdálkodási megoldásokat is bemutattak. A több órás programon az Agro Napló is részt vett.
A Bio-Fungi Kft. gombatermesztő üzeme Ócsán

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára elmondta: a mezőgazdasági termelést érő nehézségek, az európai uniós zöld, környezetvédelmi előírások változása és a piacok kiszámíthatatlansága erősíti a technológiai megújulás kényszerét. Napjainkban olyan ütemben zajlik a világ mezőgazdaságának átalakulása – a technológiai, piaci és generációs korszakváltás –, hogy az alkalmazkodást és a hatékonyság fokozását elmulasztók behozhatatlan versenyhátrányba kerülnek – mondta.

„Kormányzati oldalról látjuk ezt a nagy feladatot, ezért támogatjuk az agrárdigitalizációt, adunk segítséget a gazdálkodók számára precíziós fejlesztéseikhez, és ezért vállaljuk a PREGA konferencia fővédnökségét, amely a lehető legszélesebb szakmai kitekintést adja minden magyar gazdálkodó számára arról, milyen stratégiák mentén érdemes fejlesztenie saját gazdaságát” – közölte.

Éppen ezért elengedhetetlennek nevezte, hogy a gazdálkodók ezekre a változásokra a megfelelő szaktudással, a kellő alkalmazkodóképességgel, valamint nyitottsággal reagáljanak. Ehhez hozzásegítheti őket a szakmai konferencia és kiállítás, ahol teljes képet kaphatnak arról, hogy milyen digitalizációs eszközök, innovatív eljárások és korszerű gépek jelentek meg a piacon. A látogatók a szakmai konferencián igény szerint tájékozódhatnak arról, hogy melyik technológia beszerzése jelentene számukra is megtérülő beruházást a saját termelési gyakorlatukban.

A szakmai bemutató megszólalói: jobbról balra az Agroinform.hu portálvezetője, Bolyki Bence, második az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára, Feldman Zsolt, harmadik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztályának elnöke, Mártonffy Béla, a bal szélen a házigazda Bio-Fungi Kft. tulajdonosa, Mutsy Árpád – Fotó: Pelsőczy Csaba, AM

Feldman Zsolt részletezte, hogy a kormányzat támogatja az agrárdigitalizációt, segíti a precíziós fejlesztések megvalósítását. Ennek eredményeképpen a 2021-ben megjelent „Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása” című felhívásra 193 milliárd forint támogatásban részesült 2 618 kérelem. Ezen túl az új Közös Agrárpolitikában még nagyobb jelentősége lesz a képzéseknek és a személyes tanácsadásnak, elsősorban a kis- és közepes gazdaságok számára, hiszen a gazdák ismeretének bővítése biztosíthatja, hogy minél inkább erőforrás-hatékony gazdálkodást folytassanak, megóvva ezzel a környezeti értékeket és megfelelve az EU-s zöld előírásoknak és elvárásoknak. A képzések hozzájárulnak ahhoz is, hogy a kisebb magyarországi gazdaságok is nyissanak az olyan új gazdálkodási formák iránt, mint például a helyspecifikus termelés. A georeferált képek és a Sentinel műhold felvételei hatékonyan segítik az agrártámogatási rendszer gyakorlati működését is. A feltételek és a körülmények meglétét a műholdképekkel, a saját mobilkészülékükkel készített helyszíni fotókkal és a Mobilgazda program használatával igazolhatják a termelők.

A kamara szerepe a precíziós megoldások elterjesztésében

Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztályának elnöke arról is beszélt, hogy a precíziós gazdálkodás és az agrárdigitalizáció terén 2022-ben jelentős előrelépések történtek, többek között a digitális átállást támogató pályázati lehetőségnek köszönhetően. A mezőgazdaság következő időszakának fontos fejlesztési területe a precíziós gazdálkodás, az agrárdigitalizáció gyakorlatban történő alkalmazása. A tradicionális technológiákban jók a magyar gazdák, a sikerességhez – a szántóföldi, a kertészeti és az állattenyésztési területen egyaránt – a hatékonyságot és a szervezettséget emelni kell, ennek egyik legjobb eszköze az adatalapú, helyspecifikus gazdálkodás, amiket a NAK is kiemelten kezel.

Rengeteg különféle adat áll már rendelkezésre a területen, azok feldolgozva, emészthető és hasznosítható formában kell a gazdálkodók elé kerüljenek. A NAK rendszerében megalakult Digitális Információszolgáltató és Technológiafejlesztő Munkacsoportnak is célja a precíziós gazdálkodással kapcsolatos kiforrott tudást közvetíteni a gazdák felé.

A köztestület feladata a gazdák felkészítése, a szakmai információk emészthetőbbé tétele és átadása, valamint a képzés. Továbbá fontos, hogy az egyetemekről kijövő új generáció már ezen korszerű információk, tudás birtokában kerül az ágazatba. A precíziós gazdálkodásban hatalmas előrelépés várható, ami révén az egész országban magasabb szinten fog működni a mezőgazdaság – mondta.

A szakember a kertészeti ágazatba tartozó zöldség-, gyümölcs- és gombatermesztésre is kitért: egyre több különleges megoldás segíti a hatékonyabb gazdálkodást. A precíziós termelés gyakorlatában a gomba vezető helyen van. Míg korábban a hagyományos technológia volt a pincés, a rendszerváltástól kezdve inkább a gombaházak elterjedése volt jellemző. Ma ezekben már időzített, programozott megoldások teszik kiszámíthatóvá és tervezhetővé a munkafolyamatokat. A technológiai újítások használatával szinte tökéletesen szabályozott az előállítás, ennek részeként minden fontos információt át tudnak fordítani technológiai szintre, amire a Bio-Fungi Kft. az egyik legjobb példa.

Mutsy Árpád, a házigazda Bio-Fungi Kft. tulajdonosa a gombatermesztő és komposztgyártó üzemek adatalapú technológiáiról is beszélt

Adatalapú megoldások a gombatermesztésben

Mutsy Árpád, a házigazda Bio-Fungi Kft. tulajdonosa a gombatermesztő és komposztgyártó üzemekben használható precíziós megoldásokat is ismertette. Ilyen például az érlelőbunkerekben használt precíziós betöltőgép. Hasznos továbbá a termelési folyamatok paramétereinek és az ezekhez kapcsolódó energiafogyasztás monitorozása is, amely biztosítja az üzemegységek optimális energiafelhasználását és a komposzt folyamatos, állandó minőségét – mondta.

A gombatermesztésben használható precíziós komposztbetöltő gép súly- és mérőcellával, öntözőfigyelő rendszerrel, valamint teleszerviz modullal is rendelkezik, amelyen keresztül online segítséget lehet kérni. A rendszer lényegében arra optimalizál, hogy minden négyzetméteren a lehető legtöbb gombát lehessen termeszteni. A szakember minden gazdálkodónak jó szívvel ajánlotta a precíziós megoldásokat. Mutsy Árpád hangsúlyozta, hogy azok a lehető legnagyobb hatékonyság elérését segítik, a legkisebb költségek mellett, csökkentve az energia- és a vízfelhasználást, a kézimunkaerő-igényt, a hibázási lehetőségeket.

Barna csiperkegomba termesztése polcos rendszerben

PREGA Precíziós Gazdálkodási Konferencia: fókuszban a hatékonyság

A PREGA-t, a mezőgazdasági digitalizáció éves rendezvényét február 8–9-én közel 100 előadóval, nyolcadik alkalommal rendezik meg Budapesten. Bolyki Bence, az Agroinform.hu portálvezetője, a PREGA főszervezője elmondta: Magyarország egyik legnagyobb agrárkonferenciáján, a precíziós gazdálkodás és agrárinformatika újdonságait bemutató PREGA Konferencia és Kiállításon közel 100 előadó szólal fel, és több mint 800 résztvevőt várnak. A rendezvény fókuszában a hatékony mezőgazdasági termelés és a már bevált gyakorlatok bemutatása áll. Fontos, hogy minden gazdálkodónak magának kell megtalálnia a saját útját a hatékonysághoz, amihez ma már megkerülhetetlenek az adatalapú döntéstámogatást nyújtó digitális megoldások. A konferencia előadói és kiállítói mindezt egy helyen tudják bemutatni az érdeklődőknek – mondta.

A résztvevők nemzetközi jó példákat is megismerhetnek, és az előadások, workshopok lehetőséget adnak arra, hogy ezeknek a technológiáknak a gyakorlati alkalmazásához segítséget kapjanak az érdeklődők. A tudatosabb, precíziós gazdálkodásban való előrelépés lehetősége a közeljövőben egyebek közt a nedvességmegőrző, talajkímélő és inputanyag-takarékos gazdálkodás irányában mutatkozik – fogalmazott a portálvezető.

A konferencián külföldi szakértők is bemutatkoznak. John P. Fulton, a Nemzetközi Precíziós Gazdálkodási Egyesület (ISPA) elnöke, a The Ohio State University professzora az Egyesült Államokból érkezik, az optimális nitrogéngazdálkodásról és a változtatható vetőmagmennyiségről tart előadást. Az angol Harper Adams University szakembere, Kit P. F. Franklin pedig azt mutatja be, hogy emberi kéz érintése nélkül hogyan menedzselhető egy adott mezőgazdasági terület.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Mindjárt véget ér a nyári aratás

Mindjárt véget ér a nyári aratás

Az idei nyári aratási munkák a végéhez közelednek. A termés a tavalyi, rendkívül aszályos évhez képest kedvezőbb – közölte Feldman Zsolt mezőgazdaságé...

Szőlő is kevesebb lesz az idén

Szőlő is kevesebb lesz az idén

Alacsony, 3,7 millió mázsa szőlőt jelez előre az idei szüret előtt a termésbecslés, és többéves összevetésben is kimondottan alacsonynak számít a haza...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!