2024. március 29. péntek Auguszta

Fontos tavaszi feladatok a szőlőben

Agro Napló
A minőségi szőlőterméshez elengedhetetlen a gondos gazda felügyelete. Dr. Varga Zsuzsannát, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet tanszékvezetőjét a tavaszi feladatokról kérdezték.
Fotó: Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE)

Mikor és hogyan zajlik ideális esetben a szőlő metszése az ültetvényben? Milyen munkálatok elvégzése szükséges a következő egy-két hónapban, ha azt szeretnénk, hogy szép és egészséges szőlőfürtök teremjenek a sorokon?

A tavasz igen izgalmas a szőlészek számára, hiszen ekkor (március végén – április elején) ér véget a több mint 4 hónapos nyugalmi időszak. A tél végének legfontosabb munkája a metszés. Ekkor nem csak a tavaly növekedett felesleges vesszőtömeget távolítjuk el, de felkészülünk a várható növekedésre és a terméshozásra is – nyilatkozta Dr. Varga Zsuzsanna a MATE kérdéseire, melyről az Agro Napló is értesült.

Metszéskor többnyire egy évet megélt fás részeket távolítunk el. Ez csekélységnek tűnhet, bár a levágott venyige mennyisége egy hektáron akár tonnákra is rúghat. A munka nagy része ráadásul nem a metszés, hanem a kacsokkal kapaszkodó vesszők eltávolítása (leráncigálása) a támrendszerről.

A szőlő alapvetően lián természetű növény, arra szeretne törekedni, mielőbb felkússzon a fák lombkoronájára és behálózza azt. Ennek érdekében évi több métert is nőhet, ráadásul kacsaival segíti a felfelé törekvést. A természetben ez jó stratégia, de a szőlészek örök életükben ezzel a vitalitással hadakoznak.

A metszés során a tavaly nőtt hajtások nagy részét levágjuk, ezzel intenzív fakadásra késztetve a megmaradt rügyeket. A rügyek jelentik a metszés, de a fejlődő lombozat és termés kulcsát is. A rügypikkelyek alatt komplett hajtáskezdemények rejtőznek, belőlük fog minden kifejlődni. A meghagyott rügyek számával tehát a lomb méretét, de a fürtök mennyiségét is befolyásoljuk.
A metszést egész nyugalmi időszakban végezhetjük, de a fagykárok és károsítók szempontjából megéri későbbre, februárra halasztanunk. A metszést követően ne felejtkezzünk meg a lemosó permetezésről sem.

Az áprilisban meginduló hajtásnövekedés sem hagy minket munka nélkül, hiszen folytatódnak, érésig rendszeresek a növényvédelmi kezelések. A fakadás után nemcsak a meghagyott rügyek törnek elő, hanem megjelennek feleslegesnek tartott, úgynevezett fattyúhajtások is. Ezeket fiatalon még könnyen kitörhetjük akár kézzel is. Ezt a műveletet hajtásválogatásnak nevezzük, és a hazai szaknyelv találóan már a zöldmunkák közé sorolja, hiszen ekkor már szépen zöldellnek a március elején még nyugalomban pihenő tőkéink.

(Forrás: MATE)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a segítség a tavaszi metszéshez!

Itt a segítség a tavaszi metszéshez!

A kertekbe pillantva a téli-tavaszi nyugalmi időszakban, amikor a gyümölcs és szőlő növényeink lombtalan állapotban vannak, nagyon jól felmérhető e ké...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!