Fontos határidő közeleg a szőlő szaporítóanyag termesztőknek és forgalmazóknak

Agro Napló
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja az érintettek figyelmét, hogy tevékenységüket május 20-ig kell bejelenteniük a Nébih honlapján megtalálható szemlebejelentő lapon.

Az alábbiakban hasznos információkkal szolgálunk az egyes tevékenységekkel, az űrlapok letöltésével és beküldésével, valamint a származási igazolványokkal és a szőlőiskolai nyilvántartással kapcsolatban.

  • A „Szemlebejelentő – a 202... évi szőlő szaporítóanyag termesztési és forgalomba hozatali tevékenységről” című éves bejelentőlap az alábbi tevékenységek szemle bejelentésére szolgál:
    szőlőiskolai szaporítás
  • szőlő szaporítóanyag nagykereskedelem
  • minősített törzsültetvény fenntartás
  • szaporításra ideiglenesen engedélyezett növényállományról (ún. standard ültetvényről) történő szaporítás
  • Az első három esetben csak engedéllyel végezhető a tevékenység, ebből kifolyólag az érintettek rendszeres ellenőrzésben részesülnek. A standard ültetvényekről csak abban az esetben lehet szaporítóanyagot szedni, ha az adott évben bejelentik szemlézésre a Nébih részére, majd a növénytermesztési hatáskörben eljáró területileg illetékes vármegyei kormányhivatal szaporítóanyag felügyelői leellenőrizték az ültetvényt.

    Az éves bejelentőlap a tárgyévre vonatkozó ügyfél- és tevékenységadatok frissítésére szolgál: itt lehet bejelenteni, ha valaki szünetelteti vagy megszüntette a tevékenységét, és adott esetben a szőlőiskolai vagy szőlő szaporítóanyag nagykereskedelmi engedély visszavonását kéri. Az elmúlt 3 évben szemlére bejelentett és a területileg illetékes vármegyei kormányhivatal szaporítóanyag felügyelői által szemlézett standard ültetvényekről az 5080. sz. nyomtatványt a Nébih Kertészeti Szaporítóanyag Felügyeleti Osztálya személyre szabottan küldi meg az ügyfelek részére – értesült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleményéből az Agro Napló.

    Akik csak szőlőiskolai vagy szőlő szaporítóanyag nagykereskedelmi tevékenységet végeznek, valamint akik kizárólag törzsültetvénnyel rendelkeznek, azoknak önállóan kell letölteniük az éves szemlebejelentő lapot a Nébih honlapjáról, ezt követően kitöltve és aláírva, a május 20-ai határidőig visszaküldeniük. Ezen kívül az újonnan (ezévtől) szaporításra tervezett standard ültetvények szemlebejelentő lapját, az 5078. sz. nyomtatványt is önállóan szükséges lementeni a Nébih honlapjáról.

    Űrlapok letöltése

    Az űrlapok erre a linkre kattintva letölthetőek a Nébih honlapjáról.
    A nyomtatványokat a Kertészeti Szaporítóanyag Felügyelet cím alatt, a Szőlő- Gyümölcs, végül a Szőlő szaporítóanyag termesztési és forgalomba hozatali tevékenység szemlebejelentésre szakaszban találják. 

    Elektronikus beküldés

    A cégeknek és az egyéni vállalkozóknak az elektronikus ügyintézést kell választaniuk.
    Az elektronikus beküldéshez a kitöltött és aláírt űrlapokat szkenneljék be vagy fényképezzék és mentsék le, azután a https://epapir.gov.hu/ felületen az űrlapok becsatolásával küldjék meg az alábbiak szerint. A cégkapus és ügyfélkapus beküldés kezdeményezhető a Nébih honlapjáról ezen a linken.

    Az ügyfélkapus azonosítás után, a felugró felületen (miután a cégek kipipálták a cégkapus beküldés négyzetet) az alábbi beállításokat kell kiválasztani:
    TÉMACSOPORT: Kertészeti szaporítóanyag
    ÜGYTÍPUS: Szőlő szaporítóanyag szemlebejelentő, vagy Szőlő STANDARD ültetvény éves bejelentése (5080), vagy Új szőlő STANDARD ültetvény bejelentése (5078)
    CÍMZETT: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal e-Papír
    A felület lehetőséget biztosít rövid levél írására és a digitalizált iratok feltöltésére is. 
    Javasoljuk az ügyfélkapun bejelölni az „értesítés küldése” gombot, így a rendszer automatikus üzenetet fog küldeni a feladást és letöltést igazoló nyugta tárhelyre érkezéséről.

    Az e-Papír felület segítségével ügyeiket gyorsan és biztonságosan intézhetik, mivel a levél és csatolmányai közvetlenül a Nébih iktatórendszerébe érkeznek, továbbá az irat megérkezéséről igazolást is kapnak.
    Ügyfélkapu nyitását bármelyik kormányablakban vagy akár on-line is lehet kérni, ide kattintva.

    Postai beküldés

    Az elektronikus ügyintézésre nem kötelezett természetes személyek (őstermelők) a kitöltött és aláírt űrlapokat postai úton is megküldhetik a megadott határidőig.
    Postacímünk: Nébih 1525 Budapest, Pf.: 30.-MGEI KSZFO

    Május 20-a nemcsak a tevékenység bejelentés, hanem a következő iratok kizárólag postán történő beküldésének határideje is:
    - a forgalmazás során kiállított származási igazolványok még be nem küldött hivatali (piros) példányai,
    - a szőlőiskolai nyilvántartási lapok első (piros) lapjai. (A szőlőiskolai nyilvántartási lapok kék (leltár) lapjainak beküldési határideje július 31.).

    A szőlő szaporítóanyag termesztési és forgalmazási tevékenységet végző ügyfelek új szőlő származási igazolvány tömb és szőlőiskolai szaporításokról szóló nyilvántartási lap tömb igényüket, valamint címkerendelésüket ügyfélkapun/cégkapun keresztül a megfelelő ügytípus kiválasztásával vagy az szgy-szap@nebih.gov.hu e-mail címen jelezhetik.
    A felmerülő további kérdéseiket – a Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóság Kertészeti Szaporítóanyag Felügyeleti Osztályánál – ugyanezen az e-mail címen várják. 

    (Forrás: Nébih)

    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!