Felpörgetné az élelmiszeripart az agrártárca

Agro Napló
A belföldi kereslet ösztönzésével lendítené fel a hazai élelmiszeripart az agrártárca, a futó uniós fejlesztési programok mellett javítanák az ágazati szereplők informáltságát, és a Nébih ellenőrzési hatékonyságát. Jön a nemzeti élelmiszervédjegy rendszer is.

A belföldi kereslet élénkítését célzó új cselekvési terv készül a minisztériumban - jelentette be Nagy István agrárminiszter a NAK által szervezett  Élelmiszeripari körkép - 2018 konferencián. Megemlítette, hogy az élelmiszeripari fejlesztésekre 300 milliárd forintot biztosít a kormány uniós forrásból. Emellett egy új online élelmiszeripari adatbázist épít ki a tárca, hogy a statisztikai adatokat és az információkat felhasználóbarát módon, módszertani útmutatóval együtt foglalják össze. A minisztérium szándéka, hogy az új Élelmiszeripari Információs Rendszer (ÉLIR) az élelmiszeripar információs központja legyen, ahol az érdeklődők megtalálják a számukra fontos és nélkülözhetetlen ágazati információkat. A rendszer fejlesztése átfogó, többéves folyamat, ennek első állomása a honlap elindítása.

Kitért arra, hogy a kábítószer-kereskedelem után jelenleg az élelmiszerrel kapcsolatos visszaélések teszik ki a feketegazdaság legnagyobb szeletét. Ezért tovább fejlesztik mintegy 8 milliárd forintból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrzési kapacitásait: a hatékony ellenőrzés érdekében egy egységes, központi laborbázist kaphat a hatóság. Javasolta a pálmaolaj magyar élelmiszeripari felhasználásának megszüntetését 2022-re, a konferencia résztvevőit arra kérte, keressenek erre alternatívát.

Az ágazatot érintő tervek közül az MTI tudósítása szerint kiemelte: javaslatot tesznek egy új, állami felügyeletű, nemzeti védjegy létrehozására. Olyan hazai, jó minőségű, biztonságos terméket jelölő védjegy életre hívására van szükség, mely a vásárlóknak hiteles és valódi garanciát biztosít, de amelyből az élelmiszeripar gazdasági szereplői is profitálhatnak - tette hozzá. Szavai szerint Magyarországon összesen 47 tanúsító védjegy és 11 ezer megjelölés létezik, amelyet élelmiszereken használnak a gyártók. Olyan állami rendszert szeretnének létrehozni, amely kiválthatja az összes minőségi emblémát. Így ha valaki az állami rendszer logóját látja, akkor biztos lehet abban, hogy kiváló minőségű, egészséges és magyar termékkel van dolga - mondta.

A termékek kettős minőségének ügyéről szólva megerősítette: Magyarország a termékek kettős minőségének teljes felszámolását tartja követendő célkitűzésnek, elkötelezett a tárgyalások mielőbbi lezárása emellett, mert ez elvonja más fontos kérdésektől a figyelmet, és támogatja, hogy a fogyasztóvédelmi csomagot még a jelenlegi európai bizottsági ciklus alatt fogadják el.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke elmondta: a rendezvénysorozat 2016 őszén indult, szakmai előadásokon információátadással segíti tagjait a kamara. Kifejtette: Magyarországon 2000 óta jelentősen csökkent az élelmiszeripar részesedése a beruházásokból, de még a harmadik legnagyobb ipari ágazatnak számít, a termelési értéke 2600 milliárd forint körül alakul. Ezzel az Európai Unió élelmiszeripari termelési értékének 1 százalékát adja, és a tagállamok között a 16. helyen áll. A hazai élelmiszer-feldolgozó ágazat versenyképességének helyreállítása, évtizedes technológiai lemaradásának leküzdése összehangolt erőfeszítést kíván az ágazat szereplőitől és az államtól - hangsúlyozta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!