2024. április 25. csütörtök Márk

Elindulhat az áremelkedés a csirkepiacon

Agro Napló
Felpörgött a kereslet a hazai csirkepiacon, az árak pedig a hónapokon át tartó csökkenés után ismét emelkedésnek indultak – írja a Magyar Idők.

Bár az elmúlt hónapokban folyamatosan csökkent a csirkehús ára a hazai pia­con, a visszaesés a múlt héten megállt, a következő időszakban pedig kisebb áremelkedésre számítanak a pia­ci szereplők.

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet statisztikája szerint a vágócsirke termelői ára március végén kilónként 246 forint volt, ami egy kicsivel alatta marad az egy héttel korábbi szintnek, az előző évhez viszonyítva viszont több mint 6 forinttal alacsonyabb.

A feldolgozók átadási árai is csökkentek, a kereskedelembe az egész csirke március végén 437,5 forintos kilónkénti áron került be, míg egy éve 482 forintot fizettek a feldolgozóknak. A csirkecomb ára egy év alatt 31 forintot csökkent, 417-ről 386 forintra, míg a csirkemell az ezer forintot meghaladó kilós árról 980 forintra esett vissza.

Bárány László, a Magyar Broilerszövetség elnöke, a Master Good Kft. tulajdonosa a Magyar Időknek elmondta: a húsvét előtti keresletélénkülés a piaci árakon is meglátszik, ráadásul a korábban jelentős árletörő hatással bíró olcsó lengyel csirke is eltűnt a piacról.

A visszaesés így a napokban megtorpant, lassú áremelkedés indulhat el. Az árakat felfelé hajtja az is, hogy az üzletláncok egymással versengve próbálják biztosítani húsvét előtt a megfelelő mennyiségű csirkehúst a boltokban. – Jelenleg is élőalapanyag-hiánnyal küzdünk.

Ha másfélszeresére növelnénk a feldolgozást, azt is gond nélkül el tudnánk adni – mondta. A húsvét egyébként is egyfajta vízválasztó a hazai baromfiágazatban. Az ünnepek után ugyanis a sertés helyett sok helyen gyakrabban kerül csirkehús az asztalra, a hosszú hétvégék és az egyéb ünnepek pedig tovább növelik a keresletet. – A feldolgozók az év első három hónapjában gyakorlatilag profit elérése nélkül dolgoztak, így most elindulhat a visszarendeződés – hívta fel a figyelmet a szakember.

Az eddigi alacsony felvásárlási árakat a gazdák az olcsóbb takarmánnyal tudták kompenzálni, így nagyobb gondot nem okozott az áresés – ezt már Földi Péter, a Baromfi Terméktanács szaktanácsadója mondta el lapunknak.

Az alacsonyabb árakat részben az uniós túltermeléssel magyarázta, ami főként a Dél-Afrikában bevezetett védővám számlájára írható. Az intézkedés komoly korlátozást jelent, korábban ugyanis az unió­ból és hazánkból is nagy mennyiségű csirkehús került az afrikai piacra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Napirenden a hazai baromfiipar helyzete

Napirenden a hazai baromfiipar helyzete

Folytatódik Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke podcast-sorozata. A legújabb részben Csorbai Attilával, a Baromfi Termék Tanács eln...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!