2024. április 26. péntek Ervin

Egyszerűbb lett a díjtámogatott biztosítás igénylése a gazdák számára

Agro Napló
Egyszerűbb lett a díjtámogatott biztosítás igénylése a gazdák számára, mivel egy rendeletmódosítás lehetőséget ad a biztosítónak is, hogy benyújtsa a gazdák helyett a kötvényeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak (MVH) - közölte a Generali Biztosító az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint 2012-ben vezették be azt az agrárbiztosítási rendszert, melynek keretében a magyar gazdák a biztosítási díj 65 százalékáig díjtámogatást igényelhetnek. 

    Az elmúlt évek tapasztalatai alapján egyre többen élnek ezzel a biztosítási formával: a Generalinál például 2012-ben még csak 600, egy évvel később már közel 1300, míg az idei évben már hozzávetőleg 2300 ilyen biztosítást kötöttek. 

    Ezzel a társaság jelenleg a piac egyharmadát fedi le. Míg a tavalyi évben a támogatási keret 80 százalékát használták ki a gazdálkodók, az idei évben várhatóan nagyobb lesz ez az arány, mert egyértelmű növekedés látszik - állítják a Generalinál.

    A megváltozott jogszabályi környezet pedig lehetőséget ad arra, hogy a díjtámogatott mezőgazdasági biztosítás ajánlatait és a kötvényeiket a gazdák helyett a biztosító nyújtsa be az MVH-hoz a tárgyév augusztus 31-ig. A Generali Biztosító ezen biztosításai esetében külön meghatalmazás nélkül átvállalja ügyfeleitől a benyújtási kötelezettséget - tartalmazza a tájékoztatás.

    Az MVH az MTI érdeklődésére mindehhez hozzátette: a támogatott növénybiztosítást értékesítő biztosító társaságok kötelező adatszolgáltatása alapján 2014-ben közel 7900 biztosított mezőgazdasági termelő rendelkezik megkötött támogatott növénybiztosítási szerződéssel. 

    Ez jelentős növekedés a 2013-as kérelmezési évhez képest, amikor mintegy 5000 biztosított mezőgazdasági termelő kapta meg támogatott növénybiztosítási szerződése díjának 65 százalékát. Az idén - hasonlóan a múlt évi keretösszeghez - 10,67 millió euró, több mint 3 milliárd forint használható fel a növénybiztosítási szerződések díjának támogatásához - közölte az MVH.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!