Búzakeményítő gyárat épít Visontán Mészáros Lőrinc

Agro Napló
Magyarország egyetlen búzakeményítő gyára épül meg a Heves megyei Visontán 93 millió eurós beruházásban, a Visonta Projekt Kft. 33 ezer négyzetméteren épülő üzeme 250 munkahelyet teremt, és további 500 beszállítónak ad munkát 2018 végére. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a hétfői alapkőletételi ünnepségen azt mondta, a beruházás a modern magyar élelmiszeriparról és mezőgazdaságról is szól, hozzájárul majd a gazdaság versenyképesebbé tételéhez – közölte az MTI.

A gyár modern technológiával állít elő különböző típusú keményítőt, módosított keményítőt, alkoholt és takarmánytermékeket további felhasználásra főként az élelmiszer-, a gyógyszer- és a vegyipar számára.

Varga Mihály kiemelte, a létrejövő üzem magas hozzáadott értékű új termékeket gyárt, működésével olyan új piaci lehetőségek nyílnak meg, amelyek belföldön és külföldön is hozzájárulnak majd a magyar gazdaság növekedéséhez.

Kedvező a beruházás az ipari felhasználók és mezőgazdasági termelők számára is, mert hosszútávú és stabil beszállítási lehetőséget teremt - tette hozzá.

A nemzetgazdasági miniszter az ünnepségen kifejtette, hogy kedvező folyamatok zajlanak a nemzetgazdaság stratégiai ágazataiban: a mezőgazdaság kibocsátása 2010 óta 55 százalékkal növekedett, az élelmiszeriparé 45 százalékkal bővült.

Kifejtette, az élelmiszeripar, a második legnagyobb feldolgozóipari ágazat adja a bruttó nemzeti termék 2,4, a mezőgazdasággal együtt 5,8 százalékát, az ipari termelésből való részesedése pedig 12 százalék. Az előállított mezőgazdasági termékek 65 százalékát ez a szektor vásárolja és dolgozza fel, és felhasznált anyagainak csak egyharmada származik külföldről. Az ágazat közvetlenül 100 ezer embernek ad megélhetést, és kiemelt szerepe van a vidéki munkahelyek megtartásában.

Varga Mihály a kormányzati stratégiai célok között ismertette a feldolgozott termékek arányának tíz százalékra emelését az exportban, a 36 százalékos importhányad csökkentését, és az élelmiszerfeldolgozó iparág öt százalékos emelkedését a következő egy-másfél évben. A Visontai beruházás jól illeszkedik a kormányzat célokhoz - hangsúlyozta a tárcavezető.

Mészáros Lőrinc, a Visonta Projekt Kft. tulajdonosa a rendezvényen ismertette: a kft.-t 2015-ben alapították Szíjj Lászlóval. A kormány kiemelt beruházássá nyilvánította és 20 millió euróval támogatta a visontai projektet. A befektetők 25 millió eurót tettek a beruházásba, a költségek fennmaradó részét hitelből fedezik. Az üzemben 250 ezer tonna búzát dolgoznak majd fel hulladékmentesen. A tulajdonos közlése szerint ezt Heves és Szolnok megyéből szeretnék beszerezni.

Mészáros Lőrinc azt is elmondta, az előállított termékek 70 százalékát exportra szánják. A keményítőgyár 250 új munkahelyet teremt, és még 500-1000 ember vesz részt a beszállításban, de a kft. már abban is gondolkodik, hogy a későbbi raktározással, takarmányelőállítással további 50-100 munkahelyet teremt - mondta. Közölte, a visontai Mátrai Erőművel kötött megállapodás alapján hulladékgőzt és tranzit nélküli elektromos áramot vesznek igénybe a beruházáshoz és az üzemeltetéshez. Várhatóan 2018 májusára épül fel a gyár, néhány hónap próbaüzem után kezdi meg a termelést és az értékesítést - mondta a tulajdonos.

Horváth László, a Heves megyei térség országgyűlési képviselője kiemelte, hogy hazai erőforrásra támaszkodva,  alacsony környezeti terhelést jelentő, korszerű, új technológia jelenik meg a Mátraalján. A képviselő fontosnak nevezte, hogy van magyar tőke, magyar befektető, aki ezt a helyet választotta a fejlesztés megvalósításához.   

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!