Az okos mezőgazdaság biztosítja az innovatív kertészeti növényvédelmet

Agro Napló
A SMARTPROTECT elnevezésű projektet az EU finanszírozza a Horizont 2020 programok keretei között, legfontosabb célkitűzése: a tudás áramlásának ösztönzése az EU egész területén, a regionális AKIS (Agrártudás és Innovációs) Rendszerekben – tette közzé a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a programot ismertetve.

Az új európai kutatási projekt, a SMARTPROJECT 2020 januárjában indult el a NAK részvételével. A nyitóülést ez év január végén tartották meg a belga fővárosban, Brüsszelben. A SMARTPROTECT egy tematikus hálózat, amely tevékenységét a SMART IPM megoldások interregionális tudáscseréjére összpontosítja, gazdák és tanácsadók számára. A legfőbb célkitűzés a tudás áramlásának ösztönzése az EU egész területén, a regionális AKIS (Agrártudás és Innovációs) Rendszerekben, és ezeknek a rendszereknek az összekapcsolása az integrált növényvédelem (IPM) fejlett módszerei által a kertészeti növényvédelemben nyújtott innovatív lehetőségek terén, a precíziós gazdálkodási technológiák és adatelemzés integrálásával. Azaz az okos mezőgazdaság így biztosítja a feltételeket az innovatív kertészeti növényvédelem számára.

A kertészeti ágazat az EU-27 országaiban a mezőgazdasági termelés mintegy 13,7 százalékát teszi ki, miközben a teljes földterületnek csupán kis arányát, mintegy 3 százalékát képviseli. A zöldségtermelő ágazatot tehát magas hozzáadott érték és könnyen hozzáférhető munkahelyek jellemzik. Ezt az Európai Parlament 2014. március 14-én keltezett kertészeti jelentése ismerteti. A többi mezőgazdasági alágazatokhoz hasonlóan a kertészeti ágazatban dolgozó gazdálkodóknak is meg kell birkózniuk azzal a kihívással, amit az integrált növényvédelem (IPM) alapelveinek kötelező végrehajtása jelent, ahogyan azt a 2009/128/EK irányelv előírja a növényvédő-szerek fenntartható felhasználásával kapcsolatban.  

Az IPM az összes rendelkezésre álló növényvédelmi módszer alapos ismeretét és  ez alapján használatának és a megfelelő intézkedések alkalmazásának megfontolását és integrálását jelenti, ami gátolja a káros organizmusok populációinak kifejlődését. Emellett a növényvédelmi termékek és más típusú beavatkozások felhasználását olyan szintjen tartják, amely gazdaságilag és ökológiailag indokolt, miközben minimálisra csökkentik az emberi egészséget és a környezetet érintő kockázatokat. Az IPM a hangsúlyt az egészséges növények termesztésére helyezi, az agro-ökorendszerek lehető legcsekélyebb mértékű megzavarásával, és a természetes kártevő-szabályozási mechanizmusok használatát ösztönzi (az Európai Bizottság definíciója szerint). Az IPM a növényegészségügyi tevékenység holisztikus megközelítését képviseli, ami a megelőzésen, a felügyeleten és az ellenőrzésen alapul.

Ezen kívül az elmúlt években egyre nagyobb figyelmet kaptak az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos aggályok, valamint a minőségi és környezetbarát zöldségtermesztés is. A kártevők és a betegségek visszaszorítását szolgáló növényvédő szerek racionális és korlátozott használata kiemelkedő fontosságú ennek a célnak a megvalósításában. A SMARTPROTECT projekt alapvető célkitűzése a kutatás és a gyakorlati intézkedések közötti tudásbeli szakadék megszüntetése az IPM-módszerek innovációját illetően különböző szabadföldi és üvegházi kultúrák esetében.

A SMARTPROTECT az öt célzott IPM altémakörben történő tudásgyűjtésen alapuló módszertant javasol a gazdálkodóknak. Ezek során a meglévő tudományos tudást és a legjobb gyakorlatokat gyűjtik össze, és ezt a tudást alakítják át könnyen érthető végfelhasználói információs anyaggá. A SMARTPROTECT azonosítani tudja a gazdálkodók igényeit és IPM módszereket javasol majd a napi gyakorlathoz mind a szabadföldi, mind az üvegházi termesztés esetében.

A szakértők szerint a SMARTPROTECT eredményei az elvárások szerint a következők lehetnek: hosszú távon tartják fenn a gyakorlati tudást; felerősítik a gyakorlati információk és fejlesztések, innovációk áramlását a gazdálkodók között; megnövelik az összegyűjtött megoldások elfogadottságát a felhasználók körében, és a meglévő tudás intenzívebb terjesztéséhez vezetnek továbbá csökkentik a növényvédő szerek használatát a környezet javára, hozzájárulva az élelmiszerbiztonsághoz.

A szóban forgó projekt időtartama három év lesz, 16 ipari és akadémiai partner összefogásában valósul meg összesen kétmillió eurós költségvetés mellett. A projekt koordinációját az INAGRO - Mezőgazdasági Kutatási Fejlesztési és Tanácsadó Központ a belgiumi Nyugat-Flandria tartományban - fogja végezni. Ez a projekt az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programjából kap finanszírozást a 862563 számot viselő támogatási megállapodás keretében.

A SMARTPROTECT konzorciuma a következő partnereket fogja össze különböző európai országokból: INAGRO (Belgium), Warwicki Egyetem (WARWICK-Egyesült Királyság), Észt Élettudományi Egyetem (EMU-Észtország), Univerza v Ljubljani (UL-Szlovénia), Instituto Nacional de Investigaçao Agraria e Veterinaria (INIAV-Portugália), Vyzkumny Ustav Rostlinne Vyroby (VURV-Csehországá), Julius Kuhn-Institut Bundesforschungsinstitut für Kulturpflanzen (JKI-Németország), Assemblee des Regions Europeennesfruitiereslegumieres et horticoles (AREFLH-Franciaország), Fundacion Cajamar (CAJAMAR-Spanyolország), Darzkopibas Instituts (LatHort-Lettország), Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara (NAK-Magyarország), Grupo Hispatec Informatica Empresarial SA (HISPATEC-Spanyolország), Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Megoldások (AGENSO-Görögország), EfosInformacijske Resitve DOO (EFOS-Szlovénia), Katholieke Universiteit Leuven (KU LEUVEN-Belgium), Mezőgazdasági és Kertészeti fejlesztési tanács (AHDB-Egyesült Királyság) – tartalmazza a tájékoztatás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!