Az európai gépkereskedők 70%-a jelentős visszaesésre számít

Agro Napló
A CLIMMAR, az európai mezőgépforgalmazók szövetsége által készített gyors felmérés eredménye azt mutatja, hogy a válaszadók 80%-át érinti a COVID-19-helyzet. Különösen az új gépek értékesítését érzik veszélyben a forgalmazók: a válaszadók 70%-a számít a forgalom és a megrendelések számának jelentős csökkenésére a következő hónapokban.

Összesen nem kevesebb, mint 660 márkakereskedés válaszolt a felmérésre 14 különböző országból. A felmérés azt mutatja, hogy a COVID-19 válság hatásait erősen érzékelik az európai mezőgazdasági gép- és eszközforgalmazó ágazatban működő kereskedő cégek. A válaszadók körülbelül 80%-a mondta azt, hogy a járvány „korlátozott” vagy „sok” következménnyel jár számukra. A fő „fájdalom” a gépforgalmazók értékesítési osztályán érezhető, különösen az új gépek eladása esetén. A használt gépek eladását szintén jelentősen befolyásolta a járvány, de kevésbé, mint az új gépek eladásait.

A válság hatása kevésbé érezhető a javító és karbantartó műhelyek forgalmán, itt a cégek továbbra is elég munkával rendelkeznek. Ez részben annak a ténynek köszönhető, hogy az ügyfeleknek, különösen a növénytermesztési ágazatban, a tavaszi munkákat egész egyszerűen el kellett végezniük, és a gépeket teljes mértékben használták ehhez. E gépek javítását és szervizelését ezért következetesen elvégezték, ez biztosította, hogy a kereskedők műhelyeiben végzett munka általában elfogadható szinten maradjon.

A gépkereskedők kb. 45%-a azt is kijelentette, hogy a válság túléléséhez szükségük van (pénzügyi) támogatásra. Ezzel ellentétben a vállalatok 13%-a egyértelműen jelezte, hogy nincs szükségük segélyintézkedésekre, és anélkül is képesek kezelni a helyzetet. A következő kérdés, hogy milyen támogatási intézkedésekre lenne szükség, egyértelműen megmutatja, hogy a vállalatok elsősorban elfogadható feltételeket akarnak a bankoktól a hitelhez, emellett azonban kedvező feltételeket is szeretnének a készletek finanszírozásához a gépgyártók részéről.

Az elkövetkező hónapok kilátásai pesszimisták a megrendelések és a kereskedő cégek forgalma tekintetében. A válaszadók több mint 70%-a jelezte, hogy számottevő csökkenést várnak a következő 3 hónapban, a vállalatok 16%-a szerint akár 25%-ot meghaladó csökkenés is elképzelhető.

A CLIMMAR részletes jelentése elolvasható a szervezet honlapján.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sikeresen zárult az idei AGROmashEXPO

Sikeresen zárult az idei AGROmashEXPO

Sikeresen zárult a hétvégén az idei 38. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállítás, valamint a 10. AgrárgépShow Mezőgazdasági Eszköz-...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!