Az étkezési piacot is magával ránthatja a léalma válság

Agro Napló
Tovább folytatódik az Austria Juice telephelyei előtti gazdademonstráció, miután tegnap sem sikerült egyezségre jutniuk a feleknek. Jakab István, a Magosz elnöke a közszolgálati tévében már arról beszélt, hogy válság az étkezési alma piacára is átterjedhet.

Nemcsak az ipari, de az étkezési alma ára is "beszakadni látszik" - mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke, az Országgyűlés alelnöke ma reggel az M1 aktuális csatornán. Sérelmezte, hogy míg az étkezési alma kilónkénti ára az áruházban 400 forint körül van, addig a termelőnek 70 forintot ajánlanak a felvásárlók. Elmondása szerint az étkezési alma 130 forintba került, és innen csökkent 70 forintra. Ez szerinte azt jelenti, hogy az ipari alma árának csökkenése magával húzza az étkezési alma árát is.

A Magyar Időknek beszámolt a legnagyobb hazai feldolgozóval folytatott, a kapuk előtt több száz demonstráló termelővel nyomatékosított  tegnapi tárgyalások eredménytelenségéről is. Jakab István szerint a hazai és nemzetközi gyakorlatban példátlan, hogy az önköltségi ár feléért akarnak terményt vásárolni. Mint mondta, a cég végül két forinttal emelte volna meg az ipari alma jelenleg 13 forintos kilogrammonkénti átvételi árát, az ipari ültetvényekről származó, más felhasználásra szánt almáért pedig 18 forintot ajánlott a cég. Ez a szint ugyanakkor az önköltségi ár alig felét fedezi, gyakorlatilag csak a beszállítási és a betakarítási költségekre elég. Ez pedig elfogadhatatlan a termelők számára. Ahogyan az is, hogy 15 forinton kínált moldáv és bolgár léalma importlehetőségről is beszámolt a cég az egyeztetésen.  

A többi, Magyarországon működő feldolgozó ugyanis még mindig nem nyilatkozott az átvételi árakról, félő ugyanakkor, hogy az Austria Juice áraihoz hasonló összeggel állnak majd elő.

A gazdálkodók folytatják az osztrák cég üzemei előtt kedden elkezdett demonstrációt, a rendőrségtől 30 napra kaptak területfoglalási engedélyt.

A Magosz az eredménytelen tárgyalást követően közölte: termelői tulajdonban lévő feldolgozót építenek a térségben, az előkészítést még tegnap megkezdték az illetékesek. Az üzem várhatóan a következő szezonban kezdi meg működését. Az osztrák felvásárlóval szemben pedig eljárást kezdeményeztek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara etikai bizottságánál.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Továbbra is magas lesz az alma ára

Továbbra is magas lesz az alma ára

Keresletivé teszi az étkezési alma piacát, hogy gyenge termés várható, a tavalyi készletek pedig elfogytak, így viszont a termelői és a fogyasztói ára...

Kevés alma és körte terem az idén

Kevés alma és körte terem az idén

A tavaszi fagyok és az aszály miatt idén az átlaghoz képest várhatóan 40-50 százalékkal kevesebb alma terem. A körtét még ennél jobban is megviselte a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!