Az élelmiszertermelés kihívásairól tartottak konferenciát a MATE-n

Agro Napló
A Gazdálkodás agrárökonómiai tudományos folyóirat több éve sikeres hagyományt folytat azzal, hogy évente megrendezi konferenciáját, mellyel minden alkalommal a hazai szakmai közéletet szólítja meg.
Fotó: Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE)

A Gazdálkodás agrárökonómiai tudományos folyóirat több éve sikeres hagyományt folytat azzal, hogy évente megrendezi konferenciáját, mellyel minden alkalommal a hazai szakmai közéletet szólítja meg.

Ennek adott helyszínt a MATE gödöllői Szent István Campusa, „Fekete hattyúk és fehér rinocéroszok között: a magyar élelmiszertermelés kihívásai és lehetőségei a válságok sújtotta világban” címmel május 25-én. A rendezvény előadói és a kerekasztal-beszélgetés meghívottjai a hazai agrárközgazdasági élet meghatározó intézményeiből kerültek ki – értesült a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem közleményéből az Agro Napló.​​​​

Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora köszöntőjében kifejtette, hogy az agrárium mindig is kihívásokkal küzdött, amiket nehezítettek az elmúlt évek rendkívüli globális eseményei és a nemzetközi piacok ebből adódó bizonytalanságai. Hozzátette, hogy a klímaváltozás hatásai úgyszintén súlyosbítják az amúgy is nehéz agrárökonómiai helyzetet, azonban ilyen körülmények között is alapvető feladat az ország ellátása élelmiszerrel. A rektor hangsúlyozta, megtiszteltetés, hogy a konferencia színhelyéül a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemet választották a szervezők, mivel az egyetem kiemelten fontos célkitűzése, hogy olyan kiváló szakembereket neveljen ki, akik tudásukat a lehető legjobb minőségű élelmiszerek előállítása céljából kamatoztatják Magyarország lakossága számára. Gyuricza Csaba kiemelte hazánk szerencsés helyzetét, miszerint képesek vagyunk szinte teljesen önellátóak lenni élelmezési szempontból. Rámutatott a hazai potenciálok minél nagyobb mértékű kiaknázásának fontosságára, és arra, hogy a folyamatos szakmai párbeszéd, mint például a mostani konferencia, vezethet el a hatékonyabb és magasabb színvonalú élelmiszer-előállításhoz.

Fotó: Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE)

​​​​​​​A prezentációk kezdete előtt Dr. Kapronczai István, a Gazdálkodás folyóirat szerkesztőbizottságának elnöke átadta a folyóirat nívódíjait. A díjazottak Dr. Hamza Eszter, Dr. Goda Pál, Dr. Mezei Katalin, Dr. Rácz Katalin, valamint Dr. Takácsné Dr. György Katalin.

A tanácskozáson Dr. Boros Anita (MATE), Dr. Kapronczai István (MATE), Dr. Udovecz Gábor (MATE), Dr. Fehér István (MATE), Dr. Potori Norbert (AKI), Dr. Lakner Zoltán (MATE), Dr. Fehér Orsolya (MATE), Dr. Lakatos Vilmos (DE) adott elő.

Fotó: Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE)

​​​​​​Az előadók égető kérdéseket feszegettek a válság sújtotta agrárgazdasággal kapcsolatban. Széles spektrumon vizsgálták a hatásokat és a kilátásokat, melynek részeként részletezték a jogi szabályozást, globális piacváltozást, a hatékonyság és versenyképesség kérdéseit a magyar élelmiszergazdaságban, valamint taglalták a fejlődés fenntartható és produktív lehetőségeit és stratégiai dilemmáit. 

A szakmai konferencia záróakkordja egy kerekasztal-beszélgetés volt „Támogató kormányzat, sikeres vállalkozások?” címmel. A konferencián idén az egyetemek mellett képviseltette magát a Gazdálkodás folyóirat, az Agrárközgazdasági Intézet (AKI), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Bonafarm Csoport.

(Forrás: MATE)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!