2024. február 27. kedd Edina

Közös tudásbázist építenek az agráregyetemek

Agro Napló
Szövetségi és együttműködési megállapodásokat kötött a három magyarországi agrárképző egyetem, az ebből létrejövő tudásbázis a jövő agráriumát alapozhatja meg – közölte az MTI-vel hétfőn a Magosz.

Az intézmények a Debreceni Egyetem Agrárkabinetjének ülésén írták alá a megállapodásokat. Az intézmény a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel, a Széchenyi István Egyetemmel (SZIE), továbbá az AKI Agrárközgazdasági Intézettel működik együtt. A kapcsolatépítést az innovációs kihívásokkal, a hatékonyság növelésével, az oktatási és kutatási lehetőségek kihasználásával indokolták – értesült a közleményből az Agro Napló.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke szerint a versenyképesség alapját jelentő tudás a 21. század legnagyobb értéke – írták. Jakab István az egyetemi agrárkabinet ülésén az agrárium gyors változásai miatt sürgette az egységes tudásbázis megteremtését, hangsúlyozva, hogy az innovációkat nem csak létrehozni, de használni is szükséges – tették hozzá.

A közlemény szerint a megállapodásokat a partnerintézmények vezetői is üdvözölték. Friedler Ferenc, a SZIE rektora szerint az agráriumra példaként tekinthet a magyar felsőoktatás, mert egymással versengő, mégis együttműködő szerepelők rendszerét hozta létre. Goda Pál, az AKI igazgatója úgy véli, az együttműködések létjogosultságát az elmúlt évek tapasztalatai is igazolták. Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja azt emelte ki, hogy a jövő szakemberei az ipari elvárásokhoz igazodó jogosítványokkal rendelkezzenek – olvasható a közleményben.

(Forrás: MTI)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Fontos összefogás a magyar agráriumban

Fontos összefogás a magyar agráriumban

Kölcsönös előnyökön alapuló együttműködési megállapodást kötött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), valamint Magyarország piacvezető mező...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!