MENÜ

Az élelmiszeripar megújítása a versenyképesség alapja

Agro Napló 2022.01.26.

Az Agrárminisztérium (AM) célja a teljes magyar élelmiszeripart modernizációja, korszerűsítése – jelentette ki a szaktárca vezetője január közepén Csornán.

Fotó: Pelsőczy Csaba

 

Nagy István a Goodmills Magyarország Malomipari Kft. számára átadott pályázati támogatói okirat kapcsán arra emlékeztetett, hogy az agrárgazdaságban és az élelmiszeriparban példaértékű eredményeket ért el hazánk az utóbbi években, a magyar mezőgazdaság teljesítménye rekordokat döntött. Jöhettek új társadalmi elvárások, szigorú állatjóléti előírások, természeti krízisek, állategészségügyi járványok és az egész világot megrengető koronavírus pandémia, mindezek ellenére a magyar mezőgazdaság bebizonyította, hogy stabil és válságálló – tette hozzá a miniszer.

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy tavaly a Megújuló vidék megújuló agrárium program részeként az élelmiszeripari üzemek kisebb léptékű fejlesztéseire 50 milliárd forint értékben, az élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztéseire pedig 200 milliárd forint keretösszeggel írtak ki pályázatokat.

 

am_élelmiszeripar_versenyképessége_kép_11-k

Fotó: Pelsőczy Csaba

 

Az utóbbi felhívás esetében az élelmiszeripari tevékenységhez kapcsolódóan új épületek, építmények kialakítására, bővítésére, felújítására, valamint technológiai rendszerek kialakítására is lehetőség nyílt. Ráadásul immár a mezőgazdasági termelőnek nem minősülő közép és nagy vállalkozások számára is nyitva álltak a források – hangsúlyozta a szaktárca irányítója.

Kifejtette: Az „Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése” elnevezésű pályázati felhívás kapcsán eddig 64 kérelem részesült több mint 46,2 milliárd forint támogatásban. Győr-Moson-Sopron megyében összesen 17 pályázatot adtak be 15,6 milliárd forint értékben, amiből eddig 2 pályázat részesült pozitív elbírálásban, 2,58 milliárd forint támogatási összegben.

A miniszter kiemelte, a kormány határozottan kiáll a vidék gazdaságát erősítő fejlesztések, az élelmiszeripari és mezőgazdasági beruházások, az életminőséget folyamatosan javító és a szolgáltatások körét egyre bővítő építkezések támogatása mellett – foglalta össze a kormányzati hírportál.