MENÜ

Az egyik legmelegebb év volt a tavalyi

2018.01.19.

A tavalyi volt a második-harmadik legmelegebb év a feljegyzések 19. század végi kezdete óta – közölte az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az amerikai Nemzeti Óceán-és Légkörkutató Hivatal (NOAA).

 

A WMO adatai szerint az átlagos földfelszíni hőmérséklet 1,1 Celsius-fokkal volt magasabb az iparosodás előtt átlagnál, a NOAA szerint a globális átlaghőmérséklet 0,84 fokkal volt magasabb a 20. századi átlagnál - írta az MTI híre alapján a 444.hu

A világszervezet szerint az 1,1 fokos emelkedés nyilvánvaló jele annak, hogy folytatódik az üvegházhatású gázok okozta hosszú távú klímaváltozás.

A hőmérsékleti melegrekordot 2016 tartja, amikor 1,2 fokkal volt magasabb az átlagos földfelszíni hőmérséklet az iparosodás előtti átlagnál, a 2017-es adat megegyezik a 2015-össel.

De 2015-ben és 2016-ban világszerte éreztette a hatását a Csendes-óceán egyenlítői térségének erős felmelegedését okozó El Nino, így 2017 az El Nino hatása nélküli legmelegebb év volt.

A feljegyzések kezdete óta a 18 legmelegebb év közül 17 a 21. században volt - hívták fel a figyelmet a WMO jelentésének készítői.

A szakemberek az elmúlt év szélsőséges időjárási jelenségei között említették az USA és a Karib-tengeri térség által elszenvedett pusztító hurrikánszezont, a legkisebb tengeri jégkiterjedést az Északi-sark térségében a tél közepén és a korallzátonyok tömeges pusztulását az igen meleg tengervíz miatt.