2024. április 29. hétfő Péter

Az idei lehet a valaha volt legmelegebb év

Agro Napló
A klímaváltozás idén már megmutatta pusztító hatásait.

Most már biztosnak tűnik, hogy 2023 lesz a legmelegebb év, derül ki az új adatokból. Idén több halálos hőhullámmal, árvizekkel és erdőtűzzel küzdött meg a világ. Az október kivételesen magas hőmérsékletű volt.

Az Európai Unió éghajlat-változási szolgálata szerint a globális levegő átlaghőmérséklete 0,4 Celsius-fokkal volt melegebb, mint a 2019 októberében mért korábbi csúcsérték. A szén-dioxid-kibocsátás és az El Niño időjárási esemény hatására ez volt az ötödik egymást követő hónap, amikor rekordmeleget mértek. A július olyan meleg volt, hogy az elmúlt 120 000 év legmelegebb hónapja lehetett, míg a szeptemberi átlaghőmérséklet 0,5 fokkal döntötte meg a korábbi rekordot – értesült a HVG cikkéből az Agro Napló.

Több tudományos testület, köztük a Kopernikusz, valamint az amerikai NOAA és Berkeley Earth csoport is ugyanezen a véleményen van. Míg sok kutató az idei rekordhőmérséklet tudományos hatásai miatt aggódik, mások arra mutatnak rá, hogy az emelkedő higanyszálaknak valós hatásai vannak a világban. A hőség fő okozója a szén-dioxid folyamatos kibocsátása, amely főként a fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből származik, ezt idén kiegészítette az El Niño jelenség is.

2023 utolsó két hónapja sem valószínű, hogy megváltoztatja ezt a tendenciát, minden bizonnyal legyőzi az eddigi „csúcstartó” 2016-ot. A kutatók szerint a szélsőséges globális hőmérsékletek valószínűleg 2024-ben is folytatódni fognak.

A jelentés aggasztó éghajlati összefüggéseket vázol fel a november 30-án kezdődő COP28 ENSZ klímacsúcstalálkozó előtt.

(Forrás: HVG)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!